Groente en paddenstoelen in Thaise saus met Vivera biefstukc

Ik was onlangs in Londen en Berlijn en dit gerecht is op beide bezoekjes geïnspireerd, hoe grappig is dat!? In Londen kocht ik het fijne vegetarische kookboek Rosa's Thai Cafe en in Berlijn at ik bij het geweldige, onlangs geopende Nora's Garden (ga daar heen!).

Er zitten een paar essentiële ingrediënten in dit gerecht die je eigenlijk niet moet overslaan omdat ze echt smaakbepalend zijn. De zelfgemaakte vegan oestersaus zou je nog kunnen vervangen door een vegan variant die te koop is bij de toko. En als je daar toch bent kun je daar ook de gefermenteerde gele sojabonensaus kopen (taotjo), ik gebruik de Soy Bean Paste van Pantai, en black rice vinegar halen.

Voor het zelfgemaakte oestersaus recept - scroll verder naar beneden.

Wil je geen vivera biefstukc gebruiken, je kan uiteraard ook plakjes (gerookte) tofu die je hebt opgebakken erbij serveren.




Groente en paddenstoelen in Thaise saus met Vivera biefstukc 
2 personen

2 tenen knoflook, fijngehakt
handje stukjes verse boerenkool
50 gram champignons, in plakjes
50 gram oesterzwammen, in reepjes
½ kleine broccoli, in kleine roosjes
2 bospenen, in dunnen plakjes

1 el vegetarische oestersaus (of maak zelf - zie onderaan deze post)
2 el lichte sojasaus
1 tl suiker
1 el gefermenteerde gele sojabonensaus kopen (taotjo- ik gebruik de Soy Bean Paste van Pantai)
400 ml uienbouillon

1 el maizena gemengd met 3 el water

Zonnebloemolie

1 rode chilipeper, voor garnering, in dunne plakjes
Rijst voor 2 personen- kook volgens de aanwijzingen op de verpakking
2 biestukcen van Vivera, even opgebakken en in plakjes gesneden
zwarte rijst azijn (black rice vinegar)

Bak de vegan biefstukcen van vivera en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit wat zonnebloemolie in een diepe pan, of wok. Bak voor een halve minuut de de knoflook, voeg de groentes en paddenstoelen toe en roerbak even voor een paar minuten.

Doe hier de vegetarische oestersaus bij, de sojasaus, suiker, taotjo en roer goed om. Voeg de uienbouillon toe en het mainzena papje. Wacht tot het de gewenste dikte heeft.

Serveer de rijst op borden, giet daaromheen de saus met groente, leg de in plakken gesneden vivera biefstukc erop en besprenkel de groente en biefstukc met zwarte rijst azijn en de plakjes rode chilipeper.




Vegan oestersaus
(recept geïnspireerd op recept uitThe Homemade Vegan Pantry van Miyoko Schinner)
1 cup water
2 el gedroogde paddenstoelenpoeder (deze kun je zo kopen, of je kunt gedroogde shiitakes fijnmalen)
1/4 cup sojasaus
1 vel nori, versnipperd
4 tl maizena

Meng alle ingredienten in een blender tot een gladde, romige massa. Verhit dit in een klein steelpannetje tot het wat dikker wordt. Bewaar in een flesje of potje in de koeling voor ongeveer een maand.






Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Hoi, dit gerecht ziet er echt super lekker uit! Aankomend weekend maar eens proberen en kijken of het gaat lukken.

    BeantwoordenVerwijderen

Instagram