Gierstsalade met courgette-tahin dressing


Wat een lekkere dressing! Ik zag ergens in een boek (vraag mij echt niet meer welke, ik heb er inmiddels zoveel) dat men een courgette gebruikt als basis voor een romige dressing. Geweldig idee toch! Hier is het op smaak gebracht met tahin, knoflook en wat pittige kruiden. Ik heb chipotle gebruikt (what else?) maar aangezien dat niet zo makkelijk voor handen is kun je ook gewoon chilipoeder of cayennepeper gebruiken.

De dressing kun je natuurlijk voor allerlei salades gebruiken, of om rauwkost in te dippen. Hier heb ik het over een op het Midden-Oosten geïnspireerde salade gedaan. En dat paste eigenlijk perfect! Tahin en falafel combineren sowieso natuurlijk goed.

Geen gierst? Gebruik dan couscous of bulgur (kijk dan op de verpakking voor de juiste bereidingswijze.) Ik vind gierst een erg leuk product. Het is behoorlijk voedzaam en het is al een enorm oud graan (al in gebruik ver voor 8000 v Chr!). Het is rijk aan magnesium en fosfor en daarnaast een hele rij anti-oxidanten. Tijd voor een comeback van gierst dus :-)


Gierstsalade met courgette-tahin dressing 2 pers
courgette-tahin dressing:
2 cup in kleine stukjes gesneden courgette
2 el tahin
sap van ½ citroen
2 teentjes knoflook, gepeld
1 el agave siroop
1/4-1/2 tl chilipoeder of chipotlepoeder
1/4-1/2 tl zout
1/4 cup zonnebloempitten (10 min geweekt in kokend heet water)
1/4 cup water
peper naar smaak

Meng alle ingrediënten met een staafmixer tot een gladde dikke saus. Voeg eventueel meer water toe als je de dressing wat dunner wenst. Breng op smaak met peper. Zet in de koeling tot je het gaat gebruiken. In de koeling, afgesloten een paar dagen houdbaar.

salade:
1 cup gierst
1 bouillonblokje (bv uienbouillon of paddenstoelenbouillon)
2 cup kokendheet water
1 ui, in stukjes
1 knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 courgette, in kleine stukjes
1/2 tl komijnpoeder
handjevol platte peterselie (+ eventueel wat ter garnering)
sap van ½ citroen
falafel balletjes
babyspinazie of babyboerenkool (AH), hoeveelheid naar wens
plantaardige olie

In een diepe pan wat olie verhitten. Hierin de gierst roosteren tot ze beginnen te knappen/opspringen.
Voeg dan het hete water toe en het bouillonblokje. Kook op zacht vuur ongeveer 20 minuten. Wel goed in de gaten houden, het kan zijn dat het al eerder opdroogt. Wanneer de gierst droog is, even "opfluffen" met een vork en kort laten uitstomen.

Ondertussen in een koekenpan wat olie verhitten en hierin de ui en knoflook zacht en glazig bakken. 

In een ander pannetje zet je de falafel balletjes alvast op. 

Voeg de courgette en de paprika toe aan het uien-knoflookmengsel en zet het vuur wat hoger. Al roerend bakken tot het begint te verkleuren. Voeg de ½ tl komijn toe en roer goed om. 
Doe vervolgens de gierst erbij in de pan en roer even om. Meng de fijngehakte peterselie erdoor en besprenkel met het citroensap.

Verdeel wat sla over 2 borden met eroverheen de gierstsalade. Beleg met de falafelballetjes en besprenkel rijkelijk met de courgette dressing.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. leuk recept, ik maak al langer geregeld zo een olie-vrije pesto: 1 cup courgette, halve cup zonnebloempitjes, citroensap, basilicum en gistvlokken, njam!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt ook als een geweldig idee! Ga ik eens mee aan de slag, leuk :-)

      Verwijderen
  2. We hebben dit vandaag gegeten en het was heerlijk !!! Terecht in de Allerhande beland :D

    BeantwoordenVerwijderen