Soja-kip in Indiase tomaten koriander saus
I know I know! Het is rustig op de blog.. ik heb even wat tijd voor mijzelf genomen. De laatste weken heb ik mijn innerlijke luie wezen herontdekt, weet ik ineens wat bankhangen is en ben ik grote vrienden met netflix (iemand nog goede tips?!). Ik had echt helemaal geen zin om achter mijn computer te zitten, en wilde even niet nadenken hoe ik mijn eten op het bord moest leggen met welk servies en hoe ik het nou weer moest fotograferen. Gewoon koken, eten en hangen :-)

De aankomende tijd zal ik dat nog steeds een beetje volhouden want de afgelopen jaren heb ik dat eigenlijk te weinig gedaan: niets doen. En ik merk dat het mij goed doet, ondanks dat ik het echt héél erg moeilijk vind. Er is zoveel te doen, te zien, te fotograferen en te lezen! Ondertussen zal ik de echte lekkere pareltjes proberen te bloggen.

Dit gerechtje wilde ik jullie niet onthouden, wat dit was weer LEKKER! De basis is een Indiaas recept welke ik geveganiseerd heb. TVP (textured vegetable proteine, oftewel gedroogde soja stukjes) zijn echt ideaal voor heel veel recepten om simpelweg het vlees te vervangen. En Indiaas kan bijna eigenlijk niet fout gaan toch? Al die heerlijke kruiden en mooie smaken.

Geen TVP in huis of lust je het niet? Gebruik dan bijvoorbeeld tofu die je eerst even rondom goudbruin bakt, vegan kipstuckjes uit de supermarkt. Maar wil je het helemaal whole foods houden? Neem dan kikkererwten! Daar heb ik deze saus ook voor gebruikt en het is ook dan echt superlekker.

Ik vond een vegan naan bij de toko in de vriezer , die is echt heel erg lekker! Ik serveerde er zilvervliesrijst , een soja yoghurt komkommer sausje erbij en dus naan. Uiteraard is het beter om er ook wat groente bij te serveren, maar ik was toch nog een beetje lui :-) De volgende dag is het zelfs nog lekkerder en toen heb ik er op Indiase wijze geroerbakte broccoli bij gegeten (met veel knoflook, peper en gember).Soja-kip in Indiase tomaten koriander saus 2-3 pers

200 gram soja 'chicken' medaillons (of welke variant je ook maar in huis hebt, of tofu, of kikkerwten)
2 el sojasaus
sap van ½ citroen

1 bosje verse koriander
3 tenen knoflook, grof gehakt
½ tl gemalen komijn
2 rawit pepertjes, zonder zaadjes
sap van 1 citroen
1 el water

plantaardige olie
½ tl vers gemalen zwarte peper
snuf chili vlokken
½ tl komijnzaadjes
3 flinke sjalotten, gesnipperd
2 el rauwe rietsuiker of een ander zoetmiddel
1½ el vers geraspte gember
1 pak of blik tomatenstukjes
1 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen kardemom
200 ml kokosroom
½-1 cup water

zout en vers gemalen zwarte peper

Leg de gedroogde soja stukken in water tot ze net onder zijn, voeg de sojasaus en citroensap toe en breng aan de kook. Laat minimaal 10 minuten koken en giet af. Knijp ze een beetje uit wanneer ze iets afgekoeld zijn.
Bak de soja stukjes in wat olie om en om tot ze beginnen te verkleuren. Snijd de stukken eventueel kleiner naar wens.

Meng met een staafmixer of keukenmachine de volgende ingrediënten: verse koriander, 3 teentjes knoflook, gemalen komijn, de twee rawit pepertjes, citroensap en water.

In een grote diepe koekenpan verhit je vervolgens wat olie. Doe hierin de vers gemalen peper en chilivlokken. Voeg daarna de komijn, sjalotjes en suiker toe en roer goed om. Roerbak tot de uien verkleuren.

Voeg de gebakken stukken sojakip toe aan de pan met de uien en roer alles even goed om.

Doe daarna de gember, tomatenstukjes, kurkuma en kardemom erbij. En vervolgens het koriander knoflook mengsel wat je eerder hebt gemaakt. Laat alles een paar minuten goed intrekken en doorwarmen.

Voeg de kokosroom toe en water. Afhankelijk van hoe dik je de saus wil hebben  doe je ½ - 1 cup water. Laat nog minimaal 5 minuten even zachtjes koken.

Breng op smaak met zout en eventueel nog wat extra zwarte peper.

Serveer met naans, zilvervliesrijst en een groente gerecht.

Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. O ik heb nog zo’n zak sojastukjes staan die eigenlijk op moeten. Dit lijkt me een heerlijk recept, dat ga ik een keertje maken, ik ben dol op kerrie en koriander. Dankjewel. :)

    BeantwoordenVerwijderen