Ik ben niet echt een schrijver, ik druk mij liever uit in beelden. De laatste tijd blijf ik mij echter steeds meer iets afvragen. Wat is nu hét verschil tussen vegetariërs en veganisten, als de drijfveer en motivatie beide is gebaseerd op dierenliefde en niet vanwege gezondheidsredenen, allergieën, milieu en wereldvoedselverdeling?
Dit alles is min of meer aan het rollen gegaan door een vraag die ik van een collega kreeg na mijn melding dat ik veganistisch eet. "Maar voor het ei wordt de kip toch niet gedood?"
Ja en nee.
Door deze vraag besefte ik mij dat een vegetariër eigenlijk niet iets doods wil eten, en een veganist niet wil dat er gedood en geleden wordt. En dat is een groot verschil. Niet iets doods eten, en niet willen dat er gedood wordt.
Wanneer je een ei koopt, eet, consumeert draag je namelijk wel degelijk bij aan de dood van dieren. Door het eten van een ei, eet je waarschijnlijk niet iets wat levensvatbaar was, en de kip die het ei heeft gelegd is niet aan het ei-leggen overleden.
Bij de productie van eieren vallen echter wel degelijk slachtoffers.
1) Een legkip wordt ongeveer 12-14 maanden gebruikt voor de eierproductie, daarna gaat de kip alsnog naar de slacht, als dank voor al het harde werken. Er is geen enkel commercieel ei bedrijf die de kippen houdt wanneer de kip minder tot geen eieren gaat leggen.
Dit terwijl een legkip normaal wel 7- 14 jaar kan worden. Door het kopen van eieren werk je dan ook direct mee aan het uiteindelijk doden van de kippen.
2) Legkippen zijn dames. Die komen natuurlijk ook uit een ei. Het geslacht van de kuikens kun je pas zien als ze uit het ei zijn gekomen. Eieren waaruit dames voor de eieren moeten komen, moeten dus eerst uitkomen om te zien of ze bruikbaar zijn of niet.
De heren? Die zijn niet bruikbaar in de eierindustrie en worden met 1 dag oud al direct levend versnipperd of vergast. Mannelijke kuikens zijn overtollig, want economisch niet rendabel. In Nederland worden er jaarlijks meer dan 30 miljoen eendagshaantjes gedood! En ja, ook in de biologische eierindustrie.
Door het kopen, eten en consumeren van eieren werk je hier aan mee.
Door eieren te eten, eet je dan misschien wel geen dood dier, maar je werkt wel mee aan het doden van dieren door je eet/koopgedrag.
Daarnaast is het mijn mening dat de dood op zich niet eens het ergste is, maar de lijdensweg ernaar toe. De legbatterij ei is inmiddels in Europa sinds 2012 verboden. Dit houdt echter niet in dat er geen legbatterij eieren in kant en klare producten kunnen zitten. Denk hierbij vooral aan sauzen en banket.
Snavelkappen is een handeling die bij alle kippen wordt uitgevoerd, behalve bij de biologische kip. Bij zowel scharrelkippen als vrije uitloop kippen is verenpikken en kannibalisme een probleem. Om dit te voorkomen worden, behalve in het biologische systeem, de snavels van kippen gekapt.
Met een heet mes verwijderen ze 2/3 deel van boven- en ondersnavel. Dit is levend weefsel dus de kippen ervaren kortdurende behandelingsstress en pijn. De hoge temperatuur schroeit het wondje direct dicht. De kippen hebben na de behandeling voor een deel geen gevoel meer in hun snavel, waardoor ze minder goed voer kunnen pikken. (bron)
De meeste kippen zitten dus nog steeds veel te dicht op elkaar, ervaren stress en kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen, behalve bij de biologische kip. Maar ook de biologische kip zal enorme angst en stress ervaren wanneer deze na een paar maanden trouwe dienstverlening samengepakt tegen elkaar aan gedrukt op transport wordt gezet en wordt gedood om in de soep te eindigen.
Tip: red een legkip!
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Mooi geschreven, Dani.
BeantwoordenVerwijderenhelder, dankjewel, bizar, na ruim 30 jaar geen vlees eten gaan mijn ogen pas echt open...
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook een keer gehoord dat de kippen veel calcium gebruiken voor het maken van het ei (de schaal bevat veel calcium) en daardoor osteoporose krijgen en door hun benen heenzakken. Ik heb hier echter geen bron over gevonden. Misschien iemand die hier meer van af weet?
BeantwoordenVerwijderenNa even een snelle google opdracht vond ik onderstaande artikelen. Ik denk dat als je misschien zoekt op de website van Farm Animal Welfare Council (FAWC) dat je misschien uitgebreidere wetenschappelijk onderbouwde artikelen vindt.
Verwijderen“Hennen in traditionele kooien hebben minder sterke botten, als gevolg van een zeer beperkte bewegingsmogelijkheid. Daarnaast kunnen tekorten in calcium, vooral aan het eind van de productieperiode, leiden tot broze botten.”
http://www.groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb/Pages/nieuws.aspx?npid=2587
“Osteoporosis in laying hens is a condition that involves the progressive loss of structural bone during the laying period. This bone loss results in increased bone fragility and susceptibility to fracture, with fracture incidences of up to 30% over the laying period and depopulation not uncommon under commercial conditions.”
http://ps.fass.org/content/79/7/1033.abstract
Onderaan laatste genoemde abstract vind je nog meer linkjes naar andere onderzoeken en beschouwingen.
Groetjes
Danielle
Op zich goed stukje maar : leghennen kunnen geen 7 a 14 jaar worden.Er zijn rassen waarbij de kippen oud kunnen worden maar de max is een jaar of 10 a 11 (uitzonderingen daargelaten).
BeantwoordenVerwijderenMisschien een goede tip voor mensen die toch van een eitje houden: eieren koop ik helemaal niet, want die produceren mijn twee scharreldames al jaren zelf. De kip wordt vaak gezien als gevoelloos massaproduct, in mijn ogen volkomen onterecht. Ik heb mijn kippen al vanaf dat ze kuiken waren, en allebei hebben ze een heel eigen persoonlijkheidje ontwikkeld. Het zijn gezellige dames, die naar hartelust wroeten, scharrelen en tutten op hun eigen stukje land. Heb je dus de beschikking over wat grond (en dan liefst meer dan de 1 vierkante meter als maatstaf waarover je wel leest), dan beveel ik het van harte aan kippen te houden! PS: en natuurlijk mogen ze ook tijdens hun 'pensioen' gewoon lekker op hun plekje blijven.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat ze ook hun oude dag dan bij je mogen slijten!
VerwijderenIk zou wel mensen aanraden dan een kip te adopteren uit de legbatterij industrie:
http://www.redeenlegkip.nl/
Dan geef je die arme diertjes ook nog een mooie dag en houd je de kippenfokkerij niet in stand.
Mooi artikel! Ik zou er nog aan toevoegen dat kippen in het wild 10 tot 12 eieren leggen tijdens de ovulatie. Door het doorfokken van kippen is dit aantal opgevoerd naar ongeveer dagelijks (elke 25 uur) een ei, afhankelijk van hoeveel ze blootgesteld worden aan (kunst)licht. Omdat kippen zo onnatuurlijk veel eieren leggen, kost dit ook extreem veel calcium uit hun lichaam, waardoor ze vaak verzwakken en door hun poten zakken. Daarnaast eten kippen in het wild vaak hun eigen ei op.
BeantwoordenVerwijderenHierdoor begrijpen mensen ook beter dat ook eieren van de boer om de hoek geen dierenleedvrij alternatief is. En uiteraard zijn er ook bij hobbyboeren haantjes geloodst.
Goede informatie inderdaad, interessant dankjewel!
VerwijderenWeet je hoe lang de natuurlijke ovulatie is van een kip, oftewel in welk tijdsbestek leggen ze die 10 tot 12 eieren in het wild?
En heb je misschien een bron waar ik naar kan verwijzen?
groetjes
Danielle
Super geschreven, duidelijk verhaal. Ik hoop dat hierdoor meer mensen het licht gaan zien. Hoe vaak je niet naar je hoofd krijgt 'maar met een eitje is toch niks mis?' Onwetendheid is niet tegenop te praten. Mensen moeten zelf bronnen tegenkomen om zoiets te geloven. Ik hoop dat dit helpt :)
BeantwoordenVerwijderenEet je wel soja? Snap namelijk heel goed je beweegreden alleen als iedereen aan de soja gaat hebben we een groter probleem. Hiervoor verdwijnt dagelijkse een stuk oerwoud...de longen van de aarde.
BeantwoordenVerwijderen90% van de wereldwijde sojaproductie wordt verwerkt in veevoer, en daar heb je, afhankelijk van het dier, 2 tot 10 keer zo veel van nodig als wanneer je het direct aan de mensen zou geven. Als we als mensheid met z'n allen vegan zouden worden en er voor zouden zorgen dat er niet meer zo veel dieren worden gefokt, zouden we met minder landbouwgrond dan die we nu tot onze beschikking hebben meer (waarschijnlijk zelfs een tijd lang alle) mensen kunnen voeden. En soja hoeft niet per se uit het oerwoud te komen. In Europa en Noord-Amerika wordt het ook verbouwd. Als je het echt van eigen bodem wilt hebben zijn witte lupinebonen en seitan (tarwe-eiwit) ook heel geschikt om op vlees lijkende producten mee te maken. Voor vis kun je zeewier gebruiken, een van de duurzaamste en hoogwaardigste eiwitten die er zijn. En als het niet per se op vlees hoeft te lijken kun je eigenlijk alle peulvruchten wel als eiwitbron gebruiken.
VerwijderenDan, om even terug te komen op eieren: er zijn verschillende speciale vervangers in omloop, zoals No Egg, MyEy en The Vegg, maar je hebt bij voorbeeld ook zwartzout oftewel kala namak, een zout waar van nature een eiersmaak aan zit. In gebak kun je ei vaak vervangen door een halve banaan, avocado, appelmoes, bakpoeder, boekweitmeel, gemalen lijnzaad of gemalen chiazaad. Voor meringue is het bonenwater van een blik kikkererwten – ook wel aquafaba genoemd – bijzonder geschikt. Je klopt het op als een gewoon eiwit, de geur verdwijnt, het werkt precies het zelfde.
Ook voor steeds meer kazen, yoghurt en sinds kort ook kwark zijn er goede vervangers, dus als je daarin geïnteresseerd bent kan ik daar ook meer over vertellen, maar dat heeft niets meer met soja of eieren te maken.
Dankjewel voor de heldere uitleg op de soja vraag :-) niets meer aan toe te voegen !
VerwijderenEn ja ik eet nog steeds zo nu en dan soja maar niet teveel. Varieren is het sleutelwoord.
hoe zit het dan met al die biologische producten? ik koop alles bio om duurzaam bezig te zijn , en nu lees ik hier die artikelen, ik schrik daar wel van. voor mijn darmen eet ik iedere morgen een kommetje biologische yoghurt, ik voel me nu toch wel een beetje schuldig...
BeantwoordenVerwijderen