Kookboek: The Vibrant Table

Veganmofo2014 #5!


Anya Kassoff is van de blog Golubka. en sinds kort heeft ze het boek The Vibrant Kitchen uitgebracht met prachtige recepten, tips en verhalen. Als subtitel staat er: "Recipes from My Always Vegetarian, Mostly Vegan & Sometimes Raw Kitchen". Dat belooft dus was, een vegetarisch kookboek welke al aangeeft open te staan voor geheel plantaardige recepten heeft voor mij een streepje voor.

Wat een heerlijk boek! De laatste tijd koop ik toch ook weer wat vegetarische kookboeken. Maar wel de kookboeken waar de recepten niet druipen onder de kaas, eieren en zuivel. Gelukkig zijn er de laatste tijd veel vegetariërs die inzien dat je met groente zoveel moois kan doen. Veganistische boeken zijn soms wat te gekunsteld, minder gefocust op gezonde groentes en mooie combinaties met producten en wat meer op handige vervangers en dingen namaken. De laatste tijd wil ik graag koken met mooie verse producten en weten wat goed bij elkaar past en wat nieuwe ontdekkingen vinden. Dat vond ik zeker in dit boek!

Het boek begint met een introductie en hoe je het boek het beste kan gebruiken. Deze wordt opgevolgd door een hoofdstuk met door haar veel gebruikte ingredienten. Normaal gesproken zijn dit hoofdstukken die ik direct oversla, maar in The Vibrant Kitchen leest het heerlijk weg en heb ik nog veel goede tips en ideeën opgedaan.

Dit is ook een van de eerste boeken dat ik ook met de ontbijt recepten aan de gang wil. Het ziet er allemaal zo lekker uit, maar het klinkt ook nog eens allemaal gezond. Ik haal veel inspiratie uit haar gerechten en recepten. Onderstaande zijn gerechten waarbij ik nagenoeg helemaal haar recept heb gevolgd.


Oat Yogurt
Het originele haver yoghurt recept komt van Scandi Home, Anya heeft aan haar recept ook nog de ontzettend gezonde paranoten toegevoegd. Een paar paranoten per dag zijn al voldoende om aan je dagelijkse hoeveelheid selenium te komen!
Haver kan uit zichzelf fermenteren, ideaal want dan hoef je geen "starter" te hebben wat je wel vaak nodig hebt voor andere plantaardige yoghurts. Ik zal later het recept van de basis eens plaatsen.Amaranth Pumkin Porridge
Het was de eerste keer dat ik met amaranth werkte. Ik heb het wel eerder gegeten, met name in granola's, repen etc. Maar niet zelf gekookt. Op de een of andere manier is het ook niet zo goed gelukt. De smaken waren echt geweldig. Ik ben niet een hele grote pompoenfan, ik gebruik dan vaak liever zoete aardappel, maar in dit gerecht smaakte het heel erg lekker.
De bedoeling is dat je de amaranth kookt in plantaardige melk, ik heb hiervoor macademianoten melk gebruikt van provamel en deze kookt samen met kardemom, verse vanille en de pompoen. Na 40 minuten pruttelen moet het ook nog eens 30 minuten de oven in met cranberries eraan toegevoegd. Je zou toch denken dat dat ruim de advieskooktijd á 20 minuten op de verpakking overschrijdt, maar helaas, mijn amaranth is niet noemenswaardig in hoeveelheid toegenomen.

Maar los daarvan, heerlijk gerecht! De kardemom gaf er een exotisch tintje aan. Anya gebruikt het als ontbijt, maar als lunch misstaat dit ook niet. Ik denk dat ik het zelfs te machtig vind als ontbijt.Peach and Avocado Summer Rolls
Summer rolls maak ik wel vaker (voor receptjes klik *hier*  of *hier*), maar ik vind het leuk om eens andere ingrediënten te proberen. Ditmaal werden er perziken gecombineerd met avocado, pistachenootjes en een bladgroen (er stond spinazie, ik heb het blad van het snijbiet gebruikt).
Er zat een recept bij voor een dipsaus, maar dat dippen werd erg lastig. Hoe je van amandelboter, tamarindepasta en maar een héél klein beetje tamari een vloeibaar geheel zou kunnen maken is mij een raadsel. Het was heerlijk hoor! Maar het werd er opscheppen in plaats van dippen ;-)
Jammer dat mijn (wilde) perziken wit vlees hadden, anders had het er allemaal iets fleuriger uitgezien.

En zo is er nog heel veel meer wat ik uit dit boek wil proberen. Een absolute aanrader, ook als je strikt veganistisch eet zoals ik, de meeste gerechten zijn vegan of anders wel makkelijk geheel plantaardig te maken.


Recipes from My Always Vegetarian, Mostly Vegan, and Sometimes Raw Kitchen
Anya Kassoff

Print Friendly and PDF

10 opmerkingen:

 1. Ziet er uit als een mooi boek! Ben erg benieuwd naar de yoghurt. Is het makkelijk en snel om te maken? Het spreekt me wel aan dat het namelijk niet uit een pak komt met allerlei toevoegingen. Maar zelf plantaardige melk of yoghurt maken lijkt me altijd best wel wat werk, dus kies ik nog snel voor iets uit de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet moeilijk, maar het moet wel een paar dagen fermenteren. Makkelijk: ja, Snel: nee ;-)
   Ik heb het vorige week gemaakt, en een deel in de koeling bewaard en vandaag de rest opgegeten, was erg lekker nog. Wel wat ingedikt, maar met een banaantje en wat ahornsiroop erg lekker.
   Oh, en een goede blender is wel handig ;-)

   Verwijderen
  2. Ai, das jammer! Het schort hier namelijk nogal ernstig aan geduld en een goede blender is er ook nog niet! ;-)

   Verwijderen
 2. Het klopt dat amaranth niet toeneemt in volume. Verder wordt het ook geen droge korrel.
  Even wennen, maar ik vind het wel lekker. Hoewel ik wel het idee heb dat het minder vult (maar dat kan ook placebo zjin).

  Dit recept met amaranth lijkt mij erg lekker! Ik mag echter geen kookboeken kopen van mijzelf op het moment. Heb er al teveel waar nog genoeg uit te maken is. Waarvan er 2 in augustus nieuw erbij zijn gekomen.. hihi (A)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreem spul dan dat amaranth. Het recept moest echt pappig worden, ook als ik naar haar foto in het boek kijk. Maar het speltmelk was gewoon nog, nou ja "melkig".
   De volgende keer kook ik het eerst eens los.

   Verwijderen
 3. bedankt voor de tip. Deze kende ik nog niet. Alhoewel ik de laatste jaren eigenlijk ook enkel vegan kookboeken wil kopen (maar mss toch een uitzondering voor deze)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die haveryoghurt klinkt interessant zeg! Ik ben benieuwd naar je recept. De rest ziet er ook lekker uit, vooral die summer rolls, mmm. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er goed uit! Heb je tip voor een echt goede blender?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ikzelf heb de magimix Le Blender, als ik meer te besteden had zou ik gaan voor een Vitamix. Dat is echt de creme de la creme van de blenders.
   groetjes
   Danielle

   Verwijderen
 6. Thanks voor je snelle reactie! Ik ga eens kijken!

  BeantwoordenVerwijderen