Ik was onlangs in Londen en Berlijn en dit gerecht is op beide bezoekjes geïnspireerd, hoe grappig is dat!? In Londen kocht ik het fijne vegetarische kookboek Rosa's Thai Cafe en in Berlijn at ik bij het geweldige, onlangs geopende Nora's Garden (ga daar heen!).
Er zitten een paar essentiële ingrediënten in dit gerecht die je eigenlijk niet moet overslaan omdat ze echt smaakbepalend zijn. De zelfgemaakte vegan oestersaus zou je nog kunnen vervangen door een vegan variant die te koop is bij de toko. En als je daar toch bent kun je daar ook de gefermenteerde gele sojabonensaus kopen (taotjo), ik gebruik de Soy Bean Paste van Pantai, en black rice vinegar halen.
Voor het zelfgemaakte oestersaus recept - scroll verder naar beneden.
Wil je geen vivera biefstukc gebruiken, je kan uiteraard ook plakjes (gerookte) tofu die je hebt opgebakken erbij serveren.
Groente en paddenstoelen in Thaise saus met Vivera biefstukc
2 personen
2 tenen knoflook, fijngehakt
handje stukjes verse boerenkool
50 gram champignons, in plakjes
50 gram oesterzwammen, in reepjes
½ kleine broccoli, in kleine roosjes
2 bospenen, in dunnen plakjes
1 el vegetarische oestersaus (of maak zelf - zie onderaan deze post)
2 el lichte sojasaus
1 tl suiker
1 el gefermenteerde gele sojabonensaus kopen (taotjo- ik gebruik de Soy Bean Paste van Pantai)
400 ml uienbouillon
1 el maizena gemengd met 3 el water
Zonnebloemolie
1 rode chilipeper, voor garnering, in dunne plakjes
Rijst voor 2 personen- kook volgens de aanwijzingen op de verpakking
2 biestukcen van Vivera, even opgebakken en in plakjes gesneden
zwarte rijst azijn (black rice vinegar)
Bak de vegan biefstukcen van vivera en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit wat zonnebloemolie in een diepe pan, of wok. Bak voor een halve minuut de de knoflook, voeg de groentes en paddenstoelen toe en roerbak even voor een paar minuten.
Doe hier de vegetarische oestersaus bij, de sojasaus, suiker, taotjo en roer goed om. Voeg de uienbouillon toe en het mainzena papje. Wacht tot het de gewenste dikte heeft.
Serveer de rijst op borden, giet daaromheen de saus met groente, leg de in plakken gesneden vivera biefstukc erop en besprenkel de groente en biefstukc met zwarte rijst azijn en de plakjes rode chilipeper.
Vegan oestersaus
(recept geïnspireerd op recept uitThe Homemade Vegan Pantry van Miyoko Schinner)
1 cup water
2 el gedroogde paddenstoelenpoeder (deze kun je zo kopen, of je kunt gedroogde shiitakes fijnmalen)
1/4 cup sojasaus
1 vel nori, versnipperd
4 tl maizena
Meng alle ingredienten in een blender tot een gladde, romige massa. Verhit dit in een klein steelpannetje tot het wat dikker wordt. Bewaar in een flesje of potje in de koeling voor ongeveer een maand.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Hoi, dit gerecht ziet er echt super lekker uit! Aankomend weekend maar eens proberen en kijken of het gaat lukken.
BeantwoordenVerwijderenHeb je dit al gemaakt? Ik wel en het smaakt prima :-)
VerwijderenZiet er lekker uit! Hoe vond je de "biefstukc"?
BeantwoordenVerwijderen