Seitan Babi Pangang

Ik las onlangs een artikel over hoe de producten van Knorr worden gemaakt "Op bezoek bij chef Anton". In het artikel wordt geschreven dat een kok in Nederland aan de gang gaat en wanneer het gerecht naar smaak is dat het dan wordt het recept opgestuurd en dat ze in Duitsland het recept omzetten tot een houdbare variant in poedervorm. Vroeger gebruikte ik dat soort zakjes en marinades: makkelijk maar ik vond het ook nog eens erg lekker! Doordat er altijd wel een weipoeder of iets anders dierlijks inzit kook ik al heel lang niet meer met deze zakjes. Maar zo nu en dan heb ik trek in die nostalgische smaak van vroeger. Na het lezen van het artikel besloot ik een seitan recept uit Street Vegan om te vormen tot een babi pangang variant. Het smaakte heerlijk! Natuurlijk is het niet precies zoals de dierlijke variant, maar de saus is echt perfect! En eerlijk is eerlijk: het is voor veel meer personen dan twee, maar Rick en ik hebben onze buik rond gegeten hiermee :-)



Seitan Babi Pangang 3-4 pers
½ blok tofu
3 el ketjap manis
½ ui, grof gesneden
3 tenen knoflook, grof gesneden
1 middelgrote wortel, in plakjes
1 stengel selderij, in stukjes
1 el limoensap

1 1/4  cup tarwe gluten
1 el knoflookpoeder
1 el uienpoeder
1 el laos
1  - 1½ tl zout

plantaardige olie om in te bakken

Babi Pangang saus:
½ ui, in kleine stukjes
2 tenen knoflook, fijn gehakt
200 ml uienbouillon
1 tl gemberpoeder
1 tl sambal
4 el tomatenpuree
1 el mirin
2 el kokossuiker (of een andere suiker of zoetstof)
1 el ketjap manis
plantaardige olie

gekookte rijst voor 2 personen
geroerbakte groente voor 2 personen (ik heb broccoli en bloemkool een paar minuten gewokt, simpel!)

Ik heb eerst de saus gemaakt, die kun je makkelijk warm houden en dan kun je je daarna helemaal richten op de seitan stukjes en het roerbakken van de groentes:

In een sauspannetje wat olie verhitten, hierin de ui glazig bakken. Voeg de knoflook toe en roer even door. Voeg de bouillon, gemberpoeder, sambal, tomatenpuree, mirin, suiker en ketjap manis toe en laat voor een minuut of 10 zachtjes koken. Ik heb de staafmixer erin gezet voor een mooie gladde saus. Houd warm tot serveren.

In een keukenmachine de tofu samen met ketjap manis zo glad mogelijk maken. Stop zo nu en dan om de tofu van de zijkanten naar benden te schrapen. Voeg vervolgens de ui, knoflook, wortel, selderij en limoensap toe en laat de keukenmachine nog eens een minuut draaien terwijl je zo nu en dan weer de zijkanten naar beneden schraapt zodat alles echt meegaat en er geen stukjes meer inzitten.

In een kom voeg je de tarwegluten, knoflook- en uienpoeder en laos samen met flink wat zout. Voeg hier het tofu mengsel aan toe en kneed alles goed door (ik gebruik hiervoor gewoon mijn handen) voor een paar minuten. Je voelt dat de gluten op een gegeven moment gaan werken. Wanneer je er een langwerpig brood van kan maken en het in vorm blijft is het goed.
Leg in de lengte en snijd er dunne plakken van ongeveer een halve cm van.

Verhit in een grote koekenpan een laagje plantaardige olie die een hoge temperatuur aankan. Bak de plakjes seitan tot ze knapperig en gekleurd zijn aan beide kanten. Let wel op dat het soms erg hard kan gaan, laat het niet verbranden.

Serveer de plakjes seitan babi pangang met de saus er een beetje heen, de rest van de saus serveer ik ernaast. Geef de rijst en groente ernaast.



Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Ik heb dit een tijdje geleden gemaakt en het werd gesmaakt! De seitan was overheerlijk en de saus was ook super.

    BeantwoordenVerwijderen