Kookboek: Vegan Love Story


Ik had het niet zien aankomen: de publicatie van het boek Vegan Love Story; Hiltl and Tibits: The Cookbook, maar ineens was het er! Ik werd direct verliefd op de kaft, en ondanks dat het toch een wat duurder boek is meteen aangeschaft.  Het boek is van prachtige kwaliteit met mooie sfeervolle foto's en een harde kaft. Dat viel al niet tegen!

Mijn eerste indruk van het boek was dat het een beetje onpersoonlijk was, maar dat komt met name omdat de uitleg van het hoe en waarom van dit boek aan het einde zit. Hiltl en Tibits zijn beide vegetarische restaurants die elk een filiaal hebben in Zurich. Beide restaurantfamilies hebben hun krachten gebundeld in dit mooie geheel vegan kookboek. Ze geven aan dat de vraag naar vegan gerechten stijgt en dat ze willen laten zien dat vegan eten ook op een goed niveau kan plaatsvinden en dat het ook zeer smaakvol is. Toch mis ik een beetje een persoonlijke touch, maar het draait natuurlijk om de recepten.

Het boek is als volgt ingedeeld:
Starters, appetizers and soups
Salads
Hot dishes
Desserts
Breakfast and drinks
Basic recipes
Hiltl and tibits: The Story

Bij de meeste recepten kom je een tip tegen over variatie, vervanging of waar je het bij kan serveren, dat is erg handig. Het boek is echt heel mooi vormgegeven: 1 recept per pagina, en een pagina grote foto ertegenover. Behalve bij de basisrecepten, maar goed we weten allemaal wel hoe aardappelpuree eruit ziet :) De index is erg praktisch ingedeeld.

Uiteraard heb ik er ook uit gekookt! Wat heb ik gemaakt?


Lentil Stew, p96
Het gerecht wat ook op de voorkant prijkt van het boek. Het is een stoof van linzen en peertjes gekookt in rode wijn en azijn, afgemaakt met krokant gebakken gerookte tofu. Dit was echt zalig! Een van de lekkerste gerechten die ik heb gegeten de laatste tijd. Het recept vergeet wel te melden wat je met de ui moet doen voordat je deze glazig bakt in de pan (zullen er echt mensen zijn die een hele ui ongeschild in de pan gooien? Nee toch?).
Eerste avond hebben we dit gegeten met een salade ernaast. De dag erna was het misschien nog wel lekkerder en hebben we er gebakken aardappeltjes en gebakken paddenstoelen bij gegeten, zalig!Spices Chocolate Cake, p149
Over dit gerecht twijfelde ik een beetje. Zo erg dat ik het zelfs aan mijn collega's heb laten proeven om een mening te vormen. Het oordeel: goed vertellen wat je gaat eten en niet een enorme chocolade smaak verwachten. Deze cake is namelijk gekruid met garam massala! 
Tijdens het maken twijfelde ik: zal ik de garam massala doen, of toch de five spice kruiden die als alternatief werden gemeld. Ik ging voor het originele recept, maar besloot wel maar 1 eetlepel te doen in plaats van 2.
En de cake is kruidig, en niet een hele gewone smaak. De een doet het denken aan een kerstsfeertje, een ander denkt aan een bord curry :-) Ook over de structuur waren de meningen verdeeld; het ging van "Lekkere structuur heeft het zeker!" tot "wel een beetje droog". Dat laatste kan komen omdat diegene met name mijn baksels gewend is en ik erg van wat "vochtiger" cake houd. Ikzelf vond het niet superlekker, maar wel fascinerend. Ik at het niet met tegenzin, maar kon het ook niet bij 1 hapje houden. En zeker met een toef sojaslagroom toch wel erg lekker. Volgende keer ga ik variëren met andere kruiden.Kale and Rutagaba Salad, p59
Tomato Pesto, p210
De salade was niet helemaal mijn dingetje, maar dat komt geheel ook voor mijn eigen rekening: rutagaba even snel opzoeken op je mobieltje terwijl je onderweg bent naar een Duitse supermarkt en dan niet doorhebben dat koolraap en koolrabi niet hetzelfde is (en in het Duits gokken wat wat is) of elkaar kunnen vervangen. Met als gevolg dat de korte blancheertijd voor de door mij gekochte koolrabi veel te kort was en de smaken niet bij elkaar paste. De dressing van deze salade was echter heel erg verrassend; deze was op basis van de tomaten pesto in het boek. Die is echt heel erg lekker! Geen aparte foto van gemaakt, maar zeker een blijvertje.Lemongrass and Coconut soup, p32
Een niet hele spannende variatie op de traditionele Tom Kha Gai soep uit Thailand. Het enige ingrediënt wat ik niet kende, maar ook niet heb kunnen vinden op de dag dat ik besloot het te maken was galangal. Daarvoor moet je echt naar de toko. Verder een hele lekkere smaakvolle soep die erg makkelijk te maken is.
En zo lastig mooi op de foto te zetten natuurlijk: de mooie gebakken stukjes oesterzwam en contrasterende stukjes tomaat zinken uiteraard direct naar de bodem. Volgende keer een ondiep bord nemen, dat is beter.


Al met al een zalig boek! Vegan gerechten op een hoog niveau, dat is wat ik graag zie. Weg uit de alternatieve, stoffige hoek en het peultjes imago (begrijp mij niet verkeerd, ik ben gek op peulen!), maar hip, modern, restaurantwaardige gerechten. Aanrader!

Vegan Love Story.


Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

 1. Ziet er een prachtig boek uit, maar de gerechten spreken mij toch niet meteen aan op het eerste zicht... Vooral die garam masalacake lijkt me raar, haha :D ik zou ook niet goed weten wat ik ervan moest denken...

  Blij dat jij er toch gelukkig mee bent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het juist wel spannend, weer eens andere kruiden te gebruiken. Daagt uit om anders te kijken naar de traditionele gebruiken en recepten.

   Verwijderen
 2. Lijkt me een ontzettend mooi boek. Vraag: zijn het met name recepten met veel ingrediënten en lange bereidingstijden, of valt dat mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog even extra door het boek gebladerd, maar ik vind de bereidingstijden juist erg meevallen! Ook qua ingrediënten hoeveelheden eigenlijk wel. Helaas geen inkijk exemplaar te vinden zo bij amazon, anders had je even kunnen spieken.

   Verwijderen