Pompoensoep met Ras el Hanout


Een heerlijke kruidige soep, geïnspireerd op een soepje die een vriendin en ik vorige winter op straat aangeboden kregen. Het was ontzettend koud, en deze soep werkte heerlijk verwarmend. Ik heb een kleine biologische oranje pompoen gebruikt, maar je kan natuurlijk  een andere soort nemen.

De schil heb ik eraan gelaten, deze zijn goed eetbaar en er zitten ook nog eens veel vitamines en mineralen, zou zonde zijn als je deze in de afvalbak gooit. Geen pompoen te vinden, of houd je niet zo heel erg van pompoen? Dan kan je dit natuurlijk ook vervangen door zoete aardappel. Wil je het mooie oranje kleurtje let dan wel op dat je de zoete aardappel met oranje vruchtvlees koopt.

Ras el hanout kruiden zijn Marokkaanse kruiden en geen één mengsel is exact het zelfde. Kijk en ruik welke jij het lekkerste vindt! De meeste kruidenkramen op de markt hebben wel een variant, en anders kun je het ook online bestellen.



Pompoensoep met Ras el Hanout
2 personen als maaltijdsoep, of 4 personen als bij- voorgerecht.

1 kleine oranje pompoen, biologisch
1 grote ui, fijngehakt
1 el olijfolie
2 knoflookteentjes, gesnipperd
1 blik witte cannellini bonen, 400 gram
2 tl Ras el Hanout (Marokkaanse kruiden mengsel)
1 liter uienbouillon, of een andere plantaardige bouillon
1 tl donkere miso
Sap van een ½ citroen

Optioneel:
Handje verse koriander
Handje gojibessen

Verwarm de oven op 220C.

Snijd de pompoen door de midden en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees, inclusief schil, in kleine blokjes en verspreid deze op een ovenplaat bekleed met bakpapier.

Bak de pompoen in het midden van de oven voor ongeveer 30-40 minuten tot ze beginnen te verkleuren en zacht zijn.

In een grote diepe pan de olijfolie verhitten; bak hierin de ui glazig.
Voeg dan de knoflook toe en bak voor een halve minuut mee. Doe de ras el hanout kruiden erbij, en vervolgens de uitgelekte witte bonen. Roer even om.

Giet de bouillon in de pan,en doe de pompoen, die gaar is, erbij. Alles even goed doorwarmen voor een paar minuten. Voeg de miso en het citroensap toe. De miso kun je eerst even glad maken met wat soepvocht (aangezien je de soep ook pureert is dat niet essentieel).

De soep moet nu  gepureerd worden. Dit kun je heel voorzichtig met een staafmixer doen, maar ook in de blender. In dat laatste geval is het belangrijk de soep even te laten afkoelen zodat niet het glas breekt van je blender door het grote temperatuur verschil (en het ventiel bovenop er af te laten).

Serveer met gojibessen en verse koriander (optioneel),

Tip:
Eet er lekker knapperig geroosterd pita brood bij.
Vervang de ras el hanout kruiden eens door Mexicaanse kruiden! Je krijgt dan ineens een heel ander soepje.



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten