Eenvoudige linzensoep

Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat ik een soortgelijke soep al op mijn blog had staan! Wij eten namelijk best vaak linzensoep; zeker als het wat kouder wordt. Lekker nadat je een frisse neus hebt gehaald met een herfstachtige of winterse wandeling en dan opwarmen met een stevige kom soep in je handen.

Jaren geleden, ik denk wel een jaar of 7 lustte ik nog helemaal linzen, ten minste dat dacht ik. Het trok mij niet. Tot een vriendin van mij eens een linzensoep nam op een middeleeuws festival en ik zelf ook de stoute schoenen aantrok. Ik vond het heerlijk!

Sinds die tijd komt het regelmatig op tafel. Niet volgens vast recept, ik gebruik vaak wat ik nog in huis heb. Zo heb ik bij deze soep een bosje winterpostelein toegevoegd, maar je kan gerust varieren of dingen weglaten. Deze soep kan van alles hebben, maar je kan ook veel weglaten als je de basis, ui, knoflook, linzen en een pepertje maar gebruikt.


Eenvoudige linzensoep 2-3 pers
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt,
1 chilipeper, fijngehakt (ontdaan van zaadjes)
1 (rode) paprika, in stukjes (ontdaan van zaden)
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
1½ cup groene linzen
1 liter kokend water
2 plantaardige bouillon blokjes (groente- of uienbouillon)
1 bosje winterpostelein, grof gehakt, dikke stengels verwijderd.
plantaardige olie
peper & zout

Verhit in een soeppan met een wat dikkere bodem wat olie. Bak hierin de uien tot ze glazig worden. Voeg vervolgens de knoflook en chilipeper toe en roer een minuutje door.

Doe daarna de paprika en de bleekselderij erbij en bak een paar minuutjes mee. Voeg dan de linzen en het heten water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Goed roeren, vuur zachter zetten en zo'n 45 minuten zachtjes laten koken.

Vlak voor het opdienen de in stukjes gesneden winterpostelein toevoegen en eventjes laten slinken. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.

Serveren met grof boerenbrood en een plantaardige (zelfgemaakte) kruidenboter.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten