Gierst met koningsoesterzwam, edamame en lamsoor

Sinds ik ze heb gegeten bij restaurant Voilà was ik in de ban van de koningsoesterzwam. Ik zag er allerlei lekkere recepten mee en wilde er graag wat mee maken. Dit is een van de gelukte experimenten en het was erg lekker! Leuke combinatie ook met de gierst. Verder ben ik erg blij met de verse edamame boontjes in de koeling bij Albert Heijn. Ze zijn lekker om zo mee te nemen naar je werk en op te knabbelen, door een salade te gooien, of zoals hier ze te gebruiken bij het avond eten.

De lamsoren kun je ook vervangen door zeekraal, of natuurlijk door een ander bladgroen welke je lekker vindt! Lamsoor smaakt wat ziltig, en dat past goed bij de koningsoesterzwam en de smaken van de marinade, maar een geroerbakte paksoi zou ook zeker niet misstaan. Wees creatief :-)


Gierst met koningsoesterzwam, edamame en lamsoor 2 pers
1 cup gierst
zout
sap van een halve citroen
1 bakje gepelde edamame boontjes (sojaboontjes) (Albert Heijn)
1 portie lamsoren
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 grote koningsoesterzwammen
2 el tamari
1 el miso
1 el rijstazijn
1/4 cup water
plantaardige olie

Snijd de koningsoesterzwam in de lengte in lange dunne plakken (ongeveer een kwart centimeter dik). Meng de tamari, miso, rijstazijn en water en meng dit door de koningsoesterzwam. Laat even marineren.

In een diepe pan met deksel wat olie verwarmen en hierin de gierst al roeren verhitten, totdat de gierst begint te springen (dit zorgt ervoor dat het water beter opgenomen wordt). Voeg dan 2½ cup water toe en breng zachtjes aan de kook voor ongeveer 15-20 minuten. Breng op smaak met citroensap en wat zout.

Verhit ondertussen een grillpan op medium-hoog vuur. Grill de koningsoesterzwam aan elke kant een paar minuten tot deze mooie grillstrepen heeft en gaar is. Bestrijk zo nu en dan met de marinade.

Kook in een klein pannetje de restant van de marinade een beetje in.

Ondertussen in een andere pan een beetje olie verhitten en hierin voor 15 seconden de knoflook bakken. Voeg dan de edamame boontjes en de lamsoren toe. Dit roerbak je heel even mee, niet te lang , maximaal 1 minuut.

Lamsoren met edamame boontjes verdelen over 2 borden, hierop leg je de gierst. Leg de plakken koningsoesterzwam op de gierst en bedruppel een beetje met de ingekookte marinade.
Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Waauw wat zien die zwammen er mooi uit zeg! Goed idee om ze te grillen. Ik heb ze geloof ik één keer gekocht, bij de toko, maar ik weet eigenlijk niet meer wat ik er toen mee heb gedaan ... Jouw manier ga ik in ieder geval onthouden. :)

    BeantwoordenVerwijderen