Over

Wat vind je op deze blog?
Geheel plantaardige, veganistische en uiteraard daarom ook vegetarische gerechten en recepten, die niet moeilijk te maken zijn en niet onbelangrijk ook nog heel erg lekker :-) Zo nu en dan kun je hier een (vegan) restaurant ervaring vinden, kookboekenreviews, veggie evenementen en winkeltips.

Eten zonder vlees en zuivel doe ik om verschillende redenen:
Dierenwelzijn ,
Gezondheid ,
Milieu ,
Wereldvoedselverdeling
en natuurlijk omdat het gewoon lekker kan zijn!

Vragen? Mail; info@plantaardigheidjes.nl



Wie ben ik?
Daniëlle, woonachtig in het hoge noorden en helemaal enthousiast over alles wat met plantaardig koken te maken heeft. Elke dag probeer ik weer iets lekkers op tafel te zetten, eten moeten we toch, waarom er dan geen feestje van maken? Ik wil jullie meenemen in mijn kookavonturen en belevenissen.

Ook ga ik graag uit eten en laat mij graag verrassen door de creativiteit van de kok. Ook daar zal ik over schrijven. Koks die hun best doen een mooie plantaardige maaltijd op tafel te zetten verdienen een leuk blogje :-)


Waarom eet ik geen eieren?
Wat is nu hét verschil tussen vegetariërs en veganisten, als de drijfveer en motivatie beide is gebaseerd op dierenliefde en niet vanwege gezondheidsredenen, allergieën, milieu en wereldvoedselverdeling?

Dit alles is min of meer aan het rollen gegaan door een vraag die ik van een collega kreeg na mijn melding dat ik veganistisch eet. "Maar voor het ei wordt de kip toch niet gedood?"

Ja en nee.

Door deze vraag besefte ik mij dat een vegetariër eigenlijk niet iets doods wil eten, en een veganist niet wil dat er gedood en geleden wordt. En dat is een groot verschil. Niet iets doods eten, en niet willen dat er gedood wordt.

Wanneer je een ei koopt, eet, consumeert draag je namelijk wel degelijk bij aan de dood van dieren. Door het eten van een ei, eet je waarschijnlijk niet iets wat levensvatbaar was, en de kip die het ei heeft gelegd is niet aan het ei-leggen overleden.

Bij de productie van eieren vallen echter wel degelijk slachtoffers.

1) Een legkip wordt ongeveer 12-14 maanden gebruikt voor de eierproductie, daarna gaat de kip alsnog naar de slacht, als dank voor al het harde werken. Er is geen enkel commercieel ei bedrijf die de kippen houdt wanneer de kip minder tot geen eieren gaat leggen.
Dit terwijl een legkip normaal wel 7- 14 jaar kan worden. Door het kopen van eieren werk je dan ook direct mee aan het uiteindelijk doden van de kippen.

2) Legkippen zijn dames. Die komen natuurlijk ook uit een ei. Het geslacht van de kuikens kun je pas zien als ze uit het ei zijn gekomen. Eieren waaruit dames voor de eieren moeten komen, moeten dus eerst uitkomen om te zien of ze bruikbaar zijn of niet.
De heren? Die zijn niet bruikbaar in de eierindustrie en worden met 1 dag oud al direct leven versnipperd of vergast. Mannelijke kuikens zijn overtollig, want economisch niet rendabel. In Nederland worden er jaarlijks meer dan 30 miljoen eendagshaantjes gedood! En ja, ook in de biologische eierindustrie.
Door het kopen, eten en consumeren van eieren werk je hier aan mee.

Door eieren te eten, eet je dan misschien wel geen dood dier, maar je werkt wel mee aan het doden van dieren door je eet/koopgedrag.

Daarnaast is het mijn mening dat de dood op zich niet eens het ergste is, maar de lijdensweg ernaar toe. De legbatterij ei is inmiddels in Europa sinds 2012 verboden. Dit houdt echter niet in dat er geen legbatterij eieren in kant en klare producten kunnen zitten. Denk hierbij vooral aan sauzen en banket.

Snavelkappen is een handeling die bij alle kippen wordt uitgevoerd, behalve bij de biologische kip. Bij zowel scharrelkippen als vrije uitloop kippen is verenpikken en kannibalisme een probleem. Om dit te voorkomen worden, behalve in het biologische systeem, de snavels van kippen gekapt.

Met een heet mes verwijderen ze 2/3 deel van boven- en ondersnavel. Dit is levend weefsel dus de kippen ervaren kortdurende behandelingsstress en pijn. De hoge temperatuur schroeit het wondje direct dicht. De kippen hebben na de behandeling voor een deel geen gevoel meer in hun snavel, waardoor ze minder goed voer kunnen pikken. (bron)

De meeste kippen zitten dus nog steeds veel te dicht op elkaar, ervaren stress en kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen, behalve bij de biologische kip. Maar ook de biologische kip zal enorme angst en stress ervaren wanneer deze na een paar maanden trouwe dienstverlening samengepakt tegen elkaar aan gedrukt op transport wordt gezet en wordt gedood om in de soep te eindigen.

Tip: red een legkip! 


Waarom eet en drink ik geen zuivel/kaas?
Een tijd geleden kreeg ik een andere uitspraak te horen op televisie die ik maar niet uit mijn hoofd krijg.

Dit was tijdens een uitzending van Labyrint TV van de VPRO over de samenwerking tussen luizen en mieren. Hier werd een vergelijking getrokken tussen de mens en zijn koeien. De voice-over meldde bloedserieus: "in ruil voor een warme stal en voeding geeft de koe zijn melk aan de mens".

Toen ik dit hoorde viel ik zowat stijl achterover. Zijn er werkelijk mensen die denken dat de koe de melk geeft aan de mens uit dankbaarheid? Dat er sprake is van samenwerking, wat in mijn ogen toch iets inhoud als dat er een overeenstemming is en dat beide er beter van worden?

Meermaals heb ik de volgende statement geuit: vleeskoeien vind ik minder triest dan melkkoeien.
De meeste mensen kijken mij dan glazig aan? Wat? Je bent veganist..

Natuurlijk eet ik geen vlees! En er is niets dat het eten van vlees rechtvaardigt. Maar als je puur kijkt naar het leven van een melk- of van een vleeskoe dan snap ik niet dat de meeste mensen die geen vlees eten vanwege dierenwelzijn zo smakelijk kaas kunnen wegkrijgen.

1) Een koe "geeft" geen melk aan de mens. De mens neemt het af. De koe produceert namelijk alleen melk als deze heeft gekalfd. Geen enkele koe geeft melk zonder dat er een kalfje is geboren!
De melk van de koe is dus eigenlijk voor het kalfje bedoelt. Het kalfje wordt in de meeste gevallen direct na de geboorte weggehaald bij de moeder (anders zou deze de melk opdrinken die de mens wil hebben). Dit levert hartverscheurende taferelen op, moeder en kalf roepen nog dagen naar elkaar. Melk is absoluut niet zonder dierenleed. 

2) Een koe moet zwangerschap na zwangerschap doorstaan, kalveren afstaan en met volle uiers rondlopen om vervolgens met 5 of 6 jaar oud afgepeigerd naar de slacht te worden gebracht. Een koe kan vaak wel 20 jaar worden, maar omdat de melk productie afneemt is het niet meer interessant voor het zuivel bedrijf. Er is geen enkel zuivelbedrijf, ook niet biologisch, die zijn koeien een goede oude dag geeft wanneer ze geen melk meer geven.
Door zuivel te gebruiken wordt er direct bijgedragen aan het doden van de melkkoeien.

3) Melkkoeien moeten natuurlijk ook gefokt worden. Voor melkproductie heb je uiteraard dames nodig, en ook hier zijn de heren overbodig (net als bij de eieren). De stierkalfjes gaan naar een mesterij als vleeskalf of blijven een 2-tal jaar op het bedrijf om afgemest te worden, beide worden echter geslacht. De lebmagen van de stierkalfjes wordt gebruikt om de kaas te stremmen. Door het consumeren van zuivel draagt je bij aan het doden van stierkalfjes.

Als ik zou moeten kiezen tussen een vleeskoe zijn die haar kalfje bij zich mag houden en na relatief korte tijd verlost wordt door de dood, of een melkkoe die meerdere zwangerschappen, bevallingen en kalfjes afstaan moet doorstaan, wordt "uitgemolken" en vervolgens na enkele jaren alsnog wordt gedood. Dan zou ik kiezen voor het eerste. Helaas hebben de koeien geen keuze, maar wij als mens kunnen de keus maken hier niet meer aan mee te werken door simpelweg geen vlees en zuivel te consumeren.

Een vegetariër eet geen vlees van een dood dier. Door kaas en melk te consumeren dood je niet het dier direct die de melk heeft geproduceerd. Door kaas en melk te consumeren draag je wél bij aan het doden, stressen en lijden van dieren. Een veganist wil niet bijdragen aan het doden van dieren (indirect of direct) maar ook niet het laten lijden en misbruiken van dieren.

Melk; het is iets moois van de moeder voor haar kind. Geen enkel dier drinkt nog melk wanneer het uit de zoogperiode komt, laat staan van een ander dier, behalve de mens. 


7 opmerkingen:

  1. Beste Danielle,

    Wij hebben gekeken naar jouw Blog en vinden het er allemaal erg gezond uitzien.
    Graag zouden wij de volgers kennis laten maken met onze Biologische graspoeders door middel van een Actie waarbij wij verschillende zakjes Gratis kunnen verloten.
    Onze poeders zijn premium en groeien in Utah en hebben een speciale manier van verwerking zodat alle nuttige voedingsstoffen bewaard zijn gebleven. Wanneer je hier interesse voor hebt kun je ons een email terug sturen naar info@vitaminesperpost.nl

    Vriendelijke groet,

    Vitaminesperpost

    Andy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik krijg iedere keer weer tranen in mn ogen als een medeveganist uitlegt waarom ze vegan zijn geworden. Ik ben blij dat ik niet meer bijdraag aan het leed, maar heb dagelijks verdriet omdat de mallemolen toch vrolijk verder gaat, and people dont give a shit. Weet nog niet wat ik daar mee aanmoet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie je reactie nu pas, sorry :(
      Ja, het is gruwelijk dat zoveel mensen niets van het leed weten, of het wel weten maar er niets om geven of bagatelliseren. We doen wat we kunnen, beginnen bij onszelf, maar het leed voor de dieren houdt er inderdaad helaas niet instant mee op. We hebben nog een lange weg te gaan voordat er geen kooien voor de dieren meer nodig zijn. Maar ondertussen moeten we ons vasthouden aan het idee dat alle beetjes helpen.

      Verwijderen
  3. Wow wat een heerlijke, mooie, recepten plaats je toch ! Heb net weer je raapstelen, linzen en heerlijke tahin saus recept achter de kiezen. Echt een super maaltijd. Je voelt je daarna echt fris en sterk. Ik kook nu 5 keer per week veganistisch en dat is door websites als de jouwe in het geheel geen probleem. Super bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ontzettend leuk om te horen! Fijn dat je zoveel hebt aan mijn blog en je er zo goed door voelt :-)
      Veel succes en laat het weten als andere recepten je ook bevallen van mijn blog, altijd goed om feedback te krijgen!
      groetjes
      Danielle

      Verwijderen
  4. Waarom neem je zelf geen kippen? Ik heb iedere dag een heerlijk vers eitje van m'n vrije uitloop dames :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik zou nooit meer eitjes willen eten.

      Als ik kippen zou gaan houden dan zijn dat ex-legbatterij kippen om ze nog een mooi leven te gunnen.
      De eieren die ze dan nog leggen mogen ze dan lekker zelf oppeuzelen om op krachten te komen. Kippen eten normaal gesproken hun onbevruchte eieren op, oa een bron van calcium! Dat zou ik ze niet willen ontnemen.

      Kippen kopen van een liefhebber zou ik ooknooit doen: je houdt dan namelijk in stand dat haantjes gedood worden.
      Hanen zijn niet gewenst in de woonwijken vanwege overlast, leggen geen eieren. Je kan echter niet voorspellen of kiezen welke eieren hennen of haantjes zijn en worden dus evengoed geboren. Daarnaast eindigen bij veel hobbyisten toch nog de kipjes in de soep als ze geen eieren meer leggen.

      Nee voor mij geen eieren meer. Eieren zijn niet nodig, teveel cholesterol en het idee erachter vind ik steeds viezer worden (menstruatie van de kip, bah!).

      Verwijderen