Ik had ze nog nooit eerder gezien, en ook nog nooit iets over gehoord: ijspegels. Zonder te weten hoe of wat heb ik ze in mijn boodschappenmandje gelegd en later maar kijken wat ik er mee zou maken.
Ze zouden smaken als radijsjes en ik zag de prachtigste dingen ermee gebeuren online. Er werden mooie ijspegel schaafsels als krul gebruikt ter garnering, maar dat mislukte faliekant bij mij helaas. Ik besloot ze dan ook maar te gebruiken op de manier zoals ik radijsjes nu gebruik (dankzij My New Roots): gesmoord en afgemaakt met ahornsiroop en appelcider azijn.
De snijbiet is uit eigen tuin! Zo trots! Ik heb ze al vele malen eerder in de tuin gekweekt, in pot. En dat gaat hartstikke goed! Maar uiteindelijk zijn ze voer voor mijn konijntjes of voor de slakken: mijn katten laten overal haren achter in de tuin en dat is niet smakelijk. Nu heb ik een afgedekte moestuinbak: kattenhaar vrij en slakvrij! Ideaal :-) Ze zien er ook zo mooi uit, bijna zonde om ze te gaan bakken zoveel kleur zit erin.
Geen snijbiet, snijmoes of raapsteel? Natuurlijk kan het altijd te verkrijgen spinazie hier prima dienst doen. Houd er wel rekening mee dat het enorm slinkt en er geen dikke stelen inzitten: ik zou bijna zeggen, koop 2 zakken spinazie :-)
Groene groentes met miso tahin saus en gesmoorde ijspegels 2 pers
2 bosjes snijbiet of 2 bossen raapsteel, 2 bossen snijmoes, of 2 bossen gecombineerd van deze groentes of 2 zakken spinazie (keuze zat dus, geen excuus :-)) , fijn gesneden.
2 tenen knoflook, dunne plakjes
handje rozijnen
scheut appel cider azijn
plantaardige olie
tahin miso saus:
3 el tahin (de dunne versie, wanneer je dikke tahin hebt dan maar 2 el)
1 el lichte miso
1 el ahornsiroop
water
1 cup zilvervliesrijst
5 cm kombu
bosje ijspegels, schoon geschraapt (vers loof kun je bij de groentes van hierboven toevoegen)
10 cherry tomaatjes, gehalveerd
scheut appelcider azijn
scheut ahornisroop
koolzaadolie met botersmaak
rookzout
Zet als eerste het water voor de zilvervliesrijst op met het stukje kombu. Breng aan de kook, voeg de rijst toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking,
Verhit wat koolzaadolie in een kleine koekenpan en smoor hierin de ijspegels voor ongeveer 10-15 minuten op laag vuur. Zo nu en dan draaien. Een paar minuten voordat je gaat serveren de tomaatjes erbij voegen en mee warmen. Besprenkel de ijspegels met appelcider azijn en de ahornsiroop (mag ook bij de tomaatjes terecht komen!) en op smaak brengen met gerookt zout.
Verhit in een grote pan of wok wat olie. Bak de knoflookplakjes hierin voor 1 minuut. Voeg de fijngesneden groente bladgroentes hier aan toe. Laat even slinken en hussel daarna om tot alles is geslonken. Voeg een handje rozijnen toe en een scheut appel cider azijn. Blijven roeren tot de steeltjes beetgaar zijn van de snijbiet en/of snijmoes / raapsteel.
Meng de ingrediënten voor de tahin miso saus en verdun met water tot het de juiste dikte heeft (een volle saus consistentie).
Serveer een beetje tahin miso saus over de groene groentes en rijst, maar serveer de rest erbij op tafel zodat men zelf kan doseren.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten