Zoete aardappel, gerookte tofu, snijmoes en gebakken radijsjes

Een lekkere gevarieerde schotel met vele smaakjes. De kombu kook je mee met de rijst om de smaak op een natuurlijke manier te versterken én mineralen af te geven. Denk hierbij aan kalium, jodium en calcium. Daarnaast zorgt het ervoor dat het makkelijker verteert. Dat geldt zeker ook als je het meekookt met bonen. Het is een zeewier soort, maar je proeft uiteindelijk niets vissigs of zeewier aan de rijst.

Granen, bomen, noten en zaden bevatten van nature een fytine zuur (phytic acid), dat is een beschermend stofje in deze producten om ervoor te zorgen dat ze niet gegeten worden. Dit zuur bindt zich in je darmen aan allerlei goede vitamines en mineralen in je darmen, die jij dan dus niet binnen krijgt (het wordt dan ook wel antinutriënt genoemd). Kombu helpt de fytine zuur te neutraliseren.



Zoete aardappel, gerookte tofu, snijmoes en gebakken radijsjes 2-3 pers

  • 1 grote zoete aardappel
Schil en snijd in blokjes. Stoom ongeveer 9-10 minuten tot ze gaar zijn. Op smaak brengen met zout en peper.

  • ½ cup zilvervliesrijst
  • 1 stukje kombu
Kook in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking met een stukje kombu.

  • 1 bos snijmoes, of raapstelen, of spinazie
  • ½ bouillon blokje
  • 1/3 cup water
  • scheut appel cider azijn
  • handje rozijnen
Hak de snijmoes of ander bladgroen fijn, was en laat goed uitlekken. In een grote pan water verwarmen met het bouillonblokje. Hierin de snijmoes laten slinken. Roer de rozijnen erdoor en op smaak brengen met azijn, zout en peper.


  • 1 bosje radijsjes
  • koolzaadolie (met botersmaak - optioneel)
  • 2 - 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 el appelcider azijn
  • 1 el agave siroop
  • snuf gerookte zout
Was de radijsjes en snijd ze in vieren. Verhit wat olie in een pannetje en bak hierin voor 30 seconden de knoflook. Voeg de radijsjes toe en bak ze 10 minuten op middelhoog vuur. Haal van het vuur en roer de azijn en agave siroop er doorheen en besprenkel op het bord met rookzout.


  • 1 pakje gerookte amandel sesam  tofu.
  • scheut sojasaus
  • scheut ahornsiroop
  • plantaardige olie
Snijd de tofu in kleine blokjes.
Verhit in een klein koekenpannetje op hoog vuur de olie. Bak hierin de tofu knapperig. Voeg een scheur sojasaus en ahornsiroop toe en warm alles goed door.

Alles bij elkaar op het bord serveren!








Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten