Geïnspireerd op dit recept, maar dan uiteraard vegan! Ik had echt een enorme butternut pompoen, en had daarentegen ook trek in iets Mexicaans. De soep had ik al eerder gemaakt maar het zat allemaal tegen wat betreft het fotograferen: de pompoenpitjes zonken direct naar de bodem (ja daar is een hele speciale landingstechniek voor nodig) en tijdens het vervoeren van de soep waren de randen helemaal lelijk geworden.
Maar de soep bleef in mijn hoofd hangen en het is zo lekker met de pita chipjes en guacamole dat ik deze nog een keer snel erna heb gemaakt om het dit keer wel met jullie te delen :-)
Blikjes chipotle pepers in adobo saus kun je oa kopen bij Tjin's Toko in Amsterdam. Ik pureer de inhoud van zo'n blikje altijd met de staafmixer, verdeel het in kleine porties en vries een deel in. Bijna eeuwig houdbaar. Geen chipotles in adobo bij de hand? Chipotle poeder kan natuurlijk ook en anders gebruik je een combinatie van gerookte paprika poeder met cayennepoeder.
Mexicaanse pompoensoep 3 pers
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
1 rode paprika, ontdaan van zaden en in kleine stukjes
½ grote butternut pompoen (of 1 hele kleine), geschild en in kleine stukjes
1 tl oregano
1 tl komijn
½ -1 tl chipotle in adobo saus (of 1 tl chipotle poeder, of ½ tl gerookte paprika + ½ tl gerookte cayenne peper)
4 cups kokend heet water + 1 uienbouillon blokje (bv van Kallo)
plantaardige olie
handjevol geroosterde pompoenpitten
verse koriander voor de garnering
zout & peper
In een soeppan wat olie verhitten en hierin de ui 5 minuutjes glazig bakken. Voeg de knoflook en rode paprika toe en bak even mee. Doe de pompoen en de kruiden erbij (komijn, oregano en chipotle), roer alles goed om en voeg het hete water en het bouillon blokje toe.
Laat alles op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten koken, in ieder geval tot de pompoen helemaal zacht is.
Zet de staafmixer in de soep, of pureer glad in de blender (voorzichtig!).
Indien je de pompoenpitten nog moet roosteren: op een zacht vuur in een droog koekenpannetje ongeveer 5 minuten roosteren (zo nu en dan omschudden).
Serveren met de pompoenpitjes en koriander.
Deze soep is ontzettend lekker met guacamole ernaast en pita chipjes (in driehoekjes snijden, bestrooien met wat olie en Mexicaanse kruiden en dan in de oven krokant bakken).
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten