Kookboek: At home in the whole food kitchen


Ik kende de blog van Amy Chaplin niet, tot ik dit schitterende boek, At home in the whole food kitchen, tegenkwam. Ik viel eigenlijk direct voor de kaft; ik heb een voorliefde voor oude mooie verweerde tafels en ben altijd erg geïnteresseerd  in styling etc. Na het lezen van de beschrijving van het boek: "With over 150 vegan and vegetarian recipes, and everything you need to know to stock your pantry and make the most of your ingredients"  en de informatie dat Amy Chaplin chef was bij vegan restaurant Angelica Kitchen in New York besloot ik het boek te kopen.

Hier een duidelijk filmpje over wat je in het boek kan verwachten:
Het is een heerlijk lees boek, met veel leuke informatie. De recepten zijn wisselend van eenvoudig tot behoorlijk lange ingrediënten lijsten.  Er zitten prachtige foto's in van mooi gezonde gerechten die je alleen al vanwege de afbeelding al zelf zou willen maken.

Er worden mooie producten gebruikt in de recepten, daar staat "whole food" natuurlijk ook voor. Mooie verse ingrediënten, zo min mogelijk bewerkt en dicht bij de natuur. Er staan wel een aantal recepten met kaas in, maar deze kun je of makkelijk weglaten, vervangen of gewoon die recepten negeren want er staan zoveel andere in die wel kunnen!

Ik vind wel dat ze soms onnodig ingewikkelde ingrediënten gebruikt voor recepten. In een deegmengsel voor een taart bodem zitten soms wel 4 verschillende meelsoorten in. En aangezien taart en quiche bodems al niet mijn specialiteit zijn om te laten lukken (zie ook voorbeeld hieronder) sla ik die vaak over :-)

Het boek heb ik al enige tijd weer in huis, het is niet een boek waar je achter elkaar uit kookt, tenminste niet ik. Ook de recepten hieronder heb ik al een tijdje geleden gemaakt. En de reden dat ik deze review nog niet erop had gezet heeft twee redenen.

De eerste reden heeft wel met het boek te maken, maar niet met de inhoud: het boek is niet open te houden. Het is zo stevig gebonden, dat als je het boek leest je het of heel stevig met twee handen moet open houden, of ergens in moet klemmen. Ik vind dat enorm irritant, zit je lekker te lezen maar ondertussen een kopje thee in je ene hand houden werk dus niet, dan heb je een dicht geklapt boek op je andere hand. Even weglopen snel omdat een kat je aandacht vraagt is er ook niet bij, bam het boek is dicht en je hebt geen idee meer waar je was. De meeste zullen het een stomme reden vinden, verwacht ik vast :-) Maar je wil dus niet weten hoe ik nu zit te typen met het boek naast terwijl ik deze probeer open te houden hahaha.

Tweede reden waarom ik even wachtte met de review was dat ik twee van de vier gerechten die ik heb gekookt niet zo heel denderend vond. En toch snapte ik niet waarom ik dan toch zo enorm blij met het boek was. Ik denk dat het is omdat er echt een schat aan informatie in staat, er prachtige foto's in staan. En daarnaast hoef ik maar naar het aantal post-it's te kijken die ik erin heb zitten met wat ik nog allemaal eens wil maken. Een boek waar je rust voor moet nemen, van moet genieten en niet in een keer wil doorgronden. Eigenlijk houd ik daar het meest van!

Wat heb ik uit het boek gemaakt?


Roasted fall vegetable cannelinni bean stew with spelt berries and kale, p269
Dit was het eerste gerecht wat ik maakte (het was toen ook nog hersfst!). Het recept heeft een enorme ingrediënten lijst en ik heb er dan ook niet alles ingedaan. Er zitten echt belachelijk veel gezonde ingrediënten in: pompoen, aardperen, boerenkool, speltrijst en bonen.
De smaak was zalig en heel anders dan alle andere stoofjes die ik ooit heb gemaakt. Absoluut een aanrader.Beet tartlets with poppy seed crust and white bean fennel filling, p243
In het boek staan ze gefotografeerd als kleine taartjes, het ziet er zalig en schitterend uit. Ik heb alleen niet zoveel kleine vormpjes dus besloot een grote taart te maken. Ik had gele bietjes in huis en zag het plaatje al helemaal voor mij.
Helaas heb ik dit gerecht zelfs niet opgegeten. Het was saai, droog en vrij smaakloos. Dit was een van die bodems met tig soorten ingrediënten, maar ondanks alle moeite die erin is gestopt vond ik dat dat totaal niet terug kwam in de smaak of structuur. Jammer, want op de foto in het boek zien ze er nog steeds zalig uit!.Dijon mustard marinated tempeh,  105
Deze vond ik helaas ook erg tegenvallen. Ik ben gek op tempeh, en ik houd van lekkere volle sandwiches. Dit was weer eens een hele andere manier van marineren (met appelsap, mosterd en tamari), maar de smaak kwam niet naar voren of tot zijn recht in de sandwich. Sowieso was de smaak niet zo heel bijzonder (ik heb het ook zo los geproefd).  Deze zal ik dus niet snel nog eens maken.
Fragrant eggplant curry with cardamom infised basmati rice, tangy aprico chutney and cucumber lime raita, p251
Oh dit was zo ontzettend lekker! Het was even wat werk omdat het eigenlijk 3-4 receptjes zijn, maar alle moeite waard. En achteraf valt het allemaal reuze mee! Grappige snijwijze leer je voor de aubergine en ze worden erg lekker. De rijst met kardamom vond ik ook lekker, al zal ik dat niet snel bij een ander gerecht opnieuw serveren, maar wel bij deze curry. De chutney van gedroogde abrikozen en gember is echt verrukkelijk. De raita heb ik naar eigen recept gemaakt, maar had als basis hetzelfde idee. Ik heb natuurlijk soja yoghurt van provamel gebruikt in plaats van echte yoghurt.
Deze komt zeker vaker op ons bordje te liggen!


Deze recepten staan nog op mijn ljistje om te maken:
Simple red lentil soep with spinach, lemon and pepper, p91
Parsley brown rice salad with seeds, p97
Black rice breakfast pudding with coconut and banana, p145
Tempeh portobello burgers, p255
Coconut curry with tamarind tempeh and forbidden black rice, p274
Roasted pear tartlets with pear cream filling, p317 (de foto van die taartjes doet mij watertanden..)
Apricot coconut bars, p343Print Friendly and PDF

16 opmerkingen:

 1. Ik heb het boek nu ook, kan me goed vinden in je review! Heel veel informatie en mooi vormgegeven. Ook zonder katten kan ik me voorstellen dat het best lastig koken is, omdat het boek zo snel dicht valt! En katten aaien tussendoor is natuurlijk wel belangrijk ;)
  Omdat ik het nog maar net heb, heb ik er nog niet uit gekookt. Bij sommige recepten staan inderdaad ingrediënten die niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn, zoals kliswortel of groene tomaatjes. Ik mis dan dat er wat alternatieven genoemd worden. Maar ik ben verder wel enthousiast en denk dat ik ook snel die aubergine curry met abrikozen chutney ga uitproberen! En ook die curry met de forbidden black rice (alleen al deze mooie naam al!) ga ik snel maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah dus jij hebt het ook! Ik dacht misschien dat het alleen mijn versie was die zo krampachtig graag gesloten wil zijn :-))
   Inderdaad forbidden black rice klinkt zo spannend en sprookjesachtig.. Laat je het mij weten als jij iets hebt gemaakt eruit? (en lucky you dat je deze zo goedkoop hebt gevonden ;-))

   Verwijderen
  2. En het katten knuffelen tussendoor gebeurt natuurlijk alleen als ik lekker op de bank hang al bladerend in het boek. Tijdens het koken mag niemand mij storen, ook de katten niet :P

   Verwijderen
 2. Hihi, dat dacht ik al hoor dat er geen katten bij zijn tijdens het koken! Ik heb ook liever de keuken voor mijzelf, anders kan ik me niet concentreren!
  Morgen ga ik eerst dahl met zoete aardappel en kokos chutney maken uit mijn andere nieuwe boek van Anna Jones!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat boek ken ik nog helemaal niet! Staat er veel vegan in, of is het vol met kaas en zuivel?
   Klinkt lekker, maar ja ik ben dan ook een zoete aardappel junky :-)

   Verwijderen
  2. Ja, is behoorlijk vegan friendly en anders ook makkelijk vegan te maken! Wat ik tot nu toe heb gemaakt uit het boek was echt heel lekker!
   Ik had laatst trouwens paarse zoete aardappel! Heb je die ook wel eens geproefd? Net weer even anders, maar ook superlekker! Helaas ben ik vergeten waar ik ze gekocht had en ben ik ze daarna ook niet meer tegengekomen....

   Verwijderen
  3. Ooohh!! Paarse zoete aardappel en je weet niet meer van waar?? Hoe erg :-) Ik ben daar al zo lang naar op zoek. Ook niet op de markt in Groningen gevonden 1-2 maanden terug. Maar smaakt dus toch iets anders?

   Verwijderen
 3. Haha oh neee dat is zó irritant als een boek niet open blijft liggen!! Heel herkenbaar ;) Lastig dat het een beetje dubbel is.. echt jammer als er dingen in staan die best wel tegenvallen. Het ziet er wel erg lekker uit allemaal in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig, iemand herkent zich erin :-)
   Ik heb wel een aantal andere, paperbacks, die het ook hebben. Maar dit is een hardcover en het is echt een dwangmatig boek die dicht wil zijn *lol*

   Verwijderen
 4. Heb je Vegan pie in the sky? Ik vind dat daar erg goede tips in staan over het maken van taartbodems. Al mijn taartbodems mislukten altijd totdat ik recipe tester was voor een kookboek van Julie Hasson en de intro van vegan pie in the sky las.

  In het kort: niet met je handen of met mixer het deeg maken, maar in de keukenmachine met het S-blad. En daarna even koelen in de koelkast of vriezer (deed ik, eigenwijs, nooit want leek me onzin, maar maakt echt uit!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan ga ik die eens bekijken, dank voor de tip! Met het S-blad, jeetje dat ga ik proberen.
   Wie weet krijg ik het nog eens onder de knie :-)

   Verwijderen
  2. Het idee is dat je de gluten in het meel zo weinig mogelijk activeert (door de warmte van je handen, door lang kneden - zoals je dat bij brood juist wel wilt). Hoe kouder alles is, hoe minder de gluten hun werk doen, hoe beter je taartbodem.

   En met een keukenmachine is het ook nog eens zo klaar! (Behalve dat je die weer moet schoonmaken natuurlijk.)

   Verwijderen
 5. Dit kookboek klinkt wel interessant. Dat probleem met de bodems hebben wij beide ook. Meeste bodems zijn gewoon niet lekker. Helaas allebei geen keukenmachine :(
  Dat broodje ziet er echt super lekker uit! Jammer dat het niet smaakte. Ik vind de marinades van Isa in Isa does it o.h.a. wel erg lekker. Mijn hele koelkast ruikt momenteel naar de marinade die ze gebruikt voor de portobello, haha. Hele sterke geur! En die curry klinkt alsof ik die vanavond wil eten. Toch maar eens checken, dit boek :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja marinades in de koelkast kunnen behoorlijk heftig zijn :-)
   Volgens mij is het boek ook wel tweedehands online te vinden voor een schappelijke prijs naar wat ik hoorde; maar het kan zijn dat dat net een lucky shot was.

   Verwijderen
 6. Fijne review! Jammer dat de bietentaart niet echt de moeite was. Het broodje vind ik er wel lekker uitzien, maar misschien had de tempeh gewoon meer marinade nodig? En die curry lijkt me inderdaad lekker. Ik krijg meteen trek in aubergine. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd denk ik gewoon wat meer van marinades met sojasaus. Wat donkerder. Ik ben nog maar een beginnende mosterd eter, en ik had gehoopt dat de appelsap het zou ophalen de smaak. Maar dit was gewoon niet mijn ding. Misschien vindt iemand anders het wel lekker hoor :-)

   Verwijderen