Zoet zure sesam tofu met broccoli en asperges

Het is wat rustiger op Plantaardigheidjes zoals jullie misschien wel hebben gemerkt? Dat heeft een reden, ik ben hard achter de schermen bezig om nieuwe plannen en ideeën uit te werken. Binnenkort meer nieuws daarover! (Cliffhanger! :-))) Ik hoop dat jullie geduld hebben en ondertussen genieten van de vele recepten die al in de afgelopen jaren op Plantaardigheidjes zijn geplaatst.

Uiteraard ben ik nog wel lekker aan het kokkerellen alleen is het momenteel niet zo vernieuwend dat het op mijn blog geplaatst kan worden; vind ik tenminste. Maar gisteren maakte ik dit gerechtje en die wilde ik toch wel erg graag met jullie delen.

Als het weer wat warmer wordt dan krijg ik ook altijd wat meer trek in wat meer exotische gerechten. De zetmeel rijke groentes zoals zoete aardappel en pompoen verdwijnen wat meer naar de achtergrond en rijst, groene groentes gecombineerd met een smaakexplosie krijgen mijn voorkeur.

Ik heb hier een lekkere pikante tofu gecombineerd met broccoli en asperges maar je kan natuurlijk van alles erbij serveren wat je lekker vind: gewokte haricot verts, sugar snaps of paksoi.



Zoet zure sesam tofu met broccoli en asperges 2 personen
1 blok stevige tofu van ongeveer 250 gram
3 el rijstsiroop (je kan ook ahornsiroop gebruiken)
1 el sojasaus
1 el rijstazijn
1/4 tl rode chilivlokken (of meer naar smaak)
½ el tomatenpuree
3 el water
½ el maizena

2 el sesam (naturel, zwart of gemengd)
2 lente-uitjes, in kleine ringetjes

1 kleine broccoli, in kleine roosjes
1 bundel groene asperges, in stukjes van 3 cm

1 cup / 200 gram zilvervliesrijst
peper en zout

Zet het water op voor de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de rijst.
Verwarm de oven voor op 220°C.

Laat de tofu uitlekken en snijd in kleine blokjes.Verspreid ze over een bakplaat die bekleed is met bakpapier en bestrooi met zout en peper.

Plaats in de oven en bak voor een minuut of 30. Hussel ze zo nu en dan om. Tot ze mooi bruin en tegen het krokante aanzitten.

Voeg de volgende ingrediënten in een klein pannetje samen: rijstsiroop, sojasaus, rijstazijn, rode chilivlokken, tomatenpuree, water en de maizena. Roer goed door tot er geen klontjes meer zijn. Verwarm op laag vuur en laat het inkoken tot de gewenste dikte. Let op dat je het niet laat aanbranden.

Stoom de broccoli en de asperges kort gaar. Er moet nog een lekkere bite aanzitten. Koken kan natuurlijk ook, maar dan verlies je een hoop vitamine mee. Bestrooi wanneer het klaar is met zout en wat peper.

Wanneer de tofu krokant is roer je deze door het ingedikte sausje.

Serveer de rijst met hierop de broccoli en asperges. Doe de tofu stukjes in saus erbij en bestrooi met de sesamzaadjes en lente-uitjes.



Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Dat ziet er echt heerlijk uit! En ik moet nog boodschappen gaan doen voor komende week, dus komt meteen op het weekmenu!

    BeantwoordenVerwijderen