Asperge aardbei salade met polenta

Ik zag ooit ergens in mijn ooghoeken in een tijdschrift de combinatie asperge aardbeien staan en dat is altijd in mijn hoofd blijven hangen. En nu was te tijd rijp om daar eens mee te experimenteren. Veel mensen gruwelen van fruit in hun eten, maar met aardbeien is dat toch anders: ze hebben dezelfde zuur - zoetheid graag als zoete cherrytomaatjes en ze kunnen elkaar dan vaak ook prima onderling vervangen. Durf je het écht niet aan, aardbeien? Gebruik dan uiterst zoete cherry tomaatjes, dat kan natuurlijk prima! Deze zou ik dan wel eventjes roosteren in de oven om ze wat zachter te maken.

Het gerecht bleek echt een voltreffer; de smaken passen allemaal prachtig bij elkaar en verveelt geen moment. De polenta krijgt een heerlijke kruidige hartige smaak door de bouillon waar het in gekookt wordt en door de vegan parmezaan vervanger die er doorheen wordt gemengd. De dressing haalt de smaken van de groentes en de aarbeitjes mooi op. Een leuk gerecht om op een menu te zetten als je eens je familie of vrienden wil verrassen!





Asperge bimi aardbei salade met polenta
3 personen

2½ cup (uien-)bouillon
1 cup polenta
1/3 cup vegan Parmezaan (Parmi topping: Italiaanse kruiden of Veggie Grattugiato)

10 aardbeien
1 el balsamico azijn 

1 pakje amandel noten tofu
2 el Bragg Liquid Aminos, of sojasaus

1 pakje bimi á 200 gram
1 pakje aspergetips á 100 gram
knoflookolie

dressing
1 el mosterd
1 el ahornsiroop
1 el balsamico azijn 
½ tl licht rode kampot peper, versgemalen

Geroosterde pijnboompitjes
zout & donker rode kampot peper, versgemalen

Breng de 2½ cup bouillon flink aan de kook. Giet de polenta in de bouillon terwijl je flink roert met een garde om zo klontjes te voorkomen. Roer voor een paar minuten tot het echt dik begint te worden. Zet van het vuur af, roer de vegan parmezan erdoorheen.

Bekleed een vierkante vorm met bakpapier en giet de polenta in deze vorm zodat je een laag van ongeveer 1½ cm krijgt. Spreid mooi glad uit met een lepel en laat even afkoelen en uitharden.

Snijd de aardbeitjes in partjes en giet de balsamico azijn eroverheen. Zet weg tot je het bord gaat opmaken.

Meng de ingrediënten voor de dressing.

Snijd de amandel  noten tofu in kleine blokjes, bak ze in een koekenpan in wat olie met de Liquid Aminos of sojasaus. Houd warm tot je het gaat opdienen.

Verhit de grillpan. Smeer de bimi en de aspergetips in met knoflookolie. Grill de groentes tot ze mooie grillstrepen krijgen. Houd warm, of gebruik een tweede grillpan voor de polenta.

Haal de polenta uit de vorm en snijd er driehoeken uit (ongeveer 6). Smeer ze in met knoflookolie en grill de punten aan beide zijde op de grillpan tot er grillstrepen ontstaan en de buitenkant wat knapperiger is.

Maak de borden op, verdeel de polenta over de borden, leg hier de bimi, aspergetips en de aardbeitjes bij. Besprenkel met de dressing, verdeel de stukjes amandel notentofu over de borden en bestrooi met pijnboompitjes, zout en nog wat mooie peper.





Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Dit lijkt me echt heel erg lekker! Ik heb vorige week voor het eerst polenta op, het leek mij dus echt heel erg vies maar dat bleek totaal onterecht. Leuk om een keer zelf te maken :)

    BeantwoordenVerwijderen