Buddha bowl met geroerbakte spuitjes en gerookte tofu

Dit was eigenlijk een samenraapsel van groentes die ik nog in de lade had liggen. Wees zelf ook creatief. Geen zoete aardappel in huis maar wel broccoli, pompoen of bloemkool? Gebruik die dan. Dat is juist het fijne aan deze "bowl" alles past wel bij deze lekkere tahin dressing! Een ideaal recept om achter de hand te hebben voor allerlei groentes.

Begin met de groentes in de oven, dan de dressing en probeer het zo uit te meten dat de spruitjes klaar zijn als de groentes in de oven klaar zijn.


Ovengroente:
1 grote zoete aardappel, al dan niet schillen en in plakken of blokjes
300 gram aardappel, al dan niet schillen en in partjes of blokjes
bosje wortelen, schoongemaakt

Verwarm de oven voor op 220C. Deze zetmeelrijke groentes kunnen tegelijk de oven in. Verdeel ze over de bakplaat, besprenkel met wat zout (en eventueel olijfolie mocht je dat willen gebruiken).
Bak ongeveer 30 minuten of tot de aardappel mooi goudbruin en gaar is gekleurd.

Tahin dressing:
1/3 cup tahin
sap van ½ citroen
1 teen knoflook
1 teen zwarte knoflook (optioneel)
3 el edelgist
1 el tamari
1 el witte miso
warm water

Blend de ingrediënten met een staafmixer en zoveel water tot het een saus is die je makkelijk kan gieten.


Geroerbakte spruitjes met gerookte tofu:
300 gram kleine spruitjes, gehalveerd
1 pakje gerookte tofu (+/- 175 gram) , in blokjes
2 el sojasaus of tamari
1 el ahornsiroop
1 el appelcider azijn
1 tl mosterd
rookzout (optioneel)
olie

Verwarm wat olie in een pan en bak hierin de blokjes gerookte tofu tot ze beginnen te verkleuren. Haal ze uit de pan en zet even apart.
In dezelfde pan de spruitjes bakken tot ze bruin beginnen te verkleuren en beetgaar zijn. Voeg de gerookte tofu er weer bij.
Meng de sojasaus, ahornsiroop, azijn en mosterd in een bakje, goed mengen. Giet bij de spruitjes en gerookte tofu, goed blijven roeren en laat de ahornsiroop iets karameliseren. Breng op smaak met (rook)zout.

spinazie
peper & zout

Maak het bord op: leg bijvoorbeeld spinazie op een bord, verdeel de ovengroentes en besprenkel met peper en zout en giet wat van de tahin dressing erbij. Serveer de rest ernaast.
Doe de spruitjes en gerookte tofu erbij.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten