Fruittaartjes met plantaardige kwark
Wow wat een uitvinding: een hele simpele manier om dikke kwarkachtige yoghurt te krijgen door simpelweg provamel yoghurt uit te laten lekken in een dunne doek! Ik wist dat je er een soort hangop van kon maken, maar dat het zo mooi zou indikken dat had ik niet verwacht. Zo simpel en eenvoudig. Het enige is dat je een dag van te voren even moet bedenken dat je het de volgende dag wil gebruiken. Maar geen gedoe met weken van noten, zuurtjes toevoegen etc.
Er borrelen nu allerlei mogelijkheden in mijn hoofd op wat ik er allemaal mee wil maken (kruidencreme voor op een stokbroodje! allerlei toetjes etc) maar eerst wilde ik dit taartje proberen. Ik wilde een dessert maken zonder geparaffineerde suiker, en ik had daarnaast allerlei leuke vruchtjes gekocht bij De Gezonde Apotheker: kiwai en pepino!
Beide kende ik niet, de een zijn kiwibessen: leuke kleine vruchtjes die je niet hoeft te schillen maar zo kan eten; van binnen zijn het net mini-kiwi's! Als je ze langer laat liggen dan worden ze nog smaakvoller. Gelukkig heb ik nog een half doosje, dus die laat ik even voor wat ze zijn. De ander, pepino zit tussen een peer en een meloen in. Een lekkere frisse vrucht die neigt naar meloen, en een tinteling in de mond alsof het een tomaat is (het is een vrucht uit de nachtschadefamilie, zal dat de oorzaak zijn?).
Fruittaartjes met plantaardige kwark (2 kleine taartjes)
1 cup dadels zonder pit (ik heb 7-8 dikke medjooldadels gebruikt
1 cup amandelen
1 pak provamel, plantaardige alternatief voor yoghurt, ongezoet (of met smaakje,varieer naar wens :-)
vers fruit
24 uur van te voren:
Doe de provamel in een dunne doek (gebruik bijvoorbeeld "kaasdoek", hele dunnen ongebleekte katoen van de stoffenwinkel, of een hele dunne witte theedoek). Wikkel & knoop de uiteindes van het doek om een stokje en hang deze in een bak/schaal zodat het vocht kan uitlekken.
Uiteindelijk houd je bijna 1 cup dikke, niet vloeibare, yoghurt over en is er 1 cup vocht uitgelekt.
Maal in de blender de dadels en amandelen fijn. De massa moet smeuïg worden, maar het hoeft niet perse helemaal fijn te worden. Verdeel de massa over twee kleine taartvormpjes van maximaal 15 cm. Druk goed aan.
Verdeel de dik geworden kwarkachtige provamel yoghurt over de twee vormpjes en zet in de koeling voor minimaal 1 uur, tot je het wil serveren. (tip: leg een beetje bakpapier onderin het vormpje, dan krijg je het taartje ook nog van de bodem af, dat heb ik duidelijk niet gedaan ;-)).
Snijd het fruit wanneer je de taartjes wil serveren en verdeel over de taartjes. Wil het zoeter? Besprenkel dan met ahornsiroop, kokosbloesemsiroop of agavesiroop. Versier eventueel met kokosrasp.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Wow, dat ziet er heerlijk uit!!
BeantwoordenVerwijderenPrachtige taartjes! Doe je nog wat met het vocht? Ik weet niet wat er mee kan, dus gaf ik het maar aan de groenteplanten.
BeantwoordenVerwijderenIk had de hoop dat het zo vol met eiwitten van de sojabonen zou zitten dat ik het als "aquafaba" zou kunnen gebruiken en meringue mee kon maken, maar helaas. Tot nu toe weggegooid. Denk je dat het goed is voor planten?
Verwijderen