Groene groentes met miso tahin saus en gesmoorde ijspegels

Ik had ze nog nooit eerder gezien, en ook nog nooit iets over gehoord: ijspegels. Zonder te weten hoe of wat heb ik ze in mijn boodschappenmandje gelegd en later maar kijken wat ik er mee zou maken.

Ze zouden smaken als radijsjes en ik zag de prachtigste dingen ermee gebeuren online. Er werden mooie ijspegel schaafsels als krul gebruikt ter garnering, maar dat mislukte faliekant bij mij helaas. Ik besloot ze dan ook maar te gebruiken op de manier zoals ik radijsjes nu gebruik (dankzij My New Roots): gesmoord en afgemaakt met ahornsiroop en appelcider azijn.De snijbiet is uit eigen tuin! Zo trots! Ik heb ze al vele malen eerder in de tuin gekweekt, in pot. En dat gaat hartstikke goed! Maar uiteindelijk zijn ze voer voor mijn konijntjes of voor de slakken: mijn katten laten overal haren achter in de tuin en dat is niet smakelijk. Nu heb ik een afgedekte moestuinbak: kattenhaar vrij en slakvrij! Ideaal :-) Ze zien er ook zo mooi uit, bijna zonde om ze te gaan bakken zoveel kleur zit erin. Geen snijbiet, snijmoes of raapsteel? Natuurlijk kan het altijd te verkrijgen spinazie hier prima dienst doen. Houd er wel rekening mee dat het enorm slinkt en er geen dikke stelen inzitten: ik zou bijna zeggen, koop 2 zakken spinazie :-)


Groene groentes met miso tahin saus en gesmoorde ijspegels 2 pers
2 bosjes snijbiet of 2 bossen raapsteel, 2 bossen snijmoes, of 2 bossen gecombineerd van deze groentes of 2 zakken spinazie (keuze zat dus, geen excuus :-)) , fijn gesneden.
2 tenen knoflook, dunne plakjes
handje rozijnen
scheut appel cider azijn
plantaardige olie

tahin miso saus:
3 el tahin (de dunne versie, wanneer je dikke tahin hebt dan maar 2 el)
1 el lichte miso
1 el ahornsiroop
water

1 cup zilvervliesrijst
5 cm kombu

bosje ijspegels, schoon geschraapt (vers loof kun je bij de groentes van hierboven toevoegen)
10 cherry tomaatjes, gehalveerd
scheut appelcider azijn
scheut ahornisroop
koolzaadolie met botersmaak
rookzout

Zet als eerste het water voor de zilvervliesrijst op met het stukje kombu. Breng aan de kook, voeg de rijst toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking,

Verhit wat koolzaadolie in een kleine koekenpan en smoor hierin de ijspegels voor ongeveer 10-15 minuten op laag vuur. Zo nu en dan draaien. Een paar minuten voordat je gaat serveren de tomaatjes erbij voegen en mee warmen. Besprenkel de ijspegels met appelcider azijn en de ahornsiroop (mag ook bij de tomaatjes terecht komen!) en op smaak brengen met gerookt zout.

Verhit in een grote pan of wok wat olie. Bak de knoflookplakjes hierin voor 1 minuut. Voeg de fijngesneden groente bladgroentes hier aan toe. Laat even slinken en hussel daarna om tot alles is geslonken. Voeg een handje rozijnen toe en een scheut appel cider azijn. Blijven roeren tot de steeltjes beetgaar zijn van de snijbiet en/of snijmoes / raapsteel.

Meng de ingrediënten voor de tahin miso saus en verdun met water tot het de juiste dikte heeft (een volle saus consistentie).

Serveer een beetje tahin miso saus over de groene groentes en rijst, maar serveer de rest erbij op tafel zodat men zelf kan doseren.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten