Vegan Filet Americain

Vorige week was er een hype op de facebook pagina van Vegan Nederland: veganistische tartaar. Daaruit voortvloeiend kwamen er allerlei varianten, ideeën en recepten en werd iedereen enthousiast. De basis bestaat uit rijstwafels die je smaak geeft met tomatenpuree en kruiden.

Het blijkt dat dat al een heel oud idee is, maar ik kende het nog niet. Ook ik ging aan de slag en heb eerst goed op internet rondgekeken wat nu eigenlijk de kruiden zijn voor filet americain. Uiteindelijk is onderstaande recept uitgekomen.

In het begin was ik wat wantrouwig, ik heb nooit van mijn leven rijstwafels lekker gevonden, maar de smaak lijkt verrassend dicht bij de vleesvariant in de buurt te komen. Je moet het wel even laten intrekken, maar na die paar uur intrekken moet je het ook wel gelijk opeten. Bewaren voor een dag is niet lekker, tenminste dat vonden wij.

Lekker voor op een toastje met wat fijngesneden uitjes erover en wat extra versgemalen zwarte peper. Of op een knapperig pistoletje warm uit de oven.Vegan Filet Americain
6 rijstwafels
1 klein blikje tomatenpuree (goede kwaliteit)
2 x de hoeveelheid water die past in het lege blikje tomatenpuree
1 el olijfolie
½ tl uienpoeder
½ tl normale of zoete paprikapoeder
mespuntje nootmuskaat
mespuntje foelie
1½-2 el veganaise (bv mayolijn van remia in pot)
1 el sojasaus
scheutje vegan worcestersaus (bv van biona bij de natuurwinkel)
vers gemalen zwarte peper

Verkruimel de rijstwafels in een schaal. Meng alle overige ingrediënten erdoor. Proef en pas de kruiden eventueel aan naar je eigen smaak. Vind je het niet smeuïg genoeg dan kun je het aanpassen met of meer water of meer veganaise.Print Friendly and PDF

12 opmerkingen:

 1. Wat een leuk recept. De vegi filet americain van de AH is vast niet vegan? Ik ga dit straks meteen proberen want ik heb alle ingrediënten in huis en dan word ik altijd erg enthousiast. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi! Nee klopt, ik ben in de Nederlandse winkels nog geen vegan Filet Americain tegen gekomen. Toen ik nog vegetarisch at vond ik de vegetarische variant overigens erg smerig, alleen klodders mayonaise erbij konden de smaak een beetje redden.
   In het buitenland kennen ze nauwelijks de Filet Americain zoals wij het eten in NL. Dan is het meestal tartaar achtig met wat uien, peper en zout. Dus vanuit Duitsland bijvoorbeeld ook geen vegan Filet Americain verwachting.
   Succes met het recept!

   Verwijderen
 2. Ziet er super lekker uit, wat een goed idee! Lijkt met ook lekker met geroosterde paprika pure ipv tomatenpuree.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee of het dan nog op filet americain lijkt, maar lekker klinkt het zeker :-)
   Ik ben benieuwd! Laat je het weten als je het hebt gemaakt?

   Verwijderen
 3. Ik heb het veel voorbij zien komen, inderdaad. Ik vond het er helemaal niet lekker klinken, haha. Misschien moet ik me er toch maar eens aan wagen. Als jij het goedgekeurd hebt, durf ik wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook een beetje weerstand tegen het idee, maar als je het proeft is het echt ongelofelijk ver verwijderd van rijstcrackers met kruiden. Gewoon eens proberen, wie weet :-)

   Verwijderen
 4. mijn recept van vegan americain: 200gr geraspte worteltjes (sap uitknijpen en eventueel opdrinken) mengen met 1 kleine fijngesneden ui, 2 el. veganaise, 1 el. ketchup, 1tl. mosterd, 1tl. tomatenpuree, 1 tl. shoju, 1 el. kappertjes en een mesp. harissa.
  vriendelijke groet
  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, dat is weer een hele andere benadering! Ga ik zeker eens proberen :-)

   Verwijderen
 5. Wat ben ik hier benieuwd naar, ga dit zeker proberen. De vega filet americans uit de winkel zijn inderdaad alleen een beetje te doen met veel mayonaise en peper en zout. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi, ik ken nog een lekker receptje dat wel enkele dagen goed blijft in de koelkast. je neemt 11 wortelen en 1 paprika. deze stoom (als je een stoommandje hebt) of kook je tot heel gaar. dan pureer je deze in de blender of met de mixer. wel niet helemaal plat mixen. er moeten nog wat kleine stukjes zichtbaar zijn. hier doe je dan 7 fijngesneden augurkjes bij, 2 eetlepels kappertjes. een klein beetje harissa (kan ook chili of iets anders pittig zijn). mosterd naar smaak en een heel klein beetje soyasaus. heb je het graag wat zoeter kan je er ook nog ketchup bij doen, maar voor mij is het dan te zoet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. roelie van der veer11 maart 2016 om 16:50

  Wat een uitvinding. Het is heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen