Fruittaartjes met plantaardige kwark


Wow wat een uitvinding: een hele simpele manier om dikke kwarkachtige yoghurt te krijgen door simpelweg provamel yoghurt uit te laten lekken in een dunne doek! Ik wist dat je er een soort hangop van kon maken, maar dat het zo mooi zou indikken dat had ik niet verwacht. Zo simpel en eenvoudig. Het enige is dat je een dag van te voren even moet bedenken dat je het de volgende dag wil gebruiken. Maar geen gedoe met weken van noten, zuurtjes toevoegen etc.

Er borrelen nu allerlei mogelijkheden in mijn hoofd op wat ik er allemaal mee wil maken (kruidencreme voor op een stokbroodje! allerlei toetjes etc) maar eerst wilde ik dit taartje proberen. Ik wilde een dessert maken zonder geparaffineerde suiker, en ik had daarnaast allerlei leuke vruchtjes gekocht bij De Gezonde Apotheker: kiwai en pepino!

Beide kende ik niet, de een zijn kiwibessen: leuke kleine vruchtjes die je niet hoeft te schillen maar zo kan eten; van binnen zijn het net mini-kiwi's! Als je ze langer laat liggen dan worden ze nog smaakvoller. Gelukkig heb ik nog een half doosje, dus die laat ik even voor wat ze zijn. De ander, pepino zit tussen een peer en een meloen in. Een lekkere frisse vrucht die neigt naar meloen, en een tinteling in de mond alsof het een tomaat is (het is een vrucht uit de nachtschadefamilie, zal dat de oorzaak zijn?).


Fruittaartjes met plantaardige kwark (2 kleine taartjes)
1 cup dadels zonder pit (ik heb 7-8 dikke medjooldadels gebruikt
1 cup amandelen
1 pak provamel, plantaardige alternatief voor yoghurt, ongezoet (of met smaakje,varieer naar wens :-)
vers fruit

24 uur van te voren:
Doe de provamel in een dunne doek (gebruik bijvoorbeeld "kaasdoek", hele dunnen ongebleekte katoen van de stoffenwinkel, of een hele dunne witte theedoek). Wikkel & knoop de uiteindes van het doek om een stokje en hang deze in een bak/schaal zodat het vocht kan uitlekken.
Uiteindelijk houd je bijna 1 cup dikke, niet vloeibare, yoghurt over en is er 1 cup vocht uitgelekt.

Maal in de blender de dadels en amandelen fijn. De massa moet smeuïg worden, maar het hoeft niet perse helemaal fijn te worden. Verdeel de massa over twee kleine taartvormpjes van maximaal 15 cm. Druk goed aan.
Verdeel de dik geworden kwarkachtige provamel yoghurt over de twee vormpjes en zet in de koeling voor minimaal 1 uur, tot je het wil serveren. (tip: leg een beetje bakpapier onderin het vormpje, dan krijg je het taartje ook nog van de bodem af, dat heb ik duidelijk niet gedaan ;-)).

Snijd het fruit wanneer je de taartjes wil serveren en verdeel over de taartjes. Wil het zoeter? Besprenkel dan met ahornsiroop, kokosbloesemsiroop of agavesiroop. Versier eventueel met kokosrasp.




Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Wow, dat ziet er heerlijk uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige taartjes! Doe je nog wat met het vocht? Ik weet niet wat er mee kan, dus gaf ik het maar aan de groenteplanten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had de hoop dat het zo vol met eiwitten van de sojabonen zou zitten dat ik het als "aquafaba" zou kunnen gebruiken en meringue mee kon maken, maar helaas. Tot nu toe weggegooid. Denk je dat het goed is voor planten?

      Verwijderen