Soda speltbrood (zonder rijzen en kneden)

Jullie kennen dat vast wel; eigenlijk wil je op een zondagochtend een vers broodje voor je ontbijt maar je hebt écht geen zin om eerst te moeten kneden, het deeg laten rijzen en vervolgens weer kneden en nog een keer rijzen voordat je het brood eindelijk in de oven kan zetten. Dan ben je al gauw weer 2 uur verder voordat je het brood ook daadwerkelijk kan eten.

Dit brood is een stuk korter qua bereidingstijd en vereist geen gekneed en het hoeft niet te rijzen. Het is een klein broodje, en ik heb zelf een geëmailleerd pannetje gebruikt omdat ik alleen maar grotere ovenschalen en cakevormen hebt.

Mocht het de eerste keer niet helemaal lukken, experimenteer dan met een andere meelsoort of speel met de oventijd. De ene oven is de ander niet en datzelfde geldt ook voor elk meelsoort. Zelf gebruik ik graag het volkoren speltmeel van de molen (Mulders Pot te Kropswolde, voor de Groningers onder ons: ook te koop bij Jumbo Euroborg in Groningen).



Soda speltbrood
2 cups / 250 gram volkoren speltmeel + extra voor bestuiven
1 tl zout
1 tl baking soda
200 ml plantaardige melk (als je het broodje met zoet beleg gaat gebruiken kun je ook best gezoete gebruiken)
2 el appelazijn

Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng de bloem met het zout en bakingsoda. Meng in een andere kom of maatbeker de plantaardige melk met de azijn en laat even een paar minuten staan.

Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet de plantaardige melk erbij en roer alles rustig door elkaar. Niet teveel roeren, wanneer alles net gemengd is moet je stoppen.

De consistentie moet nog behoorlijk nat zijn, maar er moet wel een beetje vorm in blijven. Is het te nat? Doe er dan nog een beetje meel bij.


Bestuif een werkblad met behoorlijk wat meel. Kiep het broodje voorzichtig op het werkblad en rol in de speltmeel. Het meel eromheen zorgt ervoor dat het ook wat beter te hanteren is en dat je het kun verplaatsen naar een bakvorm zometeen. Wees niet te zuinig met het bestuiven want dit geeft het broodje ook zijn rustieke aanblik en wat teveel is kun je na het bakken er ook nog afkloppen.

Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet het in met bv wat olie. Ik heb een klein emaille pannetje gebruikt zodat de vorm mooi rond en hoog werd. Plaats het deeg in de vorm en snijd met een gekarteld mes een diep kruis in het brood.

Bak in de oven op 190°C voor 50 minuten of tot de korst krokant is en het brood hol klinkt als je erop klopt.



Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

  1. Ziet er prachtig uit! Ik wil ook weer eens zelf proberen brood te maken. Eenvoudige recepten zijn fijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Martine,
      Dankjewel! Ik houd heel erg van vers lekker brood, maar dat vele werk eraan wat minder. Ik hoop dat dit recept je ook bevalt ;-)

      Verwijderen
  2. Ik ben al heel lang van plan om eens soda bread te maken! Ik ben zo benieuwd hoe dat wordt! Krijgt het dezelfde structuur als een gistbrood, of merk je echt verschil?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Selma,
    Nee, de structuur is toch wel een tikje anders al viel het mij 100% mee! Het is wat minder luchtig dan gistbrood, maar het is ook niet een hele harde dikke klomp brood gelukkig :-)
    Laat je het weten wat je er van vond als je het eens uitprobeert?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het brood gemaakt en ging super makkelijk. Het is dat ik geen foto kan plaatsen maar hrt lijkt precies als de foto in de blog. Ik hen er knoflook olie bij gemaakt en mijn vriend en ik hebben genoten. Nu een weekend later weer 1 in de oven.

    Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen