Bruschetta met vegan mozzarella en kruidenolie


De afgelopen tijd deden de meest vreselijke beelden de ronde over hoe de dieren werden behandeld voor het maken van buffel mozzarella. Helemaal niet nodig want je kan mozzarella natuurlijk gewoon zelf plantaardig maken. Natuurlijk lijkt het niet 100% op mozzarella, maar hoeveel smaak zit er nou eigenlijk aan? Het is meer de structuur en de romigheid, de andere ingrediënten eromheen zijn vaak de smaakmakers.

Deze mozzarella zou ik alleen aanraden voor koude bereiding, dus niet over je pizza of lasagne. Maar lekker op toast, over een salade of over de pasta verkruimeld. De dag erna heb ik een schaal met cherrytomaatjes neergezet met eroverheen de"mozzarella" en de kruidenolie. Zo konden we het zelf opscheppen op een lekker vers (traditioneel Marokkaans) brood.  Bron van het recept is hier te vinden: veggie wedgie. Ik heb echter e.e.a. aangepast en om meer buffelstiertjes een miserabel leven te besparen plaats ik het recept.

Als ik eerlijk ben, ben ik de xanthaangom vergeten toe te voegen, deze lag klaar op het aanrecht om te gebruiken, maar ik heb deze er niet ingedaan. Zonder gaat dus prima qua smaak, misschien dat de mozzarella nog wat steviger en strechier wordt als je dit wel gebruikt. De mozzarella is te verkruimelen, snijden wordt erg lastig.

Zwarte tomaatjes heb ik uit eigen tuin. In het voorjaar gekocht en nu dan eindelijk een paar rijp om te gebruiken, en dit vond ik een mooi moment.Bruschetta met vegan mozzarella en kruidenolie
stokbrood / ciabatta, in dikke plakken gesneden, geroosterd/gegrild
1 teentje knoflook
cherry tomaatjes, in plakjes
vegan mozzarella (recept hieronder)
½ cup extra virgin olijfolie
handjevol verse basilicum blaadjes
5 verse munt blaadjes
klein takje verse oregano
1 klein teentje knoflook
zout naar smaak

Maak als eerste de kruidenolie zodat de smaken goed in de olie kunnen trekken.
Hak de volgende kruiden met een groot mes fijn: basilicum, munt, oregano, knoflook en voeg toe aan de olijfolie. Breng op smaak met zout.

Rooster de schijfjes stokbrood, en besmeer ze met een half teentje knoflook.
Verdeel de cherrytomaatjes erover, lek een beetje vegan mozzarella uit en verkruimel het boven de tomaatjes. Besprenkel met de kruiden olie.


vegan mozzarella
1 cup water
2 el agar agar poeder (plantaardige gelatine, te vinden in de natuurwinkel)
1 beker á 400 gram ongezoete sojayoghurt (sojade of provamel, bij de natuurwinkel, neem alsjeblieft niet de naturel van alpro soja, deze is té zoet!)
1/4 cup gesmolten kokosolie (zonder kokossmaak)
2 el tapioca meel (vaak te vinden in een toko, zeker bij Amazing Oriental)
2-3 el edelgist (natuurwinkel)
1/4 tl xanthaangom  (online webshops of natuurwinkel)
zout
ijswater

De plantaardige mozzarella  moet een paar uur in de koelkast moet opstijven, houd hier rekening mee met je planning.
Verhit in een klein steelpannetje 1 cup water en breng aan de kook. Voeg de agar agar toe en laat onder veelvuldig roeren 5 minuten koken.

Doe de sojayoghurt in de blender, voeg de kokosolie, agar agar mengsel en de overige ingrediënten (behalve het ijswater..) toe. Goed op hoge snelheid blenderen.

Zet een grote bak water klaar met 1 el zout, en ijsklontjes. Schep met een sauslepel (ik heb geen ijsschep) een flinke hoeveelheid sojamengsel op en laat je lepel zakken in het ijswater. Houdt onder water, op een gegeven moment laat het mengsel los van de lepel en zweeft het in het water. Herhaal met het overige mengsel.

Laat minimaal 3 uur rusten in de koelkast in het zoute ijswater.
Print Friendly and PDF

10 opmerkingen:

 1. Geweldig, dit ga ik proberen als ik alles gevonden heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O dit ga ik zeker proberen, dank voor het recept! Ziet er erg lekker uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Agar-agarpoeder of vlokken..? Ik gok die eerste?

   En ik zou denken dat de tapioca ook door rijstmeel te vervangen is. Denk jij dat ook?

   Verwijderen
  2. Ja klopt, agar agar poeder. Ik zal het er even bijzetten in het recept.
   Ik heb nooit rijstmeel gebruikt, durf het dan ook niet te zeggen of dat gaat lukken.
   Wel benieuwd naar uiteraard, dus als het goed gaat hoor ik het graag.

   Verwijderen
 3. Mooie kaasjes! Ik heb wel die versie van Miyoko Schinner gemaakt met cashewnoten - ik ben benieuwd of daar veel verschil tussen zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het wel heel anders dan de cashew mozzarella van Miyoko. Naast dat deze veel sneller te maken is, was de mozzarella van Miyoko ook mislukt bij mij: de bolletje stolden niet in het koude ijswater. De smaak vond ik toch ook wel verschillend, deze is fris zuurder, maar dat komt natuurlijk door het verschil in basis: yoghurt vs cashewnoten.

   Verwijderen
  2. O, dat is voor mij dan een goede reden om deze ook te proberen! Jammer dat de cashewmozzarella bij jou niet lukte. Bij mij stolden ze goed, al bleven ze wel zacht van structuur. Het recept dat ik heb gemaakt was deze trouwens: http://www.artisanveganlife.com/a-better-buffalo-mozzarella/ - dus ook met een beetje yoghurt erdoor.

   Verwijderen
  3. Hey dat is een ander recept dan in het boek staat! Tenminste dat denk ik, moet zeggen dat het al weer een tijdje geleden is dat ik het heb gemaakt. Volgens mij moest je voor die in het boek ook eerst helemaal Rejuvelac maken etc.Wie weet waag ik mij eens aan dit recept op haar site. Leuk :-)

   Verwijderen
  4. Ja, het lijkt erop dat ze steeds weer met betere versies van haar recepten komt. Er valt natuurlijk ook nog zoveel te ontdekken op vegan kaasgebied. :)

   Verwijderen