Tomatensalade + updates

Hoe zal ik eens beginnen :-) Zoals de terugkerende lezers ongetwijfeld hebben gemerkt is het wat rustiger geweest het afgelopen half jaar, en zeker de afgelopen maanden op Plantaardigheidjes. Het had eigenlijk vele redenen die elkaar opvolgde en telkens had ik het plan weer alles goed en snel op te pakken, maar dan kwam er weer iets anders tussendoor fietsen.

Mensen die mijn blog kennen weten dat ik niet heel erg veel persoonlijke details deel op mijn blog, het hoofddoel is het delen van lekkere recepten, leuke tips, kookboeken besprekingen en mijn restaurantbezoekjes beschrijven. En dat zal ook zo blijven hoor! Wees niet bang voor hele lange verhalen met oneindige details over mijn leven in de toekomst :-))

Afgelopen jaar
2015 was nogal een hectisch, vervelend jaar op mijn werk, ik werk 4 volledige dagen  op kantoor en dat neemt een groot deel van mijn tijd in beslag. Maar ik kan er wél goed mijn hobbies mee bekostigen zoals lekker eten :-) Toch vrat het enorm veel energie en deed mij enorm twijfelen of ik dat nog wel wilde. Ik heb enorm veel plezier in mijn blog, en eigenlijk alles wat met plantaardig eten te maken heeft. Een echte foodie, maar dan wel een vegan foodie uiteraard :-)
Naast de wekelijkse recepten die ik schreef voor mijn blog ging ik ook werken aan recepten die ik nog niet ging publiceren; wie weet ooit in de hoop eens een kookboek te gaan publiceren! Ik had enorm veel inspiratie en ideetjes, en het ging enorm lekker.


(Online) Shop
Maar van een kookboek in Nederland kun je niet leven, dus kriebelde het nog meer om verder te kijken. Ik ging op onderzoek uit of ik mijn passie voor lekker eten en vegan producten in iets anders kon steken waar ik ook misschien wat geld mee zou kunnen verdienen. Twee plannen ontwikkelden zich in mijn hoofd: een échte winkel met plantaardige lekkernijen of een webwinkel!

Maanden aan voorbereiding, onderzoek en thuis beraden heb ik door een samenloop van omstandigheden nu besloten eerst voor een webwinkel te gaan! Ik heb er enorm veel zin in, ik vind het spannend en leuk tegelijk. Ik wil het goed doen, de juiste keuzes maken, maar weet ook dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken.Waar ik mij in eerste instantie op wil richten is leuke, lekkere plantaardige voeding die je helpen bij het maken van een lekkere, gezonde en smaakvolle maaltijd. In eerste instantie ligt mijn focus niet op gekoelde vlees en kaas vervangers, dat komt misschien later. Maar eerst op de mooie basis producten als granen, zaden, mooie smaakmakers, gezonde toevoegingen maar ook heerlijk ongezonde chocolade en koekjes.

Er zal een plek zijn voor non-food zoals schoonmaakmiddelen (allemaal uiteraard vegan, dier- en milieu vriendelijk), huidverzorging voor zowel de man als vrouw en een leuk hoekje met cadeautjes en keramiek. Want daar ligt natuurlijk ook mijn passie. Daarnaast verwacht denk ik iedereen natuurlijk ook een vegan wijn assortiment, dat kan ook niet anders :-)

Binnen een paar weken zal de webshop opengaan! Ik zal hier de updates natuurlijk ook plaatsen want ik wil de blog en de webshop nauw met elkaar verbinden. Mensen suggesties geven wat ze met de producten kunnen, waar het goed voor is en inspiratie.


Smaak en geur
Ondertussen kwam er wel een "klein" ander probleempje tussendoor schuiven. En klein is toch wel erg sarcastisch bedoeld, want door een virus infectie in de bovenste luchtwegen ben ik twee maanden geleden mijn reukvermogen en daardoor ook smaakvermogen kwijtgeraakt. Voor iemand die zo enorm geniet van smaken, geuren, eten, proeven, alles wat maar met de zintuigen te maken heeft toch wel lichtelijk een drama.
De eerste weken was het nog afwachten, maar daarna hield ik het niet meer uit en wilde ik actie ondernemen. Het lijdzaam afwachten maakte mij niet vrolijker en frustreerde mij enorm.  Ik ben begonnen met acupunctuur, het slikken van alfa liponzuur , ben ik doorverwezen naar de KNO arts en krijg ik een MRI.

Zo nu en dan komen er geuren voorbij die ik ruik, dan weer niet. Proeven doe ik nog maar heel zelden en als ik het proef dan is het een enkel component. Kruiden en specerijen ruik ik gelukkig nog als ik ze heel dichtbij mijn neus houd, de rozen in de tuin als ik mijn neus er diep insteek en pas gewassen handdoeken wanneer ik mijn gezicht erin druk.

Zoals jullie zullen begrijpen maakt dát toch wel het een en ander wat lastiger om recepten te ontwikkelen. Ik richt mij nu dan voornamelijk op verse producten, niet teveel samengestelde maaltijden. Hoe meer de voeding is samengesteld, hoe minder ik proef. Van een heel broodje vegan hamburger proef ik soms alleen de komkommer.

Zoet, zuur, zout en zeker bitter proef ik nog wel op de tong, dat is niet verbonden aan het reukorgaan, maar 80% van wat je proeft komt door je geur en dat moet herstellen. De KNO arts zegt dat het waarschijnlijk permanent is, ik ga daar niet vanuit en wil herstellen!

Ondertussen is het belangrijk dat ik weer gezond en kleurrijk ga eten (je bent snel geneigd naar zout, vet en zoet eten te grijpen als je niets proeft). En dan komen we dus op deze prachtige tomatensalade! Want het is natuurlijk de extra energie waard om een gerecht erg mooi en aantrekkelijk te maken als je minder proeft.Eigenlijk is het geen recept te noemen, maar meer een idee. Ik heb prachtige tomaatjes gekocht in verschillende kleuren. Je kan ze niet overal vinden, als ik ze dan ook eens tegenkom dan moet ik ze meenemen, ook al stonden er geen tomaten op de planning. Gelukkig zie je in de normale supermarkten ook steeds meer kleurvariaties verschijnen, maar echte oude of aparte rassen helaas nog niet.
De tomberries kende ik nog niet, en ik vind ze geweldig! Lekker zoet en ze spatten niet zo uit elkaar als je erin bijt, wat vaak wel gebeurt met cherry tomaatjes. Ik heb de tomaatjes op geroosterd brood gelegd en besprenkelt met wat gerookte olijfolie (ja die komt in de shop!).

Tomatensalade

2 groene tijgertomaten
2 ananas tomaten
2 zwart / rode tomaten
doosje gele tomberries
basilicum
scheutje kruidenazijn
olijfolie
(olijf)zout

Snijd de tomaten in mooie plakken en verdeel op een bord.
Met de staafmixer een handvol verse basilicum fijnmalen samen met een scheut kruidenazijn, olijfolie en op smaak brengen met wat zout.

Als extra decoratie kun je er prachtige bloemetjes over heen serveren. Ik heb er lekker knapperig geroosterd grof volkoren brood bij gegeten. Beleg deze met de plakken tomaat.


Ik hoop dat jullie Plantaardigheidjes blijven volgen, in mijn zoektocht naar mijn geur en smaakvermogen, het opzetten van mijn online shop en wie weet ooit een échte winkel!  En natuurlijk hoop ik dat ik mijn kookboek kan afmaken. Al dan niet in eigen beheer uitgeven, dat is iets wat ik later ga uitzoeken, maar dan moet ik wel eerst verder kunnen met heerlijke gerechten maken :-)

liefs
Daniëlle


Print Friendly and PDF

7 opmerkingen:

 1. Jeetje... veel gebeurd daar inderdaad ! Wat ontzettend vervelend dat je reukvermogen niet goed meer werkt, ik kan me amper voorstellen hoe frustrerend het voor je moet zijn en hoop dat de KNO arts ongelijk heeft en je snel weer alle lekkere geuren kunt waarnemen !
  Ik zal je blog zeker in de gaten houden, ben echt razend nieuwsgierig naar je webshop ! ( ga je ook eetbare bloemen verkopen ? ) Heel veel succes met alles !
  En de tomatensalade ziet er prachtig en smakelijk uit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi José, het was een roerig jaar zullen we maar zeggen :-) en nog steeds!
   Eetbare bloemen, ik zal het in gedachte houden! In eerste instantie wil ik geen gekoelde waren, dat komt pas later, en wat ik begrijp moet dat wel gekoeld worden vervoerd. Maar wie weet :-)
   Dankjewel voor je succeswens!

   Verwijderen
 2. Wauw, zo'n spannend jaar al geweest! Veel succes met alles, maar vooral met 'het terugvinden van' je geur- en smaakvermogen, want pfieuw, dat lijkt me écht niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Danielle,

  Ik ben ook een tijd mijn reukvermogen kwijt geweest. Ongeveer vier weken. Ik kon bijvoorbeeld makkelijk een halve centimeter Wasabi eten om daar alleen een lichte prikkeling na te voelen. Ik had in die tijd toevallig een behoorlijk vermoeiende bergwandelvakantie gepland en ben daar helemaal van opgeknapt. Door de extreme inspanning en misschien ook de infectie moest ik opeens enorm veel snotteren. Behoorlijk genant maar het leek wel te helpen. Het was alsof de hardnekkige resten van de infectie werden weggespoeld. Iedereen is natuurlijk verschillend en de ene infectie is de andere niet en ik wil je geen valse hoop geven maar een paar fikse (snel) wandelingen in de natuur kunnen in ieder geval nooit kwaad.

  Sterkte!

  Gesina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gesina,
   Dankjewel voor je reactie. Wat fijn dat je je geur & smaak weer terug hebt gekregen! Ik heb het sporten (hardlopen) inderdaad ook weer opgepakt en pas sinds een paar dagen voelt het ook weer goed om dat te doen. En dan is het behoorlijk zweten :-) Ik hoop inderdaad dat ik dan ook dat rotvirus er maar een keer uitzweet en dat het niet permanent beschadigd is. Maar extreem "gesnotterd" heb ik nog niet, wie weet!
   Boswandeling plan ik ook weer eens snel in, hopelijk ruik ik de dennen...;-)
   groetjes
   Daniëlle

   Verwijderen
 4. Wauw Daniëlle wat een boel wisselende emoties door je blogbericht heen! Ten eerste super super rot van je reukvermogen zeg, verschrikkelijk. Wat naar! Ik vind het super goed dat je er zo graag van wil herstellen, ik hoop echt van harte dat dit lukt en dat het een beetje snel lukt.
  Daarnaast vind ik het ontzettend tof dat je een (web)shop gaat openen! Super super gaaf! Ik ben ook blij dat je het met je blog gaat verbinden, dan blijven we goed op de hoogte :). Ik hoop dat je daar ontzettend veel plezier in kan vinden, want wat is het jammer dat je een vervelend jaar hebt gehad op je werk.
  Veel liefs, Sanne

  BeantwoordenVerwijderen