Seitan Merguez worstjes

Altijd als ik bij Le Souk in Groningen kom dan krijg ik trek in merguez worstjes. De zalige geur van pittige kruiden en als die mooie gerechtjes in die bakken. Maar echt fijne pittige worstjes zijn nog niet te vinden als kant en klaar vlees vervanger dus ging ik zelf aan de slag! En met succes. Ze waren heerlijk pittig met een zoete toon erin. De volgende dag hebben we de worstjes die over waren opgebakken en op een stokbroodjes gedaan, dat was ook ouderwets lekker.
Deze worstjes passen natuurlijk ook uitstekend bij gekruide couscous met geroosterde groentjes ernaast.

Dit keer had ik een parelgort - linzen salade erbij gemaakt  die ik op smaak heb gebracht met een dressing van ahornsiroop, citroensap en wat zout. En deze bestrooid met walnoten, cranberries en de vegan geheitkaas van Charly's All is Fair.
Daarnaast een yoghurt saus (Provamel ongezoet) met knoflook en komkommer en heerlijk Libanees platbrood en de baba ganoush van Sabra.


Seitan Merguez worstjes

1 cup tarwe gluten
1⁄4 cup edelgist
3 el tapioca meel (te vinden bij bijvoorbeeld de toko Amazing Oriental)
2 tl gerookte paprika poeder
1 tl gemalen venkelzaad
¾ tl knoflookpoeder
¾ tl uienpoeder
½ tl hele venkelzaadjes
½ tl gedroogde chilivlokken
½ tl cayennepoeder
½ tl zout
¼ kaneel
¼ komijn
¼ tl zwarte peper
¾ cup water
2 el ketchup
2 el olijfolie
1 el sojasaus
1-2 tl harissa
2 kleine tenen knoflook, geperst


Verwarm de oven voor op 180 °C.

In een schaal het volgende mengen: tarwe gluten, edelgist, tapioca meel en de kruiden.

In een ander schaaltje het water, de ketchup, olie, sojasaus, harissa en verse knoflook mengen.Voeg dit toe aan de droge ingrediënten in de andere schaal, goed roeren.

Kneed voor enige tijd en deel door de helft. Deel dit ook weer totdat je ongeveer 8 delen hebt. Rol hier kleine dunne worstjes van. Pak ze in met aluminiumfolie en draai beide uiteindes dicht (zoals een toffee).

Leg ze in een ovenschaal met een laagje water van ongeveer 0,5 cm en dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten, draai halverwege de tijd de worsten om.

Daarna uit de folie pakken en af laten koelen. Voor gebruik moeten de worsten eerst 1 tot 2 uur opstijven in de koeling. Als je ze invriest kun je ze wel een maand bewaren.

Als je ze gaat gebruiken even opbakken in de pan met wat olijfolie zodat de worstjes mooi bruinen aan alle kanten.




Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Toen ik nog vlees at was ik zo'n fan van merguez! Ik zou deze héél graag eens proberen, maar het zou mijn eerste experiment met tarwegluten worden (ik heb nog nooit zelf seitan gemaakt). Dit klinkt wel érg doenbaar én heerlijk, misschien toch eens proberen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb deze al meerdere keren gemaakt, maar dan zonder de tapioca meel omdat ik dat niet in mijn voorraadkast heb, ook dan blijven de worstjes goed van smaak en structuur, ze zijn heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen