Zoete aardappel, vijgen, vegan mozzarella en balsamico

Veganmofo 2014 #18

Nog nooit eerder had ik verse vijgen gekocht en er iets mee bereidt. Maar ze waren ineens beschikbaar in de supermarkt en nog in de aanbieding ook. Geen idee waar ik op moest letten bij het kopen, moesten ze zacht zijn, of juist wat steviger? Lastig hoor :-) Maar gelukkig heb ik de juiste eruit gepakt want ze waren enorm lekker.

Een recept van Yotam Ottolenghi werd de inspiratiebron. Als er iemand een avondje voor mij mag koken dan is hij het wel, ook al is hij niet een vegan of zelfs vegetarische chef. Omgaan met smaken, verse mooie producten en de puurheid in tact laten, dat kan hij zeker :-)



Zoete aardappel, vijgen, vegan mozzarella en balsamico 2 pers
2 grote, of 4 kleine zoete aardappels, met schil
3 verse vijgen
1 rode chilipeper
4 lente-uitjes
plantaardige olie
40 ml balsamico azijn
1½ el suiker
handje pijnboompitjes
zout & peper
vegan mozzarella

Verwarm de oven voor op 220C.
Indien nodig maak je de zoete aardappel schoon. Snijd ze met schil in smalle lange parten. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de zoete aardappel hierop. Besprenkel met wat olie, zout en peper en hussel door elkaar. Leg de partjes met de schil naar beneden verspreid over de plaat en bak ongeveer 30 minuutjes tot ze beginnen te verkleuren en zacht zijn.

Maak ondertussen de balsamico reductie: verwarm in een klein pannetje de balsamico met het suiker. Laat zachtjes inkoken tot het wat stroperig is geworden.

Halveer de lente-uitjes en snijd ze in 2 cm lange stukken. Snijd de chilipeper in dunne plakjes, Bak beide in wat olie voor een paar minuutjes.
Snijd de vijgen in 4 partjes.

Verdeel de zoete aardappel en vijgen over twee borden. Bestrooi met de gebakken lente-ui en chilipeper. Verbrokkel wat vegan mozzarella eroverheen (hoeveelheid naar eigen wens) en besprenkel met de balsamico reductie. Als laatste strooi je de pijnboompitjes eroverheen.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. ohhhh yum!! Weer prachtige food styling ook!! Waar heb je die mooie kom gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lindsay, dankjewel!
      Het diepe bord heb ik in Duitsland gevonden bij Galeria Kaufhof in Bremen, een Duits warenhuis die in zo'n beetje elke stad zit. Ik zag ze en twijfelde ook geen een moment om ze mee te nemen, ze zijn mat zwart en dat kom je zo weinig tegen.

      Verwijderen
  2. Ziet er inderdaad mooi uit. :)

    BeantwoordenVerwijderen