Kookboek: The Oh She Glows Cookbook

Veganmofo2014 #25

Plantaardigheidjes is genomineerd voor Beste Nederlandse Vegan Blog! Ik zou het leuk vinden als je wil stemmen :-) Dat kan op www.veganawards.nl


Het boek The Oh She Glows Cookbook van Angela Liddon ligt al sinds maart in mijn boekenkast. Direct toen deze uitkwam heb ik het boek gekocht en direct de eerste avond er al iets uit gemaakt. Maar daarna heb ik het boek niet meer aangeraakt. Tot vorige week.

De reden? Moeilijk te omschrijven. Ik was wat teleurgesteld in het aantal hoofdgerechten welke in het boek stonden. Iedereen was zo lyrisch over het boek dat ik er misschien iets te hoge verwachtingen van had en het daarom misschien een beetje vond tegenvallen. Maar een week geleden toch het boek er weer eens bijgepakt en met post-its aan de gang gegaan. Na 10 minuten zaten er al zoveel post-it's in dat'het eigenlijk geen zin meer had er nog meer bij te doen :-)

Bij nader inzien zitten er echt ontzettend veel recepten in, het is een behoorlijk dik boek van 312 pagina's! Naast een inleiding, haar favoriete producten voor de voorraadkast en keukengereedschap komen de hoofdstukken: ontbijt, sappen smoothies en thee, voorgerechten, salades, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Bij elke recept een bladzijde grote mooie foto (ik snap alleen dat jute lapje niet zo wat steeds terugkomt?) die de gerechten zeker aantrekkelijker maken om te maken.
Qua hoeveelheid ingrediënten varieert het enorm per recept. Het ene recept bevat opvallend weinig ingrediënten en andere hebben een pagina lange lijst. Voor elk wat wils dus! De index is fijn en duidelijk en er zijn niet al te veel verwijzingen naar andere recepten als ingrediënt. Tot nu toe is elk recept wat ik eruit heb gemaakt erg goed bevallen. Mooie smaakcombinaties en fijne ingrediënten.

Nadelen van het boek? Sommige recepten lopen door op een volgende bladzijde. Echt heel onhandig als je zo'n smeerkees bent als ik met vieze handen en een kookboekenstandaard die nooit mee wil werken, juist als je vieze handen hebt :-) De foto's van Angela zelf hadden voor mij ook niet in het boek gehoeven, die voegen niet echt iets toe. Maar goed, dat doet natuurlijk niets af aan de recepten en daar kopen we tenslotte het boek voor. En de recepten zijn erg fijn :-)

Wat heb ik tot nu toe uit het boek geprobeerd?


Glowing strawberry-mango guacamole, p81
Een guacamole van avocado, aardbei, mango, rode ui en koriander, afgemaakt met wat zout en limoensap. Daar heb je eigenlijk al het hele recept, simpeler kan bijna niet, maar je moet het maar net even weten te combineren.
Deze was echt heel erg lekker. Fruit in mijn avondeten, ik ben er helemaal weg van. Hopelijk zet de trend zich voor in de winter en kan ik er leuke variaties op maken. Ik had echt een enorme bak gemaakt en dacht dat ik nog wel over zou hebben voor de lunch de volgende dag, maar het ging schoon op. Aanrader!


Spiced toasted pita chips, p91
Als aanrader bij de guacamole stonden deze pita chips. Ik ben dol op pita brood, zeker geroosterd met kruiden zoals za'atar. Bij dit recept werden meer Mexicaanse kruiden gebruikt en dat was echt verrukkelijk. Voor mij geen tortilla chips meer, maar voortaan geroosterde pita driehoekjes. Ik serveerde ze ook bij onderstaande soep, heerlijk.Summer harvest tortilla soup, p135
Een lekkere smaakvolle soep, maar niet heel erg bijzonder. Geen apart smaak combinaties of vernieuwende ingrediënten. Ik zou deze niet zo snel opnieuw maken, maar vooral Rick vond deze erg lekker. Het is voldoende voor 4 personen en we hebben er dan ook 2 dagen van gegeten. De tweede keer waren de smaken natuurlijk wel veel meer ingetrokken, de eerste dag waren de groentes nog wat knapperig. Lekker soepje, zeker proberen als je nog niet zo thuis bent in de plantaardige keuken.Sweet potato & black bean enchiladas with avocado-cilantro cream sauce, p147 
+ 5-minute enchilada sauce, p300
Dit was het gerecht wat ik als eerste maakte toen het boek op de deurmat viel. Het was erg lekker, maar met dit recept had ik wel enige moeite; ik kon het niet klakkeloos volgen. De saus werd niet dik genoeg dus moest er meer bloem bij. Tomato paste bleek geen puree te zijn (dan is 1 cup wel erg veel), maar moest een soort passata zijn dus snel een pak met stukjes tomaat gepureerd, gelukkig had ik het in huis. Resultaat was wel erg lekker! De guacamole saus was super, helaas had ik geen mooie spuitfles en werd het resultaat dus een beetje slierterig zoals te zien op de foto. De smaak werd er niet minder om gelukkig :-)


Walnut, avocado & pear salad with marinated portobello caps & red Onion, p103
+ Effortless Anytime Balsamic Vinaigrette, p283
Zoals je wel aan de titel versus de foto kan zien ben ik hier een ingrediënt vergeten: avocado. Maar het was evengoed héél erg lekker. Zalig die combinatie van de peer met de dressing en de ui. De dressing is er eentje die ik ga onthouden; ik heb alleen niet de appelmoes gebruikt, maar wel een gecarameliseerde balsamico. Lekkere salade voor in de herfst!


Al met al een boek waar ik nu toch heel erg blij mee ben en zeker vaker ga pakken uit de boekenkast voor inspiratie.
Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Ziet er allemaal héérlijk uit! Het boek staat op mijn wishlist, maar ik weet nog niet zeker of ik 'm wel wil.
  Fruit in het avondeten: daar hou ik ook van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk fruit in het eten! Heb ik niet van mijn moeder meegekregen, die gruwelt er van :D
   Heb je het boek al in kunnen kijken? Misschien dat eerst even doen voordat je het boek koopt (of niet)?

   Verwijderen
 2. Wauw, die guacamole! Ik hield vroeger nooit zo van zoete dingen in m'n avondeten, maar de laatste tijd vind ik de combinatie fruit/hartig ook erg lekker. Dit lijkt me een heel fijn boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die guacamole is echt te dek :-) Jammer dat de zomer is geëindigd, maar dan hebben we iets om naar uit te kijken voor volgend jaar..

   Verwijderen