Amsterdam: pop-up restaurant Nieuw Terrein met Bas Wiegel


Ja eindelijk weer eens bericht! Mijn harde schijf van mijn computer is helaas gewist met hierop mijn photoshop en foto archief en ligt nu bij een bedrijf om deze te herstellen (hopelijk..!). Om op een laptop te werken staat mij tegen dus even geduld voor nieuwe recepten, maar mijn etentje afgelopen dinsdag wilde ik jullie niet onthouden.

Nieuw Terrein had al eerder pop-up evenementen in een ander restaurant, maar afgelopen week werd er een etentje georganiseerd in het onlangs geopende restaurant Entrepot in Amsterdam en werd er samengewerkt met de voormalige chef van De Kas: Bas Wiegel.

We hebben al eerder genoten van Bas Wiegel zijn kookkunsten en ook het etentje van Nieuw Terrein vorig zomer was meer dan goed bevallen dus dit wilden we graag meemaken. De locatie was zoals gezegd restaurant Entrepot, onlangs in december 2017 geopend in een straat waar ik vroeger vaak kwam, entrepotdok, om daar naar een maandelijks feest te gaan.  Driedubbel leuk dus!

Het prachtige pand is een voormalig pakhuis. Alle pakhuizen aan het entrepodok zijn gebouwd tussen 1708 en 1829 en genoemd naar Nederlandse en Belgische steden. In de 19e eeuw huisde hier Het Algemeen Rijksentrepot, een op- en overslagplaats voor goederen zoals wijn en meubilair.

Het restaurant heeft een prachtig modern en open karakter, fris en geen zwaar meubilair. Een open keuken waar je goed kan zien wat er allemaal gebeurd. Omdat wij als een van de eerste binnen waren konden we kiezen waar we wilden zitten. Vlakbij de keuken uiteraard! Zo leuk om al die bedrijvigheid en passie te zien. Er lag prachtig bestek met fijne messen van Pallarès Solsona en schitterende wijnglazen. Het enige wat ik minder prettig vond waren de stoelen, deze zitten niet zo lekker als je wat kleiner van lengte bent.

    

We kregen een 5 gangen menu voor € 40,00 en er waren bijpassende wijnen voor elke gang variërend van prijs tussen de € 6 tot € 8.

Als amuse kregen we chipjes met zeewierzout en een zalige rosé: Les Capriades - Piege a Filles Rose. Een levende wijn die op de fles gefermenteerd is. Echt een om te onthouden voor wanneer het weer prachtig weer is en je in je groente tuin wil lunchen. Deze was zo lekker dat we de wijn die het eerste gerecht begeleidde hebben gemist.


    

Het eerste gerecht was zuurdesembrood met een crème van bloemkool gegaard op houtskool, palmkool en een gremolata van citroen en bloemkool.

    

Bij de soep van knolselderij, knolselderij bouillon en zeekraal werd een ontzettend lekkere wijn geserveerd ( arbois, la cave de la reine jeanne ) Deze had iets weg van sherry maar had zelf ook noten van knolselderij. Echt een hele bijzondere wijn!

Vervolgens werd er een gerecht geserveerd met diverse bewerkingen van wortel, pompoenpuree en pompoenpitten en zuring. Hierbij kregen we de wijn Filadoro, Fiano di Avellino "Santari" 2011, In eerste instantie vond ik de geur vrij hetzelfde als de wijn ervoor, maar als je deze proeft! Het deed mij denken aan roomboterbabelaars! Deze werd heel zoet en romig bij het gerecht, echt ontzettend fijne wijn.

    

Daaropvolgend kregen we een gerecht met sous vide gegaarde witlof, rode witlof, chutney met sinaasappel, hazelnoten en een lekkere romige parelgort, afgemaakt met postelein. Hier werd een rode Bourgueil 'Le Haut de la Butte', Domaine de la Butte bij geschonken. En eigenlijk vonden we deze niet erg passen. Zowel de wijn als het eten werd wat zuurder, heel jammer! Pas bij de romige parelgort die onderop het gerechtje lag kwam de wijn wat meer tot zijn recht. Ik kreeg een beetje een aroma van hyacinten in mijn neus van deze wijn.

Als dessert was er chocolademousse, chocolade kruim, biet, duindoornbessengremolata en knapperige chocolade. Ja! Een vegan dessert met chocolade, gelukkig! De dessetwijn was een maury van domaine pouderoux. Een lekkere wijn, maar die niet heel veel indruk heeft achter gelaten,

We hebben nog een kopje thee gedronken en zijn vervolgens al wandelend door de entrepotdok naar ons hotel gegaan. Al met al een fijne avond met lekker eten, aardige mensen (bedankt Kees voor de leuke bediening!) en geweldige wijnen.

Houd de facebookpagina van Nieuw Terrein  in de gaten, Siem Feijen wil in de toekomst nog zeker meer leuke etentjes organiseren, ook met Bas Wiegel.

Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten