Homemade vegan Franse boerenpaté

Dit recept staat al op mijn blog, al 6 jaar. Maar ik vond het nu tijd om dit gerecht weer onder de aandacht te brengen en er eens een mooiere foto bij te zetten die deze paté recht doet, want het is ZOOOO lekker. Ik heb nog nooit een vegan paté geproefd die ooit zo bij de " real thing "  in de buurt komt. En elke keer denk ik 'waarom maar ik dit niet vaker?' .

Als je dit maakt, smeer het dan eens op een wit stokbroodje met wat becel romig, een beetje van deze paté en je waant je direct op een boerderij op het platteland van Frankrijk. Brings back memories!



Vegan Franse "boerenpaté"
2 cup zonnebloempitten, een nacht geweekt in water en uitgelekt
Olijfolie
4 sjalotjes, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
½ tl allspice (piment)
Cognac, scheut
2/3 cup edelgist
1 cup groente bouillon (koud) (paddenstoelenbouillon is ook erg lekker!)
1½ el marmite
2 el sojasaus
1½ el maizena
versgemalen zwarte peper & zout

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes en de knoflook in ongeveer 5 minuten zacht. Voeg de allspice (piment), tijm en flink wat zwarte peper toe en roer alles nog even goed door.

Giet een (flinke :-)) scheut cognac in de pan en zet in de vlam (gebruik bv lucifer of fornuisaansteker), doe wel voorzichtig de vlam kan behoorlijk groot zijn!

Haal de pan van het vuur en doe het in de keukenmachine samen met alle overige ingrediënten. Blenderen maar!  Dit kan een behoorlijke tijd duren, haal steeds de masse van de randen af en weer blenderen. Met mijn oude keukemachine deed ik er een behoorlijke tijd over, maar mijn nieuwe keukenmachine kon dit goed aan in een paar minuten.

Verhit de koekenpan opnieuw, indien nodig een extra klein scheutje olijfolie toevoegen. Bak het mengsel  roeren ongeveer een minuut of 10.  Het gaat erom dat het mengsel mooi bruin kleurt en dikker wordt van consistentie. Hoe langer je bakt, hoe dikker het wordt.

Doe het mengsel in een mooie terrine, of verdeel het over verschillende bakjes en zet koel.
Print Friendly and PDF

1 opmerking: