Crispy sesam tofu met quinoa, spinazie en tomaatjes



Geïnspireerd op twee recepten die totaal niet vegan waren uit een magazine maakte ik dit van de week en het werd een enorm succes hier! De crispy sesam tofu was echt ontzettend lekker, gaat zeker vaker terug komen op tafel. Wanneer je geen fan bent van nori of zeewier kun je deze gerust weglaten, houd je er wel van probeer het dan absoluut. De quinoa kook je hier eerst en laat je vervolgens lekker knapperig worden in de oven, een extra stap maar zéker de moeite waard.

Er zit op diverse manieren zeewier verwerkt in dit gerecht, zowel door de nori bladeren die verkruimeld zijn in de zalige knapperige korst van de tofu (maar zeker niet overheersend), als de zeewierkruiden van Nordisk Tang in de quinoa, samen met een beetje zeewierzout. En ook in de dressing van de salade zit een zeewierolie: dit is een hele milde goudgeperste koolzaadolie met zee-eikwier. En toch heeft dit gerecht absoluut geen overdosis aan zeewiersmaak, want daar houd ik zelf helemaal niet van!

De Nordisk Tang "krydderi" (kruiderij) gebruik ik vaak ook om over kort gestoomde groene groentes te strooien, ik vind de smaak zalig!




Crispy sesam tofu met quinoa, spinazie en tomaatjes
2-3 pers

1 cup quinoa
1¾ cup water
1 blokje plantaardige bouillon

1 el zeewierkruiden (Nordisk Tang)
1 tl zeewierzout (Nordisk Tang)

1 pak tofu (+/- 200 gram)
2 vellen nori
3 el sesamzaadjes, ongeroosterd
1 el (witte) chia zaadjes
½ tl zout
½ tl (kampot) peper
2 tl no egg
3 el water
3 el kokosolie

dressing:
1 el mosterd
1 el appelcider azijn
1 el ahorn siroop
1 el zeewierolie 

1 pak babyspinazie, 100 gram
1 cup cherry tomaatjes, gehalveerd
3 el munt, fijngesneden
½ avocado, in stukjes

Doe de quinoa met het water en het bouillon blokje in een pan, breng aan de kook. Laat op zacht vuur met deksel op de pan zachtjes koken voor 13 minuten.

Verwarm ondertussen de oven op 200°C.
Vermeng de zeewierkruiden en zeewierzout door de quinoa. Verspreid de quinoa op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet in de oven voor 25 minuten, roer om na de helft van de tijd.

Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten te mengen. Doe de spinazie in een bak en meng de helft van de dressing erdoor. Zet weg tot gebruik. Snijd alvast de tomaatjes en de avocado indien je dat nog niet had gedaan. Vermeng de munt door de tomaatjes.

Meng de 2 tl no -egg met de 3 tl water, giet het in een schaal / bord. Maak de nori heel erg fijn, met bv een blender, staafmixer of snijd het uiterst fijn. Meng de nori met de sesamzaadjes, chiazaad, peper en zout.

Snijd de tofu in plakken van ongeveer ¾ cm. Haal ze een voor een eerst door het no-egg mengsel en vervolgens door het sesam-nori mengsel.

Verhit in een koekenpan de kokosolie. Voeg de tofu stukjes aan de pan toe en bak ze aan beide kanten tot de sesam mooi goudbruin is en de korst knapperig.

Verdeel de quinoa, spinazie, tomaatjes, avocado, restant van de dressing en uiteindelijk ook de knapperige sesam tofu over de borden.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten