Mexicaanse pompoensoep

Geïnspireerd op dit recept, maar dan uiteraard vegan! Ik had echt een enorme butternut pompoen, en had daarentegen ook trek in iets Mexicaans.  De soep had ik al eerder gemaakt maar het zat allemaal tegen wat betreft het fotograferen: de pompoenpitjes zonken direct naar de bodem (ja daar is een hele speciale landingstechniek voor nodig) en tijdens het vervoeren van de soep waren de randen helemaal lelijk geworden.
Maar de soep bleef in mijn hoofd hangen en het is zo lekker met de pita chipjes en guacamole dat ik deze nog een keer snel erna heb gemaakt om het dit keer wel met jullie te delen :-)

Blikjes chipotle pepers in adobo saus kun je oa kopen bij Tjin's Toko in Amsterdam. Ik pureer de inhoud van zo'n blikje altijd met de staafmixer, verdeel het in kleine porties en vries een deel in. Bijna eeuwig houdbaar. Geen chipotles in adobo bij de hand? Chipotle poeder kan natuurlijk ook en anders gebruik je een combinatie van gerookte paprika poeder met cayennepoeder.



Mexicaanse pompoensoep 3 pers
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
1 rode paprika, ontdaan van zaden en in kleine stukjes
½ grote butternut pompoen (of 1 hele kleine), geschild en in kleine stukjes
1 tl oregano
1 tl komijn
½ -1 tl chipotle in adobo saus (of 1 tl chipotle poeder, of ½ tl gerookte paprika + ½ tl gerookte cayenne peper)
4 cups kokend heet water + 1 uienbouillon blokje (bv van Kallo)
plantaardige olie
handjevol geroosterde pompoenpitten
verse koriander voor de garnering
zout & peper

In een soeppan wat olie verhitten en hierin de ui 5 minuutjes glazig bakken. Voeg de knoflook en rode paprika toe en bak even mee. Doe de pompoen en de kruiden erbij (komijn, oregano en chipotle), roer alles goed om en voeg het hete water en het bouillon blokje toe.

Laat alles op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten koken, in ieder geval tot de pompoen helemaal zacht is.
Zet de staafmixer in de soep, of pureer glad in de blender (voorzichtig!).

Indien je de pompoenpitten nog moet roosteren: op een zacht vuur in een droog koekenpannetje ongeveer 5 minuten roosteren (zo nu en dan omschudden).

Serveren met de pompoenpitjes en koriander.

Deze soep is ontzettend lekker met guacamole ernaast en pita chipjes (in driehoekjes snijden, bestrooien met wat olie en Mexicaanse kruiden en dan in de oven krokant bakken).




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten