Amsterdam: Restaurant en Kwekerij De Kas


Afgelopen zaterdag zijn we met vrienden wezen eten bij restaurant en kwekerij De Kas in Amsterdam. De Kas, een prachtig restaurant dat gevestigd is in een 8-meter hoge kas van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926 in het Park Frankendael. We hebben al 1 x eerder gegeten in De Kas, maar toen verzorgde Sarah Britton van de blog My New Roots het menu (blogje van toen). Ditmaal zouden we een menu krijgen bedacht en gemaakt door het team van De Kas zelf.

Als je van te voren even aangeeft dat je graag plantaardig wil eten dan is dat geen enkel probleem bij De Kas. Groente, kruiden en fruit spelen sowieso een grote en belangrijke rol in het restaurant, het stapje naar plantaardig is dan ook niet heel erg groot.

Je kunt niet kiezen van een menu; ikzelf vind dat altijd heerlijk: geen keuzestress :-) en lekker verrast worden bij elke gang.  De Kas serveert een 3-gangen menu en deze bestaat uit 3 kleine voor-
gerechten, een hoofdgerecht en een dessert. Als je zuivel gebruikt kun je ook nog kiezen voor een kaasplankje, maar dat wilden wij natuurlijk niet. We informeerden naar de mogelijkheid voor een alternatief voor het kaasplankje en de kok ging zijn best doen. Bij elk gerecht kon je kiezen voor de bijpassende wijn.

Wat kregen we opgediend? Ik ga echt heel erg proberen naar boven te halen wat we allemaal kregen, maar het was bij elk gerecht enorm veel informatie, en de lekkere wijnen die er bij elk gerecht werden geschonken hebben er niet aan bijgedragen dat mijn hersencellen alles wilden opslaan tot de volgende dag. 


Een soepje van knolselderij, akkerpaddenstoelen, mosterd zuurkool en kervelolie.


Gekarameliseerde witlof, gepofte en gemarineerde bietjes (zalig!), appel en radijs.


Wortelravioli op een bedje van heerlijk gebakken spinazie, raapjes en bietjes.


Het hoofdgerecht bestond uit vele onderdelen, smaakjes en bereidingswijzes. Wat ik nog kon herinneren was schorneer welke op hooi gerookt is. Little gem in een heerlijke marinade gebakken en er was pastinaak, gemarineerd en geroosterd. Wortelchips, freekeh, paarse broccoli en gepofte rode ui met diverse kruiden en bladgroen en een appelcreme. Echt heel erg lekker!


In plaats van het kaasplankje kregen wij nog een ander gerechtje. Het bestond uit rauwe paddenstoel, gemarineerde venkel, chioggabiet, sinaasappel en balsamico azijn. Net een schilderijtje!


  

Het toetjes bestond uit kokosroom, brownie, cranberry gelei, sinaasappelsorbet (met rozenwater?) , sinaasappel en een kruim.
De dessertwijn erbij was heel erg lekker en ging goed samen met chocolade.

Bas Wiegel is de chef de cuisine van De Kas. Via instagram hadden we van te voren contact en hij bood aan een korte rondleiding te geven door de kas! Foodies als wij zijn vonden we dat natuurlijk geweldig! Erg leuk om Bas zo te horen praten over de groentes en kruiden die ze daar kweken, en ondertussen probeerde we natuurlijk ook wat meer te leren over de zalige bereidingswijzes die we de uren ervoor op ons bord hadden gehad. 

De kas zelf wordt verlicht met violet licht wat de foto's niet ten goede komt. Alsof we op een ruimteschip waren met een groentetuin :-) De stekjes drijven in een bakje met wat aarde in een waterbassin. De wortels kunnen dan groeien en vocht halen uit het water. 


  

  

Al met al een ontzettend leuke ervaring, prachtig eten en mooie bijpassende wijnen. Helaas niet iets dat we elke maand kunnen doen, want De Kas is wel een duurder restaurant. Maar we willen hier zeker nog eens terug komen wanneer het erg mooi weer is zodat we eens in de kruidentuin kunnen eten.

Restaurant en Kwekerij De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3
1097 DE Amsterdam
www.restaurantdekas.nl




Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

  1. Wow, dat zag er pure verwennerij uit! Wou dat meer chefs zich zo gepassioneerd konden voelen door de plantaardige keuken... als je ziet wat deze mensen creëren! Maybe one day... En absoluut geweldig, die rondleiding die jullie kregen! Lijkt me inderdaad super interessant! Thx 4 sharing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was ook inderdaad even een lekker avondje in de watten gelegd worden.
      Ik zou zo weer willen, maar ja..geen geldboompje in de tuin!

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Mooi hé !? Bijna zonde om op te eten, maar daar was het veel te lekker voor :-)

      Verwijderen
  3. Wow dat ziet er fantastisch uit.
    bedankt voor de tip, die staat genoteerd!

    BeantwoordenVerwijderen