Daslook hummus

Ik ben zo blij met mijn daslook in de tuin dat ik er nog een recept met dit heerlijke plantje tegenaan gooi :-) Normaal gesproken ben ik niet zo'n enorme fan van hummus. Zeker niet de supermarkt varianten. Maar zo nu en dan proef je er een in een restaurant en dan vind ik het zo lekker!

Dit keer ging ik dus zelf aan de slag. De daslook en de za'atar kruiden gaan perfect samen. Lekker als voorgerechtje met warm pita brood, als bijgerechtje, of als borrelhapje!


Daslook hummus
1 blik kikkererwten, uitgelekt
1 el tahin
sap van een halve citroen
2 el water
5 - 7 daslookblaadjes, kleiner gescheurd
zout
olijfolie, naar wens
za'atar, naar wens (kruidenmengsel uit het Midden Oosten, oa te vinden bij Jumbo van Jonnie Boer of maak het zelf)

Meng de kikkererwten, tahin, citroensap, water en daslook tot een cremige massa in de blender. Breng op smaak met zout. Doe de hummus in een schaaltje of kom. Overgieten met olijfolie en za'atar mengsel.



Print Friendly and PDF

6 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me heel lekker :-)
    Maar hoe heb jij daslook in de tuin gekregen? Ik weet daslook hier in de omgeving te vinden, maar het is helaas verboden om te plukken omdat het in Nederland om een beschermde soort gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ze als klein plantje gekocht bij een kweker (De Keukentuin in Zuidbroek). Volgens mij zie ik ze steeds vaker opduiken bij biologische kruidenplanten aanbieders.
      Het is inderdaad verboden ze uit de natuur te plukken.

      Verwijderen
  2. Wel het blad alleen plukken/consumeren voor de bloei! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reden is alleen dat de smaak iets minder wordt wanneer de bloemen verschijnen? Niet iets anders toch? Ik vind ze nog steeds erg lekker.

      Verwijderen
  3. Wow! Dit ga ik proberen.......ziet er heerlijk uit! We hebben het in de tuin dus moet gaan lukken.....
    Kan het nog nu het bloeit.......? Nu ja.........oh en idd las dat je daslook moet scheuren....niet knippen, schijnt het bitter te worden......ha ik leer steeds weer bij....;)

    Fijne dag

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bonnie! Ik gebruik het nog gewoon als het bloeit. Minder smaak dan voor de bloei maar nog steeds lekker. Van dat scheuren wist ik niet :-)

      Verwijderen