Groningen: Restaurant Smaeck


Het is al weer even geleden dat we hebben gegeten bij Smaeck, een vrij nieuw restaurant in Groningen. Helaas werd ik ziek en had ik even geen puf en energie om te bloggen. Gelukkig zijn foto's geduldig en bederven ze niet dus hierbij alsnog een blogje over onze geweldige eetervaring bij Smaeck!

We hadden een leuke groupon deal voor maar liefst 6 gangen! Ik was dat tijdens het eten zelf even vergeten en ik verwonderde mij over het aantal gangen, telkens werd er weer iets moois op tafel gezet.
Ze hebben een wijnarrangement, dat zou betekenen bij elke gang een andere wijn. Je kan je voorstellen dat ik op een gegeven moment ben overgestapt op halve glaasjes.

Smaeck is een Scandinavisch ingericht restaurant met blank hout en mooie stijlvolle, niet te drukke accessoires. Jammer zijn de schapenvachten op de stoelen en koeienhuis waar je met je voeten op rust, maar in principe is dat natuurlijk niet anders dan leren bekleding waar je vaak in een restaurant op zit.

De eigenaar van Smaeck is chef kok André Hayasaki die in de leer is geweest bij diverse buitenlandse topchefs. Zijn kookkunsten zijn in de stijl van de nordic cuisine, maar met invloeden uit Japan, maar ook zeker andere werelddelen. En dat vind ik eigenlijk erg fijn, een chef kok die niet bang is om soja te gebruiken! Hier wordt gewoon tofu en miso op een verfijnde manier gebruikt.

Smaeck is geen vegan of zelfs vegetarisch restaurant, integendeel. Ik twijfelde eerst nog even of ik wel naar een restaurant wilde gaan waar vlees zo'n prominente rol speelt. Maar als je aangeeft van te voren bij de reservering dat je het graag vegan wenst dan zetten ze iets prachtigs op tafel!

Wat hebben we gekregen?
Ik ben heel erg blij dat ik alles genoteerd heb in mijn telefoon terwijl aan tafel werd vertelt wat er allemaal op ons bordje lag. Ik had dat met al die wijn, en zeker nu na langere tijd echt niet kunnen onthouden.

Amuse:
Gerookte pruimen compote met hazelnootkruim


Gerecht 1:
Gort op smaak gebracht met miso, gepofte granen en gort, iets dat werd benoemd als "green weed" en gerookte pruim. Dat laatste gaf er een hele aparte bacon-achtige smaak sensatie aan. Als ik moest kiezen uit alle gerechten dan is dit hoogstwaarschijnlijk mijn favoriet. (en dat servies!! wow!)
Wijn: La Boheme van Domaine de La Senechalière / Marc Pesnot


Gerecht 2:
Diverse manieren knolselderij: rauw & lang gegaard en een knolselderij bouillon
Erbij hazelnoot kruim en gewelde rozijntjes
Wijn: Trebbiano d'Abruzzo Francesco CirelliGerecht 3:
Ratatouille aubergine baby artichoke (dit vond ik het minst speciale gerecht)
Wijn: Morellino di scansano Antonio Camillo

  


Gerecht 4:
La Ratte aardappelen met een eetbare klei. Normaal gesproken wordt dit met lactose gedaan, maar nu is er een papje gemaakt met zetmeel. Erbij kweepeergelei, een knoflook creme en een tofucreme en ik vermoed dat er quinoa bij ligt.
Wijn: Domaine de Rapatel La Petite Signature Rouge


Gerecht 5:
Mijn tweede favoriet! Riso op smaak gebracht met miso, een creme van aardperen, wortel creme met gember, eryngii (koningsoesterzwam) , schorseneer en gebrande prei.
Wijn: Ramblis Del Arco Rafa Bernabé


Gerecht 6:
Het dessert was chocolade crumble, kalamamchi sorbet, bietjes en takjes venkel.
Wijn: Macvin du Jura Domaine Des Cavarodes

  

Erna nog met een kopje thee lekker na zitten kletsen. Keuze uit wel 12 smaakjes thee van Mr.Jones!

Absolute aanrader, zorg alleen wel voor een goed gevulde portemonnee, want goedkoop is het niet. Ga uit van dure wijnen van rond de 7 euro per glas, maar ook de halve glazen zijn zeer goed gevuld.

Fijn dat we weer een mooie plekje bij is gekomen in Groningen.

Smaeck
www.smaeckgroningen.nl
Oude Boteringestraat
89712GH Groningen
tel.050730354
Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Hele leuke review!! Weer helemaal zin om daar nog eens te eten. Jammer dat het kerstdiner niet door kon gaan. Het is zo'n fantastische smaakbeleving dat iedereen het eens mee zou moeten maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, weer even herbeleven van alle gerechten door jou verslag! Hoop dat we het nog eens in de herhaling gaan doen!

    BeantwoordenVerwijderen