Smaakvol comfort food, dáárvoor kun je mij wakker maken, helemaal als het ook nog gezond is! Zoete aardappel is een van mijn lievelingsgroentes ( er staan meer dan 50 zoete aardappel recepten op mijn blog, als dat geen bewijs is dat ik het lekker vind, hahaha!).
Een zoete aardappel is ook zo veelzijdig en past bij zoveel soorten gerechten. Hier heb ik het gecombineerd met een kidneybonen - kikkererwten curry die heerlijk op smaak is gebracht met Indiase kruiden. Als je denkt dat de plantaardige yoghurt erbij zit om de pittige curry te verzachten dan heb je het mis, deze is ook flink op smaak gebracht met pepertjes maar past er wel echt perfect bij!
Zoete aardappel gevuld met kidney bonen curry 4 pers
4 medium zoete aardappels
Kidneybonen curry
2 groene pepers (kun je geen groene vinden kun je ook jalapeno nemen of rode pepers, ontdaan van zaadjes)
3 teentjes knoflook, gepeld
4 cm gember, geschild
zout
olijfolie / zonnebloemolie
1½ tl komijnzaad (heel)
½ tl asafoetida
1 ui, fijn gesneden
1 pak/blik tomatenstukjes
1 tl kurkuma, gemalen
3 tl koriander, gemalen
1 tl komijn, gemalen
1 - 2 tl zout
twee flinke handen vol verse koriander
1 blik kidney bonen
1 blik kikkerwerten
Gekruide plantaardige yoghurt
1 cup ongezoete soja- of kokosyoghurt
½ tl zout
1 groene peper, of groene jalapeno , ontdaan van zaadjes in kleine stukjes
1 sjalotje, fijngehakt
1/4 tl kurkuma, gemalen
1 el olie
1/4 tl komijnzaad (heel)
1/4 tl mosterdzaad (heel)
1/4 tl asafoetida
2 gedroogde chili pepertjes, gehalveerd
Smeer de zoete aardappel in met de olie, prik ze aan alle kanten in met een vork. Leg ze op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en plaats in de oven. Zet vervolgens de oven aan op 200C. (Groentes als zoete aardappel en aardappel garen het beste in de oven als je ze vanaf koud mee verwarmt in de oven. Dan is de binnenkant ook net zo gaar als de buitenkant!). Bak ze tot ze helemaal gaar zijn. Afhankelijk van de grootte van je zoete aardappel is dat 30 á 40 minuten.
Vermaal de knoflook, gember, de in stukjes gesneden groene peper en een snuf zout met een staafmixer of vijzel tot een fijne pasta
Verhit je wat olie een in pan met een dikke bodem; voeg de 1½ tl komijnzaadjes toe en roer om in de hete olie. Na 2 minuten de asafoetida en de gesneden ui toevoegen. Roer weer goed om en laat de uitjes met een deksel op de pan bruin worden (ongeveer 5-6 minuten).
Voeg de tomatenstukjes toe en warm alles goed door. Voeg vervolgens de peper-knoflook-gember pasta toe, samen met de kurkuma, koriander, komijn en het zout. Ook de helft van de verse koriander mag je toevoegen, snijd deze wel even in kleine stukjes.
Laat de kidneybonen en kikkererwten uitlekken en spoel ze even af. Voeg ze toe aan de pan. Laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen zonder de deksel op de pan. Als je het te droog vindt kun je eventueel een scheutje water toevoegen.
Maak als laatste de gekruide yoghurt:
Gekruide plantaardige yoghurt
Doe de plantaardige yoghurt in een schaaltje. Voeg hier de in stukjes gesneden (groene) peper, sjalot en wat zout toe, roer om. Leg kurkuma in het midden van de yoghurt.
Verhit in een klein pannetje de olie. Wanneer deze heet is voeg je het komijnzaad, mosterdzaad en asafoetida toe. Wanneer de mosterdzaadjes gaan springen doe je de gehalveerde, gedroogde chilipepertjes erbij.
Giet de gekruide olie over de yoghurt, precies zo dat het ook de kurkuma bedekt. Meng voorzichtig.
Serveren:
Breek de zoete aardappels open en leg elk op een bord. Verdeel de kidneybonen curry over de zoete aardappels. Bestrooi met de andere helft verse (fijngehakte) koriander. Serveer samen met de gekruide plantaardige yoghurt.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Dit ziet er echt héél lekker uit. Ik ga het zeker maken!
BeantwoordenVerwijderen