Kookboek: Love and Lemons

Ik volg de blog van Love & Lemons al een tijdje: prachtige foto's met heerlijke gerechten. Niet 100% vegan, maar wel met een focus op mooie pure ingredienten: een ware inspiratiebron. Afgelopen weken kwam het kookboek uit van Love & Lemons. Eerst de Engelse versie en sinds vorige week is de Nederlandse vertaling uit.

Love & Lemons is de blog van Jeanine Donofrio (recepten en styling) en Jack Mathews (fotografie). Zoals hun blog is, zo is ook hun boek geworden: fris, helder, prachtige groentes in de hoofdrol en een schitterende lay out.
Ik heb een hekel aan drukke kookboeken. Tig verschillende lettertypes en kleurtjes vind ik enorm afleiden en zeker tijdens het koken wil ik niet moeten zoeken naar "waar die eetlepel citroensap nou ook al weer in moest". Love & Lemons is overzichtelijk en een echt "heb boek".

Het boek is, net als de blog, niet vegan, maar wel geheel vegetarisch. De recepten die vegetarisch zijn hebben meestal een vegan optie erbij vermeldt staan, behalve als het om een gebakken ei gaat die de hoofdrol speelt, maar gelukkig komen die niet veel voor. Eigenlijk wil ik geen vegetarische kookboeken meer kopen, maar deze hoort naar mijn idee echt thuis in het rijtje My New Roots (al staat die nog wel bovenaan hoor), At Home in the Whole Food Kitchen en The Vibrant Table, Allemaal geen vegan boeken, maar hier zijn geen recepten te vinden waarin kaas de hoofdrol speelt, maar juist groentes en mooie granen.Het boek is wat ongewoon ingedeeld, namelijk op de soorten groentes of fruit. Dat maakt het soms wat lastig terug zoeken waar een gerecht ook alweer stond. Aan de andere kant is het juist erg handig als je weer eens met een broccoli in je handen staat en daar inspiratie voor op wil doen. Het zijn voornamelijk hartige gerechten met hier en daar wat zoete gerechtjes. Onder het hoofdstuk appel bijvoorbeeld staan 5 recepten, waarvan er maar 1 zoet is. Aan de ene kant vind ik dat fijn, omdat ik toch wat meer neig naar recepten voor avond eten, aan de andere kant zit ik nu net juist in een periode dat ik wat anders wil gaan ontbijten.

De index is (gelukkig!) aanwezig en zit prima in elkaar. De foto's zijn om te smullen en gerechtjes aantrekkelijk.

Wat vind ik minder? Behalve natuurlijk het kaas en ei gebruik in het boek, want dat is altijd een minpunt :-)
Ik heb niet het idee dat elk gerecht even goed uitgebalanceerd is. Bij sommige gerechten mis ik wat om het echt een complete maaltijd te vinden. Zoals de bloemkool taco's hieronder. Maar dat is zeker niet altijd zo. De kom met wortel en gierst is prima volledig!
Ook mis ik af en toe de inleidende verhalen bij recepten. Ik vind het altijd leuk om te lezen hoe mensen tot een recept zijn gekomen, waar/wanneer ze iets eten en wat eventuele variatie suggesties zijn. Nu staat het er zo nu en dan wel bij, maar zeker niet vaak. En dat is natuurlijk meer van belang voor de beleving van het boek, dan in het gebruik en daar gaat het uiteindelijk om.

Al met al vind ik het een zalig boek, echt een aanvulling op mijn collectie, En zeg nou zelf.. die kaft.. dat is toch een van de allermooiste die ik ooit heb gezien <3 prachtig ontwerp!

Wat heb ik er uit gemaakt? (Ik heb zelf de Engelse versie en gebruik daarom de Engelse titels).

Roasted Cauliflower Tacos with Chipotle Cream
Natuurlijk maak ik als eerste iets waarbij chipotle staat :-) Maar helaas, dit gerecht viel een beetje tegen. De bloemkool was wat bitter geworden en dat verbeterde niet door de chipotle cream. Ook miste ik iets hierbij, wat groens of juist een frisse salade. Die had ik er natuurlijk zelf bij kunnen doen, maar ik maakte dit toen ik weinig tijd had en snel moest beslissen wat te maken. Dit gerecht was overigens vegetarisch, maar laat dus zien dat je het makkelijk kunt "veganizen" door soja yoghurt of kwark te nemen.Carrot-Ginger Grain Bowl
Dit was echt ontzettend zalig. Van dit soort gerechten houd ik nou het meeste: mooie granen, groentes, verschillende onderdelen en een lekkere verbindend sausje. Kijk eens wat een kleuren! Zoiets verveelt gewoon nooit. Ik was wel de rauwe wortel slierten nog vergeten erbij te doen, maar ik miste dat eigenlijk helemaal niet. Ik denk zelfs dat het er niet zo goed bijpaste. De gember wortelsaus is een blijvertje. Zo makkelijk, gezond en enorm veelzijdig.Vegan Tart Cherry French Toast
Dit zag er zo heerlijk uit op de foto, ondanks dat ik niet van kersen houd. Maar ik heb wel mijn hele leven echt ontzettend veel van wentelteefjes gehouden. En ik maak ze nog steeds geregeld alleen de afgelopen maanden niet omdat ik wil minderen met olie (om in te bakken). De review van dit boek vond ik een mooi moment voor een uitzondering.
Kersen, ook niet uit blik zoals hier voorgeschreven staat,vond ik dus niets, en heb ik vervangen door aardbeien (uit blik). Daardoor zien ze wat bleekjes, maar zijn ze wel echt heel erg lekker zoet. Wil je geen suiker, dan moet je vers fruit gebruiken. Voor de room werd het dikke gedeelte van een kokosmelk blik voorgeschreven, maar die had ik niet in de koeling staan. Ik heb daarom de kokoskwark die je bij AH kan kopen genomen, en man man wat is dat lekker bij French Toast! Nooit geweten :-)
Het bakken van het brood was wat lastig, je moet het niet te snel willen omdraaien maar goed droog laten bakken. En dan heb je heerlijke krokante toast met een zachte binnenkant. Yum!
Als die niet wat minder gezond zou zijn dan zou ik dit wel ELKE dag als ontbijt, of lunch willen. De keer erop heb ik ze zelfs zonder olie kunnen bakken in een goede pan. Zo wordt het iets minder ongezond.


En er zijn nog zeker heel veel gerechten waar plakkertjes tussen zijn geplakt in het boek :-) Denk bijvoorbeeld aan de Asparagus Edemame Salad with Taragon en de Eggplant & Mushroom "meatballs" komen zeker eens op het menu. Had ik maar tijd om 3 x op een dag uitgebreid te koken!


Love and Lemons van Jeanine Donofrio (recepten en styling) en Jack Mathews (fotografie).
Print Friendly and PDF

6 opmerkingen:

 1. Super super gaaaf!! Ik deel alleen nooit wat op Facebook, omdat ik het best irritant vind als mensen constant winacties delen :$ Maar jullie liken deed ik al :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) dat vind ik zelf eigenlijk ook wel, haha (zeker als de tuinsets je om de oren vliegen) Maar ik hoop dat dit mensen inspireert en laat zien dat plantaardig mooi en lekker is ;-)

   Verwijderen
 2. Oh, die indeling per soort groente of fruit spreekt mij net wel aan! Ook handig om te weten dat de index oké is, dat vind ik vaak zo'n minpunt bij kookboeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die index vind ik ook echt ontzettend belangrijk. Zo'n enorme domper als die er niet is, of nutteloos is.

   Verwijderen
 3. Lijkt me een geweldig boek! Ik doe mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb hem ook, vind de blog ook al zo lang prachtig dus kon niet wachten! vind wat je zegt correct, prachtig vormgegeven en véél om te proberen, maar sommige maaltijden zijn niet compleet (wat je zelf makkelijk kan aanpassen natuurlijk) en de porties soms belachelijk klein (wat ik uiteraard ook aanpas, maar vind het soms toch wat erover) maar toch love it :)

  BeantwoordenVerwijderen