Salade van gegrilde venkel, spelt, edamame en een sojadressing


Ja! Eindelijk is het mooie weer begonnen! En dan krijg ik natuurlijk trek in lekkere maaltijdsalades met veel groen. Deze salade draait om de gegrilde venkel die je wanneer het heet van de grill komt even door de dressing haalt, de spelt geeft de salade body. De spelt kun je weglaten als je het als lunch wil eten, of je kan het vervangen door bv noodles of een andere leuke volkoren graan die je er lekker bij lijkt.

De venkel en peultjes kocht ik vers bij De Keukentuin. Daar hadden ze net de eerste oogst van eigen bodem! Zo fijn om zulke verse mooie jongen producten te eten.




Salade van gegrilde venkel, spelt, edamame en een sojadressing
3 personen
1 cup speltkorrels, een nacht geweekt, en afgespoeld (of kies voor rijst, noodles of laat het weg)
1 stuk kombu (ongeveer 10 cm)
½ cup edamame boontjes (al gedopt uit schil, koop je ze in schil neem dan ongeveer 3 cup boontjes, kook deze 5 minuten en haal ze uit de schil)
200 gram verse peultjes, afgehaald
1½ cup cherry tomaatjes , gehalveerd
100 gram babyspinazie
2 kleine venkelknollen , in dunne plakken gesneden van ongeveer een halve cm
2 el sesamzaadjes (even extra voor garnering)
3 el olie
6 el sojasaus
1 el bruine rijstazijn
1 tl mirin
sap van ½ citroen
(rode kampot) peper, vers gemalen

Wanneer de spelkorrels een nacht (of 8 uur hebben geweekt) spoel je ze af en breng je ze aan de kook met wat water en de kombu. Laat een uurtje koken (roer af en toe de kombu rond).

Kook ondertussen eventueel de edamame boontjes indien je ze in schil hebt gekocht voor 5 minuten en dop de boontjes uit de schil.

Haal de peultjes af en blancheer ze 2-4 minuten (afhankelijk van hoe jong en vers ze zijn).

Meng de ingrediënten voor de dressing: sesamzaadjes, olie, sojasaus, bruin rijstazijn, mirin, citroensap.

Verhit een grillpan op hoog vuur. Grill de venkel aan beide zijdes tot ze mooie grill strepen hebben. Haal ze als ze nog warm zijn door de sojadressing

Giet de speltkorrels af wanneer ze gaar zijn, bestrooi met de vers gemalen kampot peper. Verdeel de spinazie over 3 borden, en verdeel de spelt hierover. Maak het bord op met de peultjes, gegrilde venkel, edamame boontjes, en cherry tomaatjes. Besprenkel met nog wat sojadressing en eventueel wat extra sesamzaadjes.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten