Open lasagne met tomaten en kruidenolie


Supersimpel, maar het ziet er ontzettend feestelijk en fleurig uit. Het liefste had ik ook groene tomaten gebruikt, en gele. Maar helaas die vind je die nog niet in groot formaat hier in Nederland (ten minste niet waar ik verblijf, alleen de kleine tomaatjes zie je in verschillende kleuren te koop). In plaats daarvan heb ik ontzettend lekkere Cuore di Bue tomaten gebruikt, liever hele lekkere dan alleen maar mooie tomaten, toch?

Je kan dit gerecht als voorgerecht, of als bijgerecht gebruikt. Of als lunch natuurlijk!

Het is belangrijke mooie verse kruiden en een hele goede olijfolie te gebruiken, want dat zijn je smaakmakers, naast de heerlijke rijpe tomaten. Ik heb er heerlijk olijvenzout overheen gestrooid, dat past er perfect bij. Varieer gerust, je kan natuurlijk ook zwarte olijfjes in schijfjes snijden en die erbij serveren.



Open lasagne met tomaten en kruidenolie, 2 pers
4 lasagna verde bladeren (gedroogd)
3-4 ontzettend rijpe tomaten van goede kwaliteit (denk aan bv Coeur de Boeuf, Cuore di Bue)

1 el fijngehakte verse oregano
½ el verse tijmblaadjes
1 el fijngehakte basilicum blaadjes
snufje gedroogde wilde venkel (optioneel)
1 klein teentje knoflook
2-3 el extra vergine olijfolie
snuf zeezout

handje pijnboompitjes
olijfzout (optioneel)

Hak de verse kruiden fijn samen met de knoflook. Vermeng met de olijfolie en doe er een snufje zout bij. Goed roeren en even wegzetten tot je het gaat gebruiken, dan trekken de smaken er mooi in (maar niet langer dan 15-20 minuten).

Zet een pan met water op en breng aan de kook.
Snijd ondertussen de tomaten in mooie dunne plakken. Kook de lasagna vellen 5 minuten in het kokende water. Let op dat ze niet aan elkaar plakken, vooral in het begin. Haal eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken.

Leg 1/3 van de tomaten op twee borden. Besprenkel met een beetje kruidenolie. Leg er een lasagne vel op, en bedek deze week met 1/3 van de tomaten en wat kruidenolie.
Daarna nog een lasagne vel en eindig met de tomaten en verdeel de kruidenolie erover.

Bestrooien met pijnboompitjes en olijvenzout.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Dit ziet er inderdaad heel fleurig en feestelijk uit!
    Wat een heerlijk recept, denk ik. Die moet ik snel eens uitproberen (en lijkt me ook perfect voor als er mensen komen eten!)
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat gebruik je trouwens mooie ingrediënten zeg, wauw.
      Hopelijk word ik op een dag ook zo goed in koken :).

      Verwijderen
    2. Dankjewel! Ja je kan het een erg feestelijk en smakelijk gerecht maken. Leuk met verse kruidenbloemetjes.

      Verwijderen