Vegan wijn

Veganistisch geklaarde wijnen te koop in Nederland:     vegan.ricksmind.com
Voor mobiel:


Vegan wijn
Veganistische wijn? Is een wijn dan niet altijd veganistisch of zelfs vegetarisch?
Een wijn lijkt te zijn gemaakt van simpelweg druivensap, en je zou niet verwachten dat hier andere producten dan producten van plantaardige oorsprong aan te pas zou komen.
Maar gedurende het wijn-maak proces ondergaat het druivensap enkele stappen waarbij ingrediënten worden gebruikt die niet geschikt zouden kunnen zijn voor veganisten of zelfs niet voor vegetariërs.

Klaringsproces
Het gedeelte waar dierlijke producten gebruikt kunnen worden is het klaringsproces, “fining” in het Engels.  Wanneer het gisten voorbij is wordt de wijn in vaten of tanks gezet zodat de wijn kan bezinken. In de wijn zitten vele deeltjes en eiwitmolecuultjes ; deze komen uit de druif zelf of uit de gist die is gebruikt voor de fermentatie.

Het klaren van de wijn is simpelweg een stof toevoegen die deze deeltjes en eiwitten aan zich vast laat hechten, waardoor het vervolgens zakt naar de bodem van het vat of de tank. De klaringsstoffen en het sediment worden vervolgens gescheiden van de wijn dmv filtering.

Het klaren van de wijn kan ook door middel van de temperatuur te verlagen, of door de wijn door ijskoude buizen te pompen. Hierdoor klaart de wijn op geheel natuurlijke wijzen.

Vastgeroeste gewoontes
Vanuit oude traditionele gewoontes worden er al zeer lang dierlijke producten gebruikt om wijnen te klaren. Vroeger werd zelfs ossenbloed gebruikt om te klaren, maar dat gebeurt al enige tijd niet meer.
De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van ei-eiwitten),  caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen). Het zijn deze stoffen die een wijn niet geschikt maken voor veganisten of vegetariërs in het geval van de laatste twee ingrediënten.
De stoffen zijn dan wel niet meer aanwezig in het eindproduct, maar er zijn wel dieren misbruikt en/of gedood voor het productieproces van wijn.

Klaren nodig?
Het klaren is niet nodig om de kwaliteit van de wijn te verbeteren,  het is alleen een optische verbetering omdat de wijn er dan schoner, helderder uitziet, zonder depot in de fles.  Veel wijnproducenten zijn er zelfs van overtuigd dat ongeklaarde wijnen zelfs meer karakter hebben en dat het de smaak van de wijn te goede komt!
Vaak wordt er echter gegrepen naar dierlijke klaringsmiddelen wanneer de wijnproducent haast heeft: het gaat sneller met gebruik van gelatine.
Een wijnhuis zal er echter eerder voor kiezen een rode wijn niet te klaren dan een witte wijn. Behalve het voordeel van niet klaren van rode wijn voor de smaak, zit er in rode wijn vaak genoeg tannine om de eiwitten neer te slaan.  Witte wijn daarentegen zou zonder klaren er sneller troebel en wolkig uitzien.

Plantaardige alternatieven
Er zijn echter nieuwere methodes die met name in landen in de nieuwe wereld, en vernieuwde wijnhuizen in de oude wereld steeds meer in opkomst zijn.  Behalve het klaren door de temperatuur te verlagen, of de wijn door koude buizen te pompen zijn er ook andere, geheel plantaardige middelen.
Bentoniet is een klaringsmiddel dat sterk in opkomst is; het is een klei-achtige minerale substantie en zowel voor veganisten als vegetariërs geschikt.

Een wijn is dus geschikt voor veganisten wanneer deze of niet geklaard is met hulpstoffen, of geklaard is met bentoniet.

Een voorbeeld van een wijnhuis dat niet klaart en zalige wijnen produceert is het Frans/Nederlandse wijnhuis Château de l'Horte (en tevens alle andere wijnmerken op dit landgoed geproduceerd).  De Château de l'Horte wijnen zijn te koop bij de Plus supermarkt.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe  en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.

Een uitgebreide lijst met veganistische  wijnen en waar deze, indien bekend, te koop zijn kun je hier vinden:
vegan.ricksmind.com

Voor mobiel:
m.ricksmind.com

NB:
Biodynamische landbouw:
Elke veganist weet dat de landbouwsector gebruikt maakt van (koe)mest om zijn land te verrijken. Helaas zijn we niet allemaal in staat om een eigen moestuin te onderhouden en zelfvoorzienend te leven. Het is bijna ondoenlijk om het gebruik van mest te ontwijken. Echter wanneer een wijnproducent in aanmerking wil komen voor het biologisch dynamische keurmerk moet deze voldoen aan een heleboel regels.
Een van deze regels is dat de wijnranken worden bewerkt met de 9 voorgeschreven biodynamische preparaten. Bij een groot aantal van deze 9 preparaten wordt naast mest gebruik gemaakt van koehorens, hertenblazen, ingewanden van runderen en schedels. (bron)

De informatie op deze wijnlijst gaat puur en alleen over of de wijn veganistisch is geklaard of niet; niet over de wijze van verbouwen van de wijndruif.Disclaimer: ik heb de informatie op diverse manieren vergaard: direct vanuit de producent, of gevonden op het internet op vegan alcohol lijsten zoals bv Barnivore. Ik neem geen verantwoordelijkheid voor het feit dat die informatie eventueel niet correct verstrekt is, uiteraard hoor ik het graag direct wanneer er op deze lijst een wijn staat waarvan je zeker weet dat deze niet veganistisch geklaard is.
Uiteraard hoor ik het ook graag wanneer je een wijn weet die in Nederland te koop is en wel plantaardig geklaard is en niet op deze lijst staat.
info @ plantaardigheidjes.nl (spaties even weghalen)

10 opmerkingen:

 1. Waar in Belgiè kan ik deze vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar in Belgiè kan ik deze vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marc,
   Ik ga met name de wijnen langs die ik in de Nederlandse winkels en supermarkten zie.
   Wat je kan doen is een wijn die je aanspreekt daarvan de producent aanschrijven met de vraag hoe de wijn geklaard wordt.
   Ook is barnivore een wat meer mondiaal georiënteerde website.
   veel succes,
   Danielle

   Verwijderen
 3. Ha Daniëlle, die veganistische wijnlijst van Rick Smid heb ik al geruime tijd in huis, maar er staat geen publicatie-datum bij en mijn ervaring is dat er in sommige van de genoemde winkels deze genoemde wijnen meestal niet aanwezig zijn. Het is een prachtig initiatief, maar zo'n lijst zou natuurlijk ook weer actueel gemaakt kunnen worden.....Weet jij meer...? Groet, Jetski

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf de lijst samengesteld door de wijnproducenten aan te schrijven. Erg veel werk met vaak lang wachten op reacties. Destijds er niet rekening mee houdend dat supermarkten elk jaar hun wijncollectie veranderen. Door het starten van mijn eigen onderneming is deze lijst er bij ingeschoten, opnieuw de supermarkten ingaan en aanschrijven lukt niet. Gelukkig zijn er een aantal merken altijd wel standaard te verkrijgen bij de supermarkten. Denk aan La Tulipe en Adobe bij AH (net als de huismerkwijnen), arrogant frog bij gall & gall etc.

   Verwijderen
 4. Leuk artikel! Kwam het tegen toen ik zelf eens op onderzoek uit ging. Ik ben geen vegan, maar wel een wijnfan en benieuwd wat al die termen betekenen (vegan, biologisch, biodynamisch, natuurwijn).

  Als je het leuk vindt: http://www.leclubdesvins.nl/hoe-zit-het-met-vegan-wijnen/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. https://wijnvoorelkmoment.nl/product/by-latue-verdejo/
  https://wijnvoorelkmoment.nl/product/by-latue-tempranillo/

  Nog 2 lekkere wijnen die ook vegan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant artikel en mooie d-base. Mocht je nog aanvulling wensen: ook Granada Wijnen biedt een groeiend assortiment van verrassende Zuid-Spaanse veganistische wijnen, vegetarische wijnen en biowijnen.

  https://www.granadawijnen.nl/c-4618916/zuid-spaans-veganistisch/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook het nieuwe wijnlabel Traditions heeft vegan wijnen.

  www.wijnvoordeel.nl/traditions
  www.traditions.wine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De wijn zegt Vegan Friendly niet Vegan.. geeft mij hoofdpijn.

  BeantwoordenVerwijderen