Engelse tempeh pie met bier

Ik had toch zo'n trek in een lekkere Engelse meat pie, maar dan zonder meat natuurlijk! Oftewel ik had trek in de hartige smaak van de saus in combinatie met knapperig gebakken deeg. Dat is natuulijk prima vegan te maken. Oorspronkelijk zou het dan met guinness moeten, maar de meeste Ierse bieren zijn helaas niet vegan (lees er *hier* meer over). De meeste Belgische bieren overigens wel; en alhoewel sommige het erg zonde vinden om dat te gebruiken in gerechten ( :-)) paste het Kasteelbiertje hier prima in!

Het is een heerlijk hartige "stoof" geworden met een rooktintje (indien je gerookte tofu en tempeh gebruikt), zoet en wat bittere tonen van het bier.

De volgende dag (ik had veel te veel gemaakt) was het zelfs nog lekkerder, dan hebben de smaken er even goed ingetrokken. Ik heb twee kleine ovenschaaltjes gebruikt en 1 grotere. Je kan zelf variëren, het gaat niet om het garen van de inhoud, maar het knapperig maken van het bladerdeeg in dit recept.

Ik heb Tante Fanny bladerdeeg gebruikt, dat zijn grotere vellen (en is vegan), maar je kan ook bij de natuurwinkel kijken voor de kleinere vellen als je dat makkelijker of prettiger vindt. Ik vind zelf de smaak van Tante Fanny ook nog eens erg lekker.

Je kan de schaaltjes helemaal bekleden met bladerdeeg (heb ik gedaan, dan is het de volgende dag lekkerder), maar ook alleen een "dekseltje" erop doen.



Engelse tempeh pie met bier  4-6 pers.
4 kleine uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 pakjes (gerookte) tempeh van De Hobbit, grof verkruimeld
400 gr champignons, in plakjes
2 tl (vegan) worcestershiresaus, bijvoorbeeld Biona
3 -4 tl sojasaus of tamari
½ blokje rooktofu, in stukjes
1 cup kasteelbier
1 cup uien- of paddenstoelenbouillon
1/4 cup rozijnen
2 el bruine suiker
1 el bloem
1/4 cup koud water
handje gesnipperde peterselie
Bladerdeeg (vegan), hoeveelheid afhankelijk van vorm ovenschaaltjes. Ik heb voor 6 porties 2 rollen gebruikt van Tante Fanny en zowel de bodem als de bovenkant bedekt.
plantaardige olie
versgemalen zwarte peper & zout

In een grote pan wat olie verhitten. Hierin de uien bakken tot ze bruin beginnen te verkleuren (neem hier even de tijd voor). Voeg dan de knoflook, (gerookte) tempeh, en champignons toe en roer goed om.
Doe vervolgens de worcestershiresaus en sojasaus erbij, goed roeren. Wanneer de champignons geslonken zijn en bruin worden doe je vervolgens het bier en de bouillon en de gerookte tofu erbij samen met de rozijntjes, en bruine suiker. Opwarmen en even laten sudderen, zo'n 5-10 minuten.

Meng een papje van de bloem en het koude water. Voeg toe aan het tempeh mengsel en roer goed om. Laat de saus indikken zodat het een mooie dikke saus wordt. Proef goed en meng er flink wat versgemalen peper door. Wees hier niet zuinig mee. Voeg eventueel extra zout, worcestershiresaus of sojasaus toe. Meng de gehakte peterselie erdoor.

Verwarm de oven voor op 180C.

Bekleed (een) ovenvorm(pjes) met bladerdeeg en houdt wat over om de vormen te bedekken. Verdeel het tempeh mengsel over de vormen. Dek af met bladerdeeg.

Zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten, tot de bladerdeeg mooi bruin en krokant is.

Serveersuggestie: gebakken aardappeltjes en in kasteelbier gekarameliseerde witlof.




Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

  1. Jeetje dat ziet er lekker uit. Dat ga ik ook een keertje proberen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Min vriend zit in de transitie naar vegan eten (hij wil het echt proberen :) Dit lijkt me dus een goed recept voor een wennende vegan toch??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Maar zorg dan wel dat je echt de tempeh van De Hobbit kan bemachtigen, die is veel toegankelijker dan de andere tempeh soorten. Succes :-)

      Verwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit! Zou dit ook met alleen rooktofu kunnen? En wat is kasteelbier? Zou ik het ook met gewoon (Alfa) pils kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen