2016 komt er aan!

Het is alweer bijna 2016, elk jaar weer denk ik wat is het hard gegaan! Het afgelopen jaar was niet een van mijn favorieten jaren op persoonlijk gebied. Er is veel veranderd, veel weggegaan en veel verloren. Maar er zijn ook hele mooie dingen voor terug gekomen.

Op het gebied van veganisme daarentegen gaat het in Nederland steeds beter! Helaas lopen we nog steeds een beetje achter ten opzichte van Duitsland, maar we maken kleine stapjes in dit kleine landje. We kennen inmiddels diverse festivals zoals Vegfest waar ik dit jaar helaas niet aan toegekomen ben om over te bloggen maar waar Plantaardigheidjes 3de werd van de beste Nederlandse vegan bloggers en er was het Viva las vegas festival: de zomer editie in juli maar afgelopen maand ook de eerste echte Nederlandse vegan kerstmarkt!

Ontzettend leuk om gelijkgestemden te ontmoeten, in een wereld waarin het niet altijd even makkelijk is om al het dierenleed te zien zoals het echt is terwijl de rest van de mensheid het negeert en in stand houd. Hopelijk nog veel festivals in het verschiet! Vergeet niet om alvast 5 en 6 maart in je agenda te zetten want dan komt voor het eerst de beurs Veggie World naar Nederland!

In de supermarkten zie je het vegetarische en veganistische assortiment groeien, en er komen steeds meer bedrijven die inzien dat de toekomst plantaardig is. Het woord "vegan" is nog steeds in aantallen aan het stijgen wat betreft de keren dat het wordt opgezocht op het internet en in heel Nederland wordt minder vlees gegeten. De plofkip wordt bij de grote supermarkten niet meer verkocht in 2016; en het voedingscentrum gaat de schijf van 5 aanpassen naar meer plantaardig, zeker meer peulvruchten en minder vlees!

Voor mijzelf heb ik besloten een tikje rustiger aan te doen wat betreft bloggen: ik ga de aankomende dagen proberen (ach ik moet gewoon zeggen doen natuurlijk :-)) de 50 days of Green Happiness te volgen. Niet alleen om wat gewicht te verliezen, maar voornamelijk om weer wat lekkerder in mijn vel te gaan zitten en meer energie te krijgen. De laatste tijd kook ik wat minder gezond en de inspiratie was de afgelopen 2 maanden op een laag pitje. Dit is niet omdat ik het niet meer leuk vind, integendeel!, maar geheel te wijten aan allerlei persoonlijke omstandigheden die ik even een plek moet geven.

Een aantal recepten staan nog klaar om uitgewerkt te worden dus die komen de aankomende weken nog voorbij op Plantaardigheidjes. En misschien vinden jullie het ook wel leuk als ik over mijn ervaringen met de 50 days of Green Happiness schrijf? Daarnaast kan ik mij niet voorstellen dat ik helemaal niets zelf bedenk, dus er komt vast nog wel wat uit mijn vingers :-)

Ook staan er een aantal ontzettend leuke workshops op de planning waar ik heel erg veel zin in heb om te volgen en naar uitkijk! Maar daar vertel ik natuurlijk te zijner tijd over. Ondertussen kan ik lekker nadenken over wat ik met mijn blog wil.

De favorieten van afgelopen jaar?
Natuurlijk was ik ontzettend trots dat er een foto van mijn Gierstsalade met courgette-tahin dressing in de Allerhande stond! Maar ik kreeg er daarnaast ook erg enthousiaste reacties over,
Ook de Engelse tempeh pie met bier was een groot succes, wat kan tempeh toch lekker zijn!
De Seitan Babi Pangang was voormijzelf een eureka momentje, wat fijn dat ik weer een Babi Pangang als bijna-vanouds kan eten!
Het gerecht, Quinoa met rode kool Thaise dressing en gember seitan, waarmee ik meedeed aan de Lima wedstrijd (maar helaas net niet heb gewonnen) was ook een groot succes.
De Mexicaanse pompensoep kwam hier vaker op tafel, en zal ook zeker nog vele malen terugkeren; heerlijk met pita chipjes!
Klapstuk was toch wel de Vegan Filet Americain. Nav een facebook hype heb ik mijn eigen versie gecreeerd en het werd een mega succes! Nog steeds een van de meest bezochte recepten op mijn blog.

Natuurlijk wens ik al mijn lezers en volgers een fantastisch 2016! Ik hoop dat dat toch wel hét jaar wordt waarin op elke kaart in elk restaurant een vegan optie is, waarin toch hopelijk nu echt een Veganz winkel wordt geopend en de producten van vegetarische vleesvervangers inzien dat eieren en melk in hun producten totaal onnodig zijn.
Print Friendly and PDF

1 opmerking: