Groente stroganoff

Iedereen is al helemaal in de lente sferen, zeker met zulk prachtig weer als vandaag! Maar de afgelopen dagen vond ik het zo nu en dan nog behoorlijk koud en kreeg ik trek in een robuuste kruidige stroganoff.

Eigenlijk hoort er natuurlijk geen wijn in een stroganoff, maar het maakt de smaken wat dieper en intenser in dit gerecht. Natuurlijk kan de "zure room" in dit gerecht niet ontbreken en heb ik deze gemaakt van silkentofu! Ik ben silken tofu weer een beetje aan het herontdekken. Eerder maakte ik er voornamelijk toetjes en taarten mee, maar ik zie nu ook de andere mogelijkheden met dit zijden goedje. Dit is alvast een recept!

Het is voor veel personen of meerdere dagen. En eigenlijk kun je deze het beste de dag van te voren maken want de smaken komen nog veel mooier naar voren wanneer ze lekker hebben kunnen trekken.

Je kan het serveren met pasta, zoals ik hier heb gedaan, maar ook met krokante aardappeltjes uit de oven en natuurlijk rijst.
Groente stroganoff 4-6 personen
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes (ongeveer 3 á 4 cup)
2 rode paprika's in stukjes (ongeveer 3 cup)
3 kleine uien, of 1 grote, in stukjes (ongeveer 1½ cup)
2 bakken champignons à 250 gram, in plakjes (ongeveer 4 cup)
2 wortelen, in stukjes (ongeveer 1 cup
1 courgette, in kwart plakjes
1 el zoete paprika poeder
1 tl gerookte paprika poeder (of meer naar smaak)
1 tl zout
1 el gedroogde wilde venkel
1 cup rode wijn
1 blik of pakje tomatenstukjes
1 pakje silkentofu
citroensap van een halve citroen
1 el miso
plantaardige olie
Peper & Zout

In een diepe pan een klein beetje olie verhitten, bak de ui hierin samen met de zoete paprika poeder en wilde venkelpoeder voor een minuut of 5.

Voeg de wortelen toe en doe de deksel op de pan. Roer zo nu en dan, wordt het te droog voeg dan wat water doe.

Na 5 minuten de gerookte paprika, wijn en champignons toevoegen. Even goed doorroeren en weer 5 minuutjes laten sudderen.

Doe vervolgens de bloemkool en de courgette erbij in de pan, weer goed roeren en nogmaals 5 minuten laten koken.

Daarna de paprika stukjes en het blik/pakje tomatenstukjes. Goed omroeren en laten sudderen tot de groentes beetgaar zijn.

Neem wat vocht uit de pan en meng dit met de miso  tot een glad papje en voeg weer toe aan de pan (als je de miso rechtstreeks in de pan erbij doet dan houd je allerlei stukjes nu kun je het mooi gladmengen).

Met de staafmixer blender je de tofu samen met het citroensap tot een gladde room. Voeg toe aan de pan.

Ikzelf ga altijd 1 à 2 keer met de staafmixer door de pan om zo een wat dikkere, minder waterige substantie te krijgen. Proef en breng op smaak met peper (en zout indien nodig).

Dien op met pasta naar keus, krokante aardappeltjes of rijst.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten