Zeewierproducten + recept: Knolselderij bisque met Dulse bacon


Als blogger zijnde krijg je vaak de vraag of je een stukje wil schrijven over producten of dat je iets wil reviewen. Ik kan niet op alles ingaan; ik moet er de tijd voor hebben en het moet bij mijn concept passen.
Zo ook werd ik benaderd door seaflavours, een shop met allerlei zeewier producten. Ik denk dat zeewier een grote rol gaat spelen in de toekomst en ik vind het een zeer interessant concept. Ik moet er zelf alleen nog meer mee leren te werken. Verder dan vaak een stuk kombu meekoken bij granen en het bekende nori vel voor sushi kom ik meestal nog niet. Dit was dus een mooie kans! Ik mocht een paar producten uitkiezen en dat was nog zo makkelijk niet want er is van allerlei lekkers en leuk!



Eenmaal de producten in huis werd ik zó enthousiast dat ik besloot een groot aantal producten ook op te nemen in de Plantaardigheidjes Online Shop

Waarom zeewier?
Zeewier zit boordevol plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen en jodium: een uitstekende vervanger voor vlees! Jodium krijgen we steeds minder binnen omdat we steeds minder zout eten (jodium wordt vaak aan zout toegevoegd). Daarnaast heeft zeewier een hoge voedingswaarde maar weinig calorieën.   Zeewier, bijzonder voedzaam én duurzaam verdient veel meer aandacht en mag niet ontbreken in onze gerechten.


 



Inmiddels is bekend dat veel voedingsproducten een grote ecologische voetafdruk hebben. Zeewier komt echter als overwinnaar uit de bus. Het is een van de meest duurzame voedingsproducten op aarde en wordt door voedselwetenschappers gezien als een belangrijk ingrediënt voor de keuken van de toekomst. Het verbruikt amper energie, groeit hoog op het zee-oppervlakte vlakbij de kust en kan zo zonder noemenswaardige bijvangst worden gevangen. De transportbelasting is doordat zeewier enorm kan indrogen bijzonder laag.

En, niet onbelangrijk, het is bijzonder smaakvol en lekker! In Japan weten ze dat al: zeewier is samen met sojasaus het schoolvoorbeeld van de ‘umami-smaak’, de vijfde smaak die we in Nederland (nog) niet hebben gedefinieerd.



In onderstaande recept heb ik de drie zeewier producten die ik wilde uitproberen gecombineerd. Alle drie zijn ze nu ook verkrijgbaar bij Plantaardigheidjes én meer zoals lekkere kruiden en zeewierzout!.

Een bisque heeft in voedselland twee verschillende betekenissen. Enerzijds is er de Franse romige soep die getrokken wordt van schelpdieren als krab en kreeft. Maar het kan ook staan voor romige soepen van groente en fruit. Omdat deze (uiteraard) plantaardige soep toch een wat zee tintje heeft door de zeewierproducten is het natuurlijk een perfect passende naam.

Zeewierbouillon: dit is niet zomaar een groente bouillon. Het is een smakelijk mix van hoogwaardige groente, superfoods, kruiden en zeewier. Deze bouillon is een smaakvolle basis voor soepen, sauzen en stoofgerechten.

Dulse: dulse zeewier wordt ook wel zeewierbacon genoemd. Als je deze knapperig in olie bakt dan heeft deze inderdaad wel wat weg van die smaak. Maar verwacht geen 1 op 1 vervanging. Deze zeewier is paars-rood van kleur en kun je gebruiken in salades, stoofschotels en pasta. Dulse heeft een hoog gehalte aan ijzer, magnesium, calcium, fosfor en zink. Ook bevat Dulse vitamine A, B1, B2, B3, C en E.

Zeewierolie: deze olie is gemaakt van biologische koolzaad en zee-eikwier uit het Kattegat. Het zeewier geeft de olie een heerlijke frisheid. De olie is perfect voor salades, dressings of als een dip. 



Knolselderij bisque met dulse "bacon" 2 personen

handvol Nordisk Tang Dulse geweekt in een kopje water
scheut Bragg Liquid Aminos (optioneel)

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, grof gehakt
½ knolvenkel, in kleine stukjes
1 liter kokend heet water
1 el Kulau Bio Zeewier Bouillon
½ tl witte kampot peper, gemalen 
1 blik mais, 300 gram
olie om in te bakken

Nordisk Tang Zeewierolie

Week de Nordisk Tang Dulse in een kopje water voor ongeveer 10 minuten. Giet af, vang het vocht op, dit kun je eventueel aan de bouillon toevoegen van de soep. Voeg eventueel een scheutje Bragg Liquid Aminos toe aan de zeewier en wentel om.

Verhit in een grote diepe pan wat olie, bak hierin de gesnipperde ui tot deze glazig wordt en begint te verkleuren. Voeg de knoflook toe, en roer even om.
Doe daarna de in blokjes gesneden knolvenkel erbij en bak even mee voor 1 minuut.

Voeg het hete water toe, de zeewier bouillon en de gemalen witte kampot peper en voeg een sliertje dulse zeewier toe aan de soep.

Laat op een laag vuurtje sudderen tot de knolselderij helemaal gaar is, ongeveer een half uur.
Voeg de mais er aan toe en verwarm een minuut of 5 mee.

Blend de soep met de staafmixer of in de blender (voorzichtig!).

Verhit ondertussen wat olie in een kleine koekenpan. Bak hierin de dulse strips in ongeveer 20 seconden om en om knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Dien de soep op in kommen, en garneer met de krokante dulse en druppel de zeewierolie eroverheen.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Heeft de "bacon" de smaak van nori vellen? Want die vind ik -voorlopig- niet te eten :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, vind ik niet. Deze is zachter en minder "vissig". En als je het bakt komt er een zoet rokerige smaak aan, met wat sojasaus erbij wordt het wat zouter.

      Verwijderen
  2. Hoeveel gram is zo'n handvol zeewier ongeveer ? Ik zie dat er in het pakje 'maar' 25 gram zit, maar ik heb zelf gedroogde arame in huis en daarvan gebruik je mar 5 gram ofzo, dat wordt na het weken echt tig keer zo groot...

    BeantwoordenVerwijderen