Trip naar Berlijn deel 1

We zijn twee dagen in Berlijn geweest, wat is dat toch een fijne stad! We zijn er al vaker geweest (lees daarover *hier*, *hier* of *hier*), maar we vonden het nu toch weer veel te lang geleden. Vanwege onze huisdiertjes kunnen we niet te lang van huis blijven, maar gelukkig hebben we een auto tot onze beschikking en zijn we niet aangewezen op de trein.


Vanuit onze woonplaats is het zo'n 5,5 uur rijden en dat is best goed te doen. We zijn in de ochtend heel vroeg vertrokken en hadden zo nog de hele dag voor ons om te spenderen in Berlijn. We hadden gekozen voor een hotel in Friedrichshain, en wat een geluk: onze hotelkamer keek gewoon uit op de vegan supermarkt Veganz! Hoe goed kun je het treffen :-)

Het hotel zelf (Klassik Hotel Berlin) was niet zo bijzonder, vooral het personeel was zeer saai, ongeïnteresseerd, maar de kamer was verder prima dik in orde, zeker gezien de prijs en de ligging. Het hotel bevindt zich in dezelfde straat als waar Urban Spree zich bevindt (www.urbanspree.com ). Een alternatieve plek waar allerlei culturele evenementen plaatsvinden, vlooienmarkten, eettentjes (met vegan opties), galerieën, workshops en andere events. Omdat wij door de weeks waren was er nu niet veel te doen, maar het zag er erg leuk uit! Je moet wel van graffiti en andere kunstzinnige alternatieve uitspattingen houden :-)



Deze twee dagen hebben we ontzettend veel gehad aan de HappyCow app (Yay! voor dataverbruik uit je bundel in het buitenland!), maar eigenlijk kun je in Berlijn bijna gewoon rondlopen en overal wel wat vegan opties tegenkomen. Het is duidelijk heel normaal daar, zo fijn!

Loveco
Onze eerste stop vanuit het hotel was op loopafstand: Loveco. Een fair fashio shop in een woonwijk. Een fijne winkel met allerlei fair faishion merken (waaronder Armed Angels), maar ook leuke kaarten, accesoires en cosmetica.
Ik kocht er de fijne deodorants van eskay ; creme deodorants, gemaakt in Berlijn zonder vervelende toevoegingen, heerlijke geuren en uiteraard plantbased. Vooral de bloom is mijn favoriet, en tot nu toe werkt het ook nog uitstekend! Ook nam ik wat schattige kaartjes mee.
Je vindt Loveco aan de Sonntagstraße 29 in Berlijn.



yoyo Foodworld
Daarna zijn we doorgelopen naar yoyo Foodworld. Dit kun je het beste beschouwen als een soort snackbar met all vegan food tegen zeer goedkope prijzen. Ik stond echt versteld van de opties! Het is er niet fancy, je eten wordt niet gebracht, maar het is er ontzettend relaxed en de smaken zeer goed.
Rick nam de Bacon Cheese Burger en ik de Hawaii Burger. Beide zo rond de €4,00!
Het smaakte prima, en er was niet zuinig gedaan met saus. Aanrader als je in de buurt bent!
Je vindt yoyo Foodworld aan de Gärtnerstraße 27 in Berlijn





Eis Piraten
Er zou daar om de hoek een vegan ijswinkel zitten, maar die was helaas gesloten. Maar Berlijn is zo geweldig dat je zo'n 50 meter verderop een andere ijswinkel in kan lopen en dat er dan iets van 8 smaken vegan zijn van het ijs!
Ik heb gekozen voor frambozen met basilicum, peer met rode kampot peper (!!!) en ik geloof komkommer met citroengras of gember. Zo lekker! Vooral die peer met peper, écht iets voor mij :-) En die ga ik zeker thuis eens proberen te maken.
Je vindt Eis Piraten vlakbij yoyo foodworld aan de Grünberger Str. 85, in Berlijn





Vanuit daar hebben we de metro gepakt richting Alexanderplatz. Dat is eigenlijk een enorm groot massaal winkelgebied en daar wilden we niet lang blijven. Van daaruit zijn we gaan lopen richting Weinmeisterstraße, dat is de wat oudere winkelbuurt met de wat minder bekendere winkels. Je vindt er bijvoorbeeld een Converse Store, Freitag Store (je weet wel, van die overprized tassen gemaakt van oud vrachtwagen zeil) en Sabon.

Vervolgens door naar Hackesche Höfe. Dat zijn allemaal hofjes met hieraan leuke kleine winkeltjes. Door de winkeltjes kun je vaak ook weer doorlopen naar een ander hofje. Neem zeker even een kijkje bij Wunderwerk (een winkel met mooie fair fashion), de chocolade winkel achterin (als je een beetje goed let op de ingrediënten kun je bv wat vegan marsepein vinden), er zijn diverse pop up en concept stores en er zit een Katjes Café, die van de bekende gummi snoepjes. Veel is er vegan, en ze hebben ook vegan gebak! Wij hebben dat overgeslagen, maar de volgende keer...

Strijk ook zeker even neer bij Café Cinema. Een lekker alternatief café met uitzicht op de prachtige muurtekeningen in de hofjes. Binnen draaien ze relaxte muziek á la Cohen. (ps ik weet niet of de wijn vegan geklaard is, buitenshuis ben ik daar niet streng in).



Daarna zijn we wat meer naar het noorden gelopen richting Linienstraße. Je komt dan in een wat rustigere buurt, maar er zitten erg leuke winkeltjes tussen! Ik ben de laatste tijd veel met mijn bulletjournal en stationary bezig, en dan is een winkeltje zoals Polly Paper harstikke leuk! Deze vind je in de Gipsstrasse. Verderop liepen we tegen een home decoration winkel Tabléa aan met mooie keramiek en leuke kookboeken. Vegan Eats, The Green Kitchen lagen er gewoon tussen de andere kookboeken verspreid. Ik heb daar het boek Skinny Soups gekocht, niet vegan of vegetarisch maar wel met heel veel vegan recepten en groente als basis.

De reden waarom ik die richting liep was restaurant Kopps, maar deze is helaas gesloten door de weeks in de middag. Maar ook om eindelijk de Fine deodorant te kunnen bemachtigen. (Nee hoor, ik heb geen obsessie met lekker ruikende oksels hahaha). En dat lukte in dezelfde straat als waar Kopps zit bij Amodo. Een fijne concept store met allerlei leuke spulletjes, naast de deodorant (in twee geuren), ook wat leuke washi tape, clipjes en stationary. Leuk! En de deo ruikt lekker!!


Verder door naar het noorden wandelen want we wilden gaan eten bij Lucky Leeks. Als je daar in de straat aankomt, ga dan vooral ook even de enorme LPG Biomarkt binnen met twee etages. Ze hebben er Happy Cheese liggen tussen de gewone kazen, en boven een enorme koeling met nog meer vegan kaas en vervangers.

Lucky Leek, tja wat zal ik er eens van zeggen. Het is de derde keer dat we er komen, de eerste keer op de oude locatie die echt veel te klein was. De tweede keer op de huidige veel mooiere lokatie. De service was al die keren supergoed. We wisten dus een beetje wat we konden verwachten, het eten was dan ook meer dan goed, écht werkelijk waar het is geweldige kwaliteit eten met mooie smaken.

De prijs is echter een beetje de pan uit gerezen en de bediening was ditmaal ronduit slecht. Ze waren gehaast, niet te verstaan, vertelden het ongeïnteresseerd zonder een greintje inleving in de klant en vonden het teveel moeite om de wijnen die we kregen, als bijpassend wijnarrangement, even te tonen. (We kregen de glazen al volgeschonken gebracht.) Zelfs toen ik er om vroeg moest ik na afloop maar even naar de bar toekomen. Het leek erop alsof ze er totaal geen plezier in hadden en de klanten maar een beetje lastig vonden.  Wanneer je het eten ophad werd ongeveer 5 minuten later het volgende gerecht al weer opgediend, veel té snel.

Echt, we hebben enorm genoten van het eten, maar de volgende keer slaan we dit restaurant over. Jammer dat de bediening zo is veranderd en dat het concept niet past bij de service die wordt geleverd.

Het eten werd er gelukkig niet minder lekker om, maar als je hier wil eten, houd dan rekening met een fikse rekening. Wij hebben gekozen voor een 5 gangen menu met bijpassend wijnarrangement en het was prachtig op smaak en de wijnen pasten prima erbij (behalve de dessertwijn, die vonden we beide totaal niet passen).


Amuse: een soepje (ik denk pompoen?) en een sushi


Eerste gang:  panna cotta van venkel, rabarber, bieten praliné (erg lekker!), appel en pijnboompitten



Tweede gang: romige gele tomaten soep - gefrituurde champignon - basilicum olie



Derde gang:  amandel ricotta ravioli - groene erwten crème - ratatouille vinaigrette - gegrilde avocado



Vierde gang: seitan medaillon - cantharellen - paprika involitini - baby snijbiet - mais crème



Vijfde gang: Oostenrijkse sinaasappel pannenkoek - blauwe bessen mousse - lychee sorbetijs

Je vindt Lucky Leek aan de  Kollwitzstraße 54, 10405 te Berlijn

Wordt vervolgd met Berlijn deel 2!
Print Friendly and PDF

1 opmerking: