Vorige week was er een hype op de facebook pagina van Vegan Nederland: veganistische tartaar. Daaruit voortvloeiend kwamen er allerlei varianten, ideeën en recepten en werd iedereen enthousiast. De basis bestaat uit rijstwafels die je smaak geeft met tomatenpuree en kruiden.
Het blijkt dat dat al een heel oud idee is, maar ik kende het nog niet. Ook ik ging aan de slag en heb eerst goed op internet rondgekeken wat nu eigenlijk de kruiden zijn voor filet americain. Uiteindelijk is onderstaande recept uitgekomen.
In het begin was ik wat wantrouwig, ik heb nooit van mijn leven rijstwafels lekker gevonden, maar de smaak lijkt verrassend dicht bij de vleesvariant in de buurt te komen. Je moet het wel even laten intrekken, maar na die paar uur intrekken moet je het ook wel gelijk opeten. Bewaren voor een dag is niet lekker, tenminste dat vonden wij.
Lekker voor op een toastje met wat fijngesneden uitjes erover en wat extra versgemalen zwarte peper. Of op een knapperig pistoletje warm uit de oven.
Vegan Filet Americain
6 rijstwafels
1 klein blikje tomatenpuree (goede kwaliteit)
2 x de hoeveelheid water die past in het lege blikje tomatenpuree
1 el olijfolie
½ tl uienpoeder
½ tl normale of zoete paprikapoeder
mespuntje nootmuskaat
mespuntje foelie
1½-2 el veganaise (bv mayolijn van remia in pot)
1 el sojasaus
scheutje vegan worcestersaus (bv van biona bij de natuurwinkel)
vers gemalen zwarte peper
Verkruimel de rijstwafels in een schaal. Meng alle overige ingrediënten erdoor. Proef en pas de kruiden eventueel aan naar je eigen smaak. Vind je het niet smeuïg genoeg dan kun je het aanpassen met of meer water of meer veganaise.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Wat een leuk recept. De vegi filet americain van de AH is vast niet vegan? Ik ga dit straks meteen proberen want ik heb alle ingrediënten in huis en dan word ik altijd erg enthousiast. Groetjes!
BeantwoordenVerwijderenHi! Nee klopt, ik ben in de Nederlandse winkels nog geen vegan Filet Americain tegen gekomen. Toen ik nog vegetarisch at vond ik de vegetarische variant overigens erg smerig, alleen klodders mayonaise erbij konden de smaak een beetje redden.
VerwijderenIn het buitenland kennen ze nauwelijks de Filet Americain zoals wij het eten in NL. Dan is het meestal tartaar achtig met wat uien, peper en zout. Dus vanuit Duitsland bijvoorbeeld ook geen vegan Filet Americain verwachting.
Succes met het recept!
Ziet er super lekker uit, wat een goed idee! Lijkt met ook lekker met geroosterde paprika pure ipv tomatenpuree.
BeantwoordenVerwijderenGeen idee of het dan nog op filet americain lijkt, maar lekker klinkt het zeker :-)
VerwijderenIk ben benieuwd! Laat je het weten als je het hebt gemaakt?
Ik heb het veel voorbij zien komen, inderdaad. Ik vond het er helemaal niet lekker klinken, haha. Misschien moet ik me er toch maar eens aan wagen. Als jij het goedgekeurd hebt, durf ik wel!
BeantwoordenVerwijderenIk had ook een beetje weerstand tegen het idee, maar als je het proeft is het echt ongelofelijk ver verwijderd van rijstcrackers met kruiden. Gewoon eens proberen, wie weet :-)
Verwijderenmijn recept van vegan americain: 200gr geraspte worteltjes (sap uitknijpen en eventueel opdrinken) mengen met 1 kleine fijngesneden ui, 2 el. veganaise, 1 el. ketchup, 1tl. mosterd, 1tl. tomatenpuree, 1 tl. shoju, 1 el. kappertjes en een mesp. harissa.
BeantwoordenVerwijderenvriendelijke groet
Suzanne
Wat leuk, dat is weer een hele andere benadering! Ga ik zeker eens proberen :-)
VerwijderenWat ben ik hier benieuwd naar, ga dit zeker proberen. De vega filet americans uit de winkel zijn inderdaad alleen een beetje te doen met veel mayonaise en peper en zout. :D
BeantwoordenVerwijderenhoi, ik ken nog een lekker receptje dat wel enkele dagen goed blijft in de koelkast. je neemt 11 wortelen en 1 paprika. deze stoom (als je een stoommandje hebt) of kook je tot heel gaar. dan pureer je deze in de blender of met de mixer. wel niet helemaal plat mixen. er moeten nog wat kleine stukjes zichtbaar zijn. hier doe je dan 7 fijngesneden augurkjes bij, 2 eetlepels kappertjes. een klein beetje harissa (kan ook chili of iets anders pittig zijn). mosterd naar smaak en een heel klein beetje soyasaus. heb je het graag wat zoeter kan je er ook nog ketchup bij doen, maar voor mij is het dan te zoet
BeantwoordenVerwijderenoooh dit ga ik deze week maken!
BeantwoordenVerwijderenWat een uitvinding. Het is heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen