Kookboek: Oh She Glows Elke Dag & recept + WINACTIE!


In september 2016 kwam het nieuwe boek uit van Angela Liddon: Oh She Glows Everyday. En nu is het dan zover: het boek komt in het Nederlands uit bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum: Oh She Glows Elke Dag!    Angela Liddon van de blog Oh She Glows bracht al eerder een boek uit; mijn review over dat boek kun je *hier* lezen.

Oh She Glows Elke Dag is een boek met veel recepten die niet heel erg vernieuwd zijn als je al allerlei vegan kookboeken in huis hebt, maar absoluut een aanvulling als je net in deze plantaardige wereld komt kijken. Fijne basis recepten, en gerechten die veel mensen zullen aanspreken. Ik zou deze absoluut aanraden voor iemand die zijn eerste vegan kookboek wil gaan afschaffen.

De hoofdgerechten zijn niet per definitie snel te maken na een drukke werkdag, maar ze zijn zeker niet moeilijk en zonder lastig te verkrijgen ingrediënten.
Om een indruk te krijgen over de inhoud en de recepten: (klik voor een ietwat groter formaat)



De index is zeer uitgebreid (fijn!) en de layout rustig en clean (en daar houd ik enorm van). Misschien wat kleine lettertjes, maar moet je nagaan hoeveel erin staat met zoveel pagina's (333!).
Een klein nadeel vind ik dat naar het Nederlands vertaalde boeken vaak wat gekunstelde titels hebben. Ik zou zelf nooit een recept "superzaadcrackers"  noemen. Maar dat mag de pret en kwaliteit van de recepten niet drukken!

Wat heb ik gemaakt uit het boek? (kijk snel voor een recept die ik mag delen én de winactie onderaan deze blog!)


Metabolismeverhogende koolsoep 139
Dit was een zalige soep en natuurlijk ook nog eens hartstikke gezond. Er wordt gebruikt gemaakt van de 9-kruidenmix die Angela Liddon vaak gebruikt en die smaakt erg lekker. Erbij zat een cashewcrème. Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar.



Chocolade-pindakaastaart blz 237
Ik houd altijd echt enorm van de combinatie pinda-chocolade. Dit recept sprak mij dan ook direct aan het zag er niet ingewikkeld uit. De bodem was voor mij een nieuwe manier (pinda's met haver en dan in de oven) en zal ik zeker ook voor andere recepten gaan gebruiken. Dit taartje was superlekker!


Superzaadcrackers met zongedroogde tomaten blz 81
De eerste keer dat ik zelf crackers maakte! Het leek mij altijd iets teveel werk voor het resultaat, maar ik had hiervoor alles al in huis, behalve de zongedroogde tomaatjes, en besloot het een kans te geven. Erg makkelijk om te maken, en het resultaat was erg lekker. Er gaan pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad, chiazaad, witte- en zwarte sesamzaad in en het wordt gekruid met knoflook en zongedroogde tomaatjes. Dit recept mag ik plaatsen en vind je hier onderaan de blog!


Tomatenhummus met geroosterde knoflook blz 85
Bij de crackers maakte ik direct de aangeraadde tomatenhummus en deze was enorm lekker. Een hele bol knoflook rooster je in de oven en dat samen met Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes was het een fijne smaakbeleving.


Superzaadcrackers met zongedroogde tomaten

veganistisch, glutenvrij, notenvrij, sojavrij, olievrij,
kindvriendelijk, vriezer-vriendelijk

voor 35 vierkante crackers van 5 cm doorsnede

Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 53-55 minuten

20 g zongedroogde tomaten (droge tomaten, geen tomaten op olie)
375 ml kokend water
130 g ongeroosterde zonnebloempitten
90 g glutenvrije havermout
40 g gepeld hennepzaad
30 g ongeroosterde pompoenpitten
35 g wit sesamzaad
2 eetlepels zwart sesamzaad of meer wit sesamzaad
2 eetlepels ongemalen chiazaad
3 eetlepels gemalen chiazaad
1 1/4 theelepel knoflookpoeder
1 grote teen knoflook, geraspt
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel kokossuiker of ruwe rietsuiker
1 theelepel (5 ml) gedroogd basilicum
3/4 theelepel (2,25 g) fijn zeezout, of naar smaak
1/8 theelepel cayennepeper (naar keuze)

1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed twee standaard bakplaten (32 × 40 cm) of een extra grote bakplaat (38 × 53 cm) met bakpapier.

2. Leg de zongedroogde tomaten in een kom en giet het kokende water erover. Laat de tomaten 5-10 minuten weken.

3. Roer in een grote kom de overige ingrediënten door elkaar.

4. Schep de gewelde tomaten met een schuimspaan uit het weekwater en doe ze in een minikeukenmachine. Bewaar het weekwater. Hak de tomaten fijn. Je kunt dit ook met de hand doen, maar hak ze wel heel fijn zodat de crackers gemakkelijk te snijden zijn. Voeg de tomaten toe aan de kom met alle zaden.

5. Voeg het weekwater aan de kom met de tomaten en zaden toe. Roer het mengsel 1 minuut door totdat het water door de zaden is opgenomen en er geen vocht meer op de bodem van de kom staat.

6. Verdeel het mengsel over de twee bakplaten (of leg het op de extra grote bakplaat). Spreid het met je handen over de bakplaat uit; begin daarbij in het midden en werk naar de randen toe tot je een grote rechthoekige laag van maximaal 5 mm dik hebt. Kijk er niet vreemd van op als het mengsel heel vochtig is, dat is normaal. Let op dat de laag overal even dik is, vooral bij de hoeken.

7. Bak het mengsel 30 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en snijd het met een pizzasnijder in grote crackers. Draai de crackers voorzichtig om met je handen of een spatel. Maak je niet druk als er een paar breken! Als een cracker aan het bakpapier vast is geplakt, laat je hem zitten en haal je hem los na de tweede keer bakken.

8. Zet de bakplaten weer in de oven en bak de crackers in nog eens 23-25 minuten goudbruin. Houd ze de laatste 10 minuten van de baktijd goed in de gaten om verbranden te voorkomen. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaten afkoelen. Leg de crackers op een taartrooster en laat ze helemaal afkoelen.

Verpakt in een papieren zak blijven ze 1 week goed. In een luchtdichte doos in de koelkast blijven ze ook 1 week goed. In een diepvrieszak met zipsluiting in de vriezer blijven de crackers 3 tot 4 weken goed. Rooster crackers die zacht zijn geworden (in een vochtige atmosfeer kan dat gebeuren) 5-7 minuten op 150 °C in de oven en laat ze helemaal afkoelen. Ze zijn dan weer heerlijk krokant!

Photo credit: Ashley McLaughlin


+ ++WINACTIE+++
Ik geef een exemplaar weg van de Nederlandse versie: Oh She Glows Elke Dag!
Wat moet je doen?
Laat op facebook of instagram een reactie achter onder het Oh She Glows Elke Dag bericht dat je het boek graag zou  willen winnen.
Volg Plantaardigheidjes op facebook en/of instagram .
Ik breng op 25 febrauri de winnaar op de hoogte.



Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Yep, ik wil dit boek heeeeeeel graag winnen.
    sepia [at] home . nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit boek ziet eruit als een geweldig boek om lekkere vegan recepten te maken die waarschijnlijk zelfs mijn puberzoon van 14 jaar wel wil proberen. Hopelijk win ik daarom dit boek 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk zo'n actie ! Ik doe er graag aan mee. Als beginnende vegan zou dit het 2e vegan receptenboek worden in mijn collectie. Wil je weten wat het eerste boek is ? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben allergisch voor facebook en instagram :( Wat ontzettend jammer want ik zou heel graag met hulp van dit boek de stap van vegetarisch naar vegan maken....

    BeantwoordenVerwijderen