Homemade Seitan Saté



En dan eindelijk weer eens een recept! De afgelopen weken hebben we best wel gezond gegeten en ik ben zelfs dus begonnen met hardlopen :-) Of lopen zoals de app van het trainingschema zegt. De eerste keer dat ik haar hoorde zeggen "we gaan nu twee minuten lopen" was ik dus heerlijk aan het wandelen :-)
Maar het gaat best goed! Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk vette gerechten en olie te vermijden; het resultaat laat zich zien gelukkig. Alleen vandaag vond ik het tijd om even lekker te zondigen: ik had trek in pindakaas in de vorm van satésaus. En tja, daar past dan het beste een seitan saté bij.

De basis voor de seitan komt uit het boek Vegan Bible van Marie Laforêt (wat kunnen sommige mensen toch mooie achternamen hebben...), maar ik had een aantal ingredienten niet en ik was ook nog een ingredient vergeten (maar miste ik niet!) dus al met al is het behoorlijk aangepast. Een fijne basis seitan waar ik nog meer mee ga experimenteren.

Het recept voor de seitan is voor een grotere hoeveelheid dan je nodig hebt. Je kan dus gerust andere dingen uitproberen met wat er overblijft.




Homemade Saté
2 pers

Seitan: (grote batch van ongeveer een kilo)
droge ingrediënten:
350 gr tarwegluten
1/3 cup edelgist
1 tl korianderpoeder
1 tl knoflookgranulaat/poeder

vloeibare ingredienten:
270 gr silken tofu (uitgelekt)
200 ml warm water
3 el sojasaus
1 el miso (ik vind de barley miso van Clear Spring het lekkerste)

bouillon:
2 liter water
2 bouillon blokjes (ik heb uienbouillon gebruikt)
2 flinke el miso

Meng de droge ingrediënten bij elkaar en klop de vloeibare ingrediënten goed door elkaar met een garde in een andere schaal. Meng door elkaar en kneed met je handen voor een paar minuten tot je een stevige bal hebt. Leg in een langwerpige vorm en snijd er plakken vanaf.

Breng de bouillon aan de kook en leg de plakken seitan erin. Kook de seitan voor een half uur en laat afkoelen. Bewaar de plakken seitan in de koeling in de bouillon. Laat minimaal een nacht rusten voordat je het verder gaat gebruiken. 

Saté:
1/3 batch seitan, in hapklare stukjes
3 el satékruiden (kijk eens bij een kruidenkraam op de markt of bij de toko)
3 el zonnebloemolie
2 el ketjap manis

Meng de satékruiden, olie en ketjap door elkaar en marineer hierin een paar uur de seitanstukjes.
Rijg ze aan satéstokjes en bak ze op een grillplaat aan elke kant mooi bruin.

Satésaus:
1/3 cup pindakaas
1/3 cup speltmelk (of een andere plantaardige melk naar wens)
1 volle tl harissa (of sambal als je geen harissa hebt, maar pas op dat je het niet te heet maakt)
1-2 el sojasaus (proef wat je lekker vindt)

Meng alles door elkaar en verwarm op een laag vuurtje.

Lekker met aardappels uit de oven (1 uur op 220 graden) en een frisse tomaten salade. Rijst en wat groene groentes passen hier natuurlijk ook goed bij.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig gerecht Daniëlle! Ik kan wel zien dat je graag kookt en ook echt wel goed bent erin, super leuk!
    Wat leuk ook dat je bent begonnen met hardlopen en je al resultaat merkt, ook doordat je olie meer weglaat - leuk is dat! Veel plezier met hardlopen :) ik ben ook net weer begonnen en vind het ook zo leuk!
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Sanne!
      Ja ik merk gelukkig ook verbetering in mijn conditie. Ik moet het wel langzaam opbouwen hoor, maar het gaat vooruit en dat is het belangrijkste.
      xx

      Verwijderen