Miso ramen met tofu

Ramen, is een Japanse noodle soep is van oorsprong een simpele bouillon met een bepaalde soort noodles erin, zie je tegenwoordig in allerlei variaties.
Het is een Japans gerecht met Chinese invloeden. Eigenlijk was het een hartige goed vullende maaltijd voor mensen die weinig geld hadden, net zoals wij soep ook zo kenden. Inmiddels kan het ook als een zeer luxe soep geserveerd worden en kun je het zo exclusief maken als je zelf wil.
In Japan zijn er zelfs speciale ramen restaurants!

Helaas worden voor de meeste ramen dierlijke bouillon gebruikt. Ikzelf vind uienbouillon altijd een fijne vervanger voor bv kippenbouillon. Om deze ramen rijker te maken heb ik sojamelk gebruikt.

Een heerlijke comfort soep, kommetje op schoot, spannende serie aan en slurpen maar :-)



Miso ramen met tofu
Miso pasta:
1 sjalotje, fijngesnipperd
1/4 cup donkere miso (bv gerstmiso)
1/4 cup zoete lichte miso
1 el sambal
3 teentjes knoflook, grof gehakt
2 cm gember, gesnipperd
2 el mirin
1 el plantaardige olie
½ el sesamolie

1 pakje tofu, in blokjes
1 pakje gemengde paddenstoelen, grof gesneden
3 cups / 750 ml plantaardige bouillon (ik gebruik uienbouillon)
2 cups / 500 ml ongezoete sojamelk
100 gram Skinny Soba Somen noodles
plantaardige olie

garnering:
lente ui, in ringetjes
verse koriander (optioneel)
gesnipperd, gedroogd zeewier (optioneel)

Meng alle ingrediënten voor de miso pasta en meng met een staafmixer, of keukenmachine.

Verhit olie in een grote koekenpan en bak hierin de blokjes tofu rondom knapperig goudbruin. Voeg 1 eetlepel van de misopasta toe en roer goed om en bak even mee. Zet apart.

In een diepe pan wat olie verhitten en bak hierin de paddenstoelen, samen met een eetlepel van de misopasta tot ze geslonken zijn en beginnen te verkleuren.

Voeg de plantaardige (uien) bouillon toe en de ongezoete sojamelk en verhit op een laag vuur. Wanneer het tegen het koken aanzit voeg je de misopasta toe. Dit kun je doen door deze eerst met wat heet vocht te verdunnen zodat het niet klontert, of doe het in een zeefje, laat deze hangen in de bouillon en druk door de zeef met een lepel.

Kook ondertussen de noodles en spoel af met koud water.

Verdeel de noodles in twee á drie diepe borden. Giet de soep over de noodles heen, verdeel de tofu en bestrooi met lente ui, koriander en gesnipperd zeewier.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten