Kookboek: Vlees is dood, lang leve groente


Onlangs verscheen er wederom een Nederlandstalig plantaardig boek! Vlees is dood, lang leve Groente van Robin Schaper. Geweldig dat er steeds meer Nederlandse boeken op de markt komen, en ook leuk dat het zulke verschillende boeken zijn.
Vlees is dood, lang leve groente is geen standaard kookboek. De nadruk ligt denk ik zelfs meer op de eerste helft van het boek: hierin wordt uitgelegd waarom je vlees beter niet kan eten, en waarom producten van plantaardige oorsprong juist wel. Alle redenen die vleeseters vaak aandragen om toch maar vlees te kunnen eten worden onder uitgehaald en het tegendeel wetenschappelijk bewezen.

Het is allemaal in hele heldere taal geschreven, niet te wetenschappelijk en alles wordt verduidelijkt door simpele grafieken en statistieken.

De recepten zijn uitstekend voor Nederlandse gezinnen die van de buitenlandse keuken houden. Ze deden mij een beetje denken aan de Knorr wereldgerechten, maar dan gezond en zonder pakjes en zakjes. Prima dus om mensen te laten zien dat bekende gerechten ook goed vegan gegeten kunnen worden!

Het zijn wel alleen hoofdgerechten, 30 stuks. Helaas geen ontbijt tips en korte ideetjes voor desserts.

Wat heb ik uit het boek gemaakt?


Jambalaya, p128
Een lekker rijstgerecht met veel courgette en "kipstuckjes".
Dit was echt verrukkelijk! Maar heel veel. Ik ben gewend om te koken voor 2 personen, wij zijn grote eters dus kunnen makkelijk recepten aan die vaak voor 4 personen bedoelt zijn, maar dit gerecht? Ik had twee enorme wokpannen nodig :-)) We hebben een behoorlijk bord op de avond zelf gegeten, en daarna hebben wij beide er nog twee dagen mee geluncht!


Pittige kokosgroente, p 134
Erg makkelijk en toch smakelijk. Snijbonen, met Thaise groentes en tofu roerbakreepjes. Ook dit was erg veel en kon ik de volgende dag als grote lunch ook weer meenemen. Niet een van de meest bijzondere curry's die ik heb gegeten, maar zeker niet slecht! Makkelijk voor door-de-weeks. Je kan het zo pittig maken als je zelf wil natuurlijk. In plaats van 1 theelepel rode currykruiden op zo'n grote hoeveelheid groentes heb ik er 2 gedaan.

Vlees is dood, lang leve groente
Robin Schaper
Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Super leuk om te lezen Daniëlle!
    Ik heb het boek ook gelezen en ik was er helemaal weg van. Precies hoe jij het hier hebt omschreven, al had ik het zelf niet zo omschreven. Gewoon heel fijn om alle informatie bij elkaar te hebben en ook compleet naar mijn idee. Alles inderdaad heel toegankelijk, ook door die grafieken (vind het toch makkelijk om het op die manier te snappen). En tof dat er met het standpunt van de vleeseter rekening wordt gehouden, zo voelt deze zich wellicht niet zo aangevallen of verbetert (want ik heb het idee dat vleeseters zich wel aangevallen kunnen voelen door een vegetariër of veganist), maar uiteindelijk blijkt toch wel dat vlees (en vis en andere dierlijke producten) weglaten het beste is!
    Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ja, het is een fijn boek om ook uit te lenen aan mensen die geïnteresseerd zijn. Geen zwaar wetenschappelijk werk, en toegankelijke recepten.
      xx

      Verwijderen
  2. Ik wil graag op je lijstje staan voor de uitleen Danielle, lijkt me interessant en de gerechten zien er superlekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik er aan denk neem ik het direct voor je mee maandag ;-)
      Ook al ben je er dan misschien niet (wat lopen we elkaar vaak mis de laatste tijd!, maar dan ligt het er vast ;-))
      xx

      Verwijderen