Aziatische bowl met spelt, edamame en quick pickled komkommer

Spelt! Ik denk dat iedereen inmiddels wel van spelt heeft gehoord en het ook al heeft gegeten. De speltbroden vliegen je om de oren en vaak wordt er speltmeel aangeraden in recepten. Volkoren speltmeel gebruik ik zelf ook altijd in plaats van gewone bloem. Het vult goed en het heeft een fijne smaak. Spelt is met name in de biologische markt in opkomst omdat er minder mest nodig is om het te verbouwen en het beter resistent is tegen plantenziektes en wordt minder opgegeten door insecten. Oftewel minder bestrijdingsmiddelen nodig!

De spelt korrel zie je nog niet veel in de winkel liggen of gebruikt worden en dat is best jammer! Het is een fijne afwisseling met rijst, daarnaast de smaak is ook erg lekker met een fijne bite. Op de verpakking staat dat je het een nacht moet weken, maar extra lang koken werkte hier ook prima. Soms weet je gewoon de dag ervoor nog niet wat je de dag erna wil eten toch? 

(Diep bord: Nordic Sand van Broste Copenhagen, te koop bij Plantaardigheidjes)


Aziatische bowl met spelt, edamame en quick pickled komkommer
2 personen

Quick pickled komkommers:
½ komkommer
1/4 cup rijstazijn
1 el mirin
1/4 cup dulse snippers

Spelt
150 gram speltkorrels (let op, sommige soorten moeten een nacht weken, of verleng de kooktijd met een uur)
1 stuk kombu

200 gram tofu
3 el sushi soya saus
koolzaad zeewierolie (of andere olie om in te bakken)

Dressing:
3 el uitgelekt vocht van de quick pickled komkommers
1 el lichte miso

1 winterwortel
1 bakje edamame (gepeld)
1-2 el zwarte sesamzaadjes
2 lente-uitjes

zout
Groene Malabar peper

Snijd dunne slierten van de komkommer met een spiralizer. Snijd de dulse in dunne reepjes.
Leg in een diep kommetje en meng de rijstazijn en mirin erin, goed mengen.
Laat minimaal een uurtje intrekken. Giet af, maar bewaar wat van het vocht voor de dressing.

Kook de spelt met de kombu volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd ondertussen de tofu in dunne plakken en laat marineren in de soja sushi saus voor een half uurtje. Verhit wat zeewierolie en bak hierin de tofu tot deze bruin wordt (giet eventueel overgebleven soja sushi saus erbij in de pan).

Maak de dressing door 3 el azijn-komkommervocht te mengen met 1 el lichte mis.

Snijd de winterwortel in dunne reepjes (julienne) en de lente-ui in fijne ringetjes.
Giet de spelt af, breng op smaak met zout en 1-2 el dressing en vers gemalen groene malabar peper.

Serveer de spelt met quick pickled komkommer, gebakken tofu, edamame boontjes (strooi er wat zout overheen) en de wortelreepjes. Bestrooi met zwarte sesamzaadjes en de lente-ui.

Serveer de overgebleven dressing ernaast zodat deze nog naar smaak toegevoegd kan worden.



(Diep bord: Nordic Sand van Broste Copenhagen, te koop bij Plantaardigheidjes)


Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Wat ik echt super lekker vind is om spelt te eten als een risotto. Je hebt alle lekkere smaken maar dan met veel meer bite dan een risottorijst. Ik kan t aanraden :)

    BeantwoordenVerwijderen

Instagram