Broccoli en tofu in gefermenteerde bonensaus
Dit gerecht is geïnspireerd op een recept uit het boek Cooking for the senses, vegan neurogastronomy. Alhoewel ik het boek iets meer wetenschappelijk had verwacht is het een leuk vermakelijk boek. Het eerste deel behandelt kort hoe geur, proeven en smaak met elkaar verbonden zijn, vervolgens allerlei plantaardige ingrediënten en hoe je ze het best tot hun recht kan laten komen (ik denk echter dat je hier veel meer interessants uit kan laten komen dan nu is gebeurd) en het tweede deel zijn recepten. Recepten die de beste smaak ervaring oproepen van de ingrediënten.
Het originele recept had echter geen eiwitbron, ik roerbak liever broccoli én ik had niet de juiste bonenpasta in huis (en nog wat andere ingredienten die ik heb geswapt.). Eigenlijk lijkt het niet meer op het origineel, maar het is wel zo netjes waar ik mijn inspiratie vandaan haal te vermelden.
De gefermenteerde sojabonenpasta kocht ik bij de toko. Kun je deze niet vinden kun je deze ook vervangen door een misopasta.
Broccoli en tofu in gefermenteerde bonensaus 2 pers
volkoren rijst voor 2 personen
1 broccoli, in kleine roosjes
1 pakje tofu, in blokjes gesneden
1 rode paprika, in dunne reepjes (zaadjes verwijderd)
1 rode pittige chilipeper, in dunne stukjes (zaadjes verwijderd)
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 el gefermenteerde sojabonen pasta
100 ml heet water
handjevol pijnboompitten, geroosterd
2 lente uien - in ringetjes
ahornsiroop
sriracha
zonnebloemolie
zout & vers gemalen peper
Kook de rijst volgens de verpakking, en maak ondertussen onderstaande klaar. Houd de rijst warm tot je gaat opdienen.
Snijd alle groente en de tofu. Verhit een grote koekenpan met wat zonnebloemolie, bak hierin de stukjes tofu tot ze goudbruin en krokant zijn (de truc is om ze niet te veel te bewegen, laat ze lekker bakken en draai ze dan één voor één om). Doe ze in een schaal met keukenpapier en zet weg.
In een kleiner koekenpannetje verhit je wat olie. Bak hierin de plakjes knoflook, paprika en rode pepertje al roerend voor een paar minuten. Meng de sojabonenpasta met het warme water en giet het bij de paprika. Roer mee en houd het warm.
Verhit opnieuw de pan waarin je de tofu hebt gebakken. Roerbak hierin de broccoli roosjes tot ze beginnen te verkleuren en beetgaar zijn (of tot jij ze lekker vindt, afhankelijk van je eigen smaak). Doe de tofublokjes erbij en verwarm even mee.
Doe de rijst in 2 kommen, verdeel de tofu, broccoli erover. Giet de paprika - sojabonen saus eroverheen. Bestrooi met lenteuitjes, pijnboompitjes, zout en peper. Besprenkel met een beetje ahornsiroop en sriracha.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten