Zoete aardappel gevuld met kidney bonen curry en gekruide yoghurtvariatie

Smaakvol comfort food, dáárvoor kun je mij wakker maken, helemaal als het ook nog gezond is! Zoete aardappel is een van mijn lievelingsgroentes ( er staan meer dan 50 zoete aardappel recepten op mijn blog, als dat geen bewijs is dat ik het lekker vind, hahaha!).

Een zoete aardappel is ook zo veelzijdig en past bij zoveel soorten gerechten. Hier heb ik het gecombineerd met een kidneybonen - kikkererwten curry die heerlijk op smaak is gebracht met Indiase kruiden. Als je denkt dat de plantaardige yoghurt erbij zit om de pittige curry te verzachten dan heb je het mis, deze is ook flink op smaak gebracht met pepertjes maar past er wel echt perfect bij!



Zoete aardappel gevuld met kidney bonen curry 4 pers

4 medium zoete aardappels

Kidneybonen curry
2 groene pepers (kun je geen groene vinden kun je ook jalapeno nemen of rode pepers, ontdaan van zaadjes)
3 teentjes knoflook, gepeld
4 cm gember, geschild
zout
olijfolie / zonnebloemolie
1½ tl komijnzaad (heel)
½ tl asafoetida
1 ui, fijn gesneden
1 pak/blik tomatenstukjes
1 tl kurkuma, gemalen
3 tl koriander, gemalen
1 tl komijn, gemalen
1 - 2 tl zout
twee flinke handen vol verse koriander
1 blik kidney bonen
1 blik kikkerwerten

Gekruide plantaardige yoghurt
1 cup ongezoete soja- of kokosyoghurt
½ tl zout
1 groene peper, of groene jalapeno , ontdaan van zaadjes in kleine stukjes
1 sjalotje, fijngehakt
1/4 tl kurkuma, gemalen
1 el olie
1/4 tl komijnzaad (heel)
1/4 tl mosterdzaad (heel)
1/4 tl asafoetida
2 gedroogde chili pepertjes, gehalveerd

Smeer de zoete aardappel in met de olie, prik ze aan alle kanten in met een vork. Leg ze op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en plaats in de oven. Zet vervolgens de oven aan op 200C. (Groentes als zoete aardappel en aardappel garen het beste in de oven als je ze vanaf koud mee verwarmt in de oven. Dan is de binnenkant ook net zo gaar als de buitenkant!). Bak ze tot ze helemaal gaar zijn. Afhankelijk van de grootte van je zoete aardappel is dat 30 á 40 minuten.

Vermaal de knoflook, gember, de in stukjes gesneden groene peper en een snuf zout met een staafmixer of vijzel tot een fijne pasta
Verhit je wat olie een in pan met een dikke bodem; voeg de 1½ tl komijnzaadjes toe en roer om in de hete olie. Na 2 minuten de asafoetida en de gesneden ui toevoegen. Roer weer goed om en laat de uitjes met een deksel op de pan bruin worden (ongeveer 5-6 minuten).

Voeg de tomatenstukjes toe  en warm alles goed door. Voeg vervolgens de peper-knoflook-gember pasta toe, samen met de kurkuma, koriander, komijn en het zout. Ook de helft van de verse koriander mag je toevoegen, snijd deze wel even in kleine stukjes.


Laat de kidneybonen en kikkererwten uitlekken en spoel ze even af. Voeg ze toe aan de pan. Laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen zonder de deksel op de pan. Als je het te droog vindt kun je eventueel een scheutje water toevoegen.

Maak als laatste de gekruide yoghurt:

Gekruide plantaardige yoghurt
Doe de plantaardige yoghurt in een schaaltje. Voeg hier de in stukjes gesneden (groene) peper, sjalot en wat zout toe, roer om. Leg kurkuma in het midden van de yoghurt.
Verhit in een klein pannetje de olie. Wanneer deze heet is voeg je het komijnzaad, mosterdzaad en asafoetida toe. Wanneer de mosterdzaadjes gaan springen doe je de gehalveerde, gedroogde chilipepertjes erbij.
Giet de gekruide olie over de yoghurt, precies zo dat het ook de kurkuma bedekt. Meng voorzichtig.

Serveren:
Breek de zoete aardappels open en leg elk op een bord. Verdeel de kidneybonen curry over de zoete aardappels. Bestrooi met de andere helft verse (fijngehakte) koriander. Serveer samen met de gekruide plantaardige yoghurt.




Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Dit ziet er echt héél lekker uit. Ik ga het zeker maken!

    BeantwoordenVerwijderen