Gebakken aubergine gekruid met knoflook, gember en miso

Eigenlijk was dit recept niet voor mijn blog bedoelt; ik had er alleen even snel met mijn mobiel wat foto's van gemaakt voor instagram. Maar het was uiteindelijk toch wel erg lekker en mensen reageerden erg enthousiast nadat ik het plaatste op mijn prive facebook.

De laatste tijd probeer ik met overbodig olie gebruik te minderen; daar voldoet dit gerecht niet aan.. de aubergine zuigt zichzelf vol met de kokosolie. Maar voor één keertje? Het was in ieder geval erg smakelijk.

Lekker met een gebakken groente erbij. Ik kwam weer raapsteeltjes tegen bij de groentewinkel dus die nam ik mee. Ik vind dat zo'n lekkere groente! Maar neem gerust spinazie, snijbiet of misschien zelfs wel boerenkool!




Gebakken aubergine gekruid met knoflook, gember en miso 2 personen
3 aubergines, in stukken gesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 el vers geraspte gember
3 bosuitjes, witte fijngehakt, groene wat grover, gescheiden van elkaar bewaren
1-2 el miso
1 el zwarte rijstazijn
1 el mirin
1 el sojasaus
1-2 el ahornsiroop
(kokos)olie
sesamzaadjes
zout

1 cup zilvervlies rijst voor erbij + stukje kombu
1 bos raapsteeltjes of een andere bos bladgroen + 2 tenen fijngesneden knoflook

Zet de rijst op met wat zout en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking (kook een stukje kombu mee).

Verhit in een grote wok flink wat (kokos)olie en bak in gedeeltes de aubergines aan alle kanten mooi goudbruin en zacht. Leg steeds de porties op wat keukenpapier om het te laten uitlekken.

Meng de zwarte rijstazijn, ahornsiroop, sojasaus en mirin en zet even weg.

In dezelfde wok als waar je de aubergine hebt gebakken weer een klein beetje (kokos)olie verhitten.
Bak hierin de knoflook en gember tot de geur vrij komt. Voeg de miso en het witte gedeelte van de bosui toe en roer even goed door.

Vervolgens het soja-azijn mengsel toevoegen en goed mengen. Doe de aubergines erbij en warm alles al roerend even op,

Ondertussen in een andere pan nogmaals wat olie verhitten, hierin de knoflook en de grofgesneden raapstelen kort roerbakken.

Serveer de aubergine met de rijst en raapsteel. Bestrooi met de groene delen van de bosui en wat sesamzaad.



Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Jaaaaaa! Ik vind het zo leuk dat je dit recept online hebt gezet, want het ziet er echt verrukkelijk uit. Zodra ik weer aubergines heb, ga ik dit zéker maken.

    BeantwoordenVerwijderen