Broccoli en tofu in gefermenteerde bonensaus



Dit gerecht is geïnspireerd op een recept uit het boek Cooking for the senses, vegan neurogastronomy. Alhoewel ik het boek iets meer wetenschappelijk had verwacht is het een leuk vermakelijk boek. Het eerste deel behandelt kort hoe geur, proeven en smaak met elkaar verbonden zijn, vervolgens allerlei plantaardige ingrediënten en hoe je ze het best tot hun recht kan laten komen (ik denk echter dat je hier veel meer interessants uit kan laten komen dan nu is gebeurd) en het tweede deel zijn recepten. Recepten die de beste smaak ervaring oproepen van de ingrediënten.
Het originele recept had echter geen eiwitbron, ik roerbak liever broccoli én ik had niet de juiste bonenpasta in huis (en nog wat andere ingredienten die ik heb geswapt.). Eigenlijk lijkt het niet meer op het origineel, maar het is wel zo netjes waar ik mijn inspiratie vandaan haal te vermelden.

De gefermenteerde sojabonenpasta kocht ik bij de toko. Kun je deze niet vinden kun je deze ook vervangen door een misopasta.


   


Broccoli en tofu in gefermenteerde bonensaus 2 pers
volkoren rijst voor 2 personen

1 broccoli, in kleine roosjes
1 pakje tofu, in blokjes gesneden

1 rode paprika, in dunne reepjes (zaadjes verwijderd)
1 rode pittige chilipeper, in dunne stukjes (zaadjes verwijderd)
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 el gefermenteerde sojabonen pasta
100 ml heet water

handjevol pijnboompitten, geroosterd
2 lente uien - in ringetjes
ahornsiroop
sriracha

zonnebloemolie
zout & vers gemalen peper



Kook de rijst volgens de verpakking, en maak ondertussen onderstaande klaar. Houd de rijst warm tot je gaat opdienen.

Snijd alle groente en de tofu.  Verhit een grote koekenpan met wat zonnebloemolie, bak hierin de stukjes tofu tot ze goudbruin en krokant zijn (de truc is om ze niet te veel te bewegen, laat ze lekker bakken en draai ze dan één voor één om). Doe ze in een schaal met keukenpapier en zet weg.

In een kleiner koekenpannetje verhit je wat olie. Bak hierin de plakjes knoflook, paprika en rode pepertje al roerend voor een paar minuten. Meng de sojabonenpasta met het warme water en giet het bij de paprika. Roer mee en houd het warm.

Verhit opnieuw de pan waarin je de tofu hebt gebakken. Roerbak hierin de broccoli roosjes tot ze beginnen te verkleuren en beetgaar zijn (of tot jij ze lekker vindt, afhankelijk van je eigen smaak). Doe de tofublokjes erbij en verwarm even mee.

Doe de rijst in 2 kommen, verdeel de tofu, broccoli erover. Giet de paprika - sojabonen saus eroverheen. Bestrooi met lenteuitjes, pijnboompitjes, zout en peper. Besprenkel met een beetje ahornsiroop en sriracha.





Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten